Cieľom akcie je uchovávať, revitalizovať a propagovať časť kultúrneho dedičstva, ktorá sa zaoberá problematikou tradičného ovocinárstva, jeho vplyvom na stravu v regióne a tiež upriamuje pozornosť na výrobu destilátov v dedinskom prostredí.
Pestovanie, ktoré spája
Podujatie prezentuje najmä problematiku zakladania a starostlivosti o sady, ochranu a pestovanie pôvodných odrôd sliviek. Poukazuje na rôzne spôsoby a formy spracovania sliviek.
"Projekt podporuje súdržnosť a atraktívnosť prihraničného územia. Zároveň upevňuje cezhraničnú spoluprácu regiónov, kde má pestovanie ovocných stromov, obchodovanie, spracovanie ovocia a výroba domácich ovocných destilátov dlhoročnú tradíciu," informovala organizátorka podujatia Eva Čmelová z Centra tradičnej kultúry v Myjave.
Súčasťou akcie bude aj kultúrny program, v ktorom sa predstavia Ľudová hudba Muzička, Prietržskí heligonkrári a deti z FS Kopaničiarik. Sprievodný program bude pokračovať v priestoroch Gazdovského dvora a v jeho okolí. Návštevníci uvidia praktické ukážky spracovania sliviek a tradičného varenia slivkového lekváru, ktoré budú predvádzať členovia FSk Kýčer z Turej Lúky.
Slivky na rôzne spôsoby
Na svoje si prídu aj milovníci slivkových špecialít, ktoré budú môcť ochutnať. V detských dielňach si najmenší vyskúšajú varenie slivkových gulí a lekvárových periek.
"Aj tento rok bude pripravená ovocná tržnica, kde si nielen obyvatelia Myjavy, ale aj ostatní návštevníci, môžu kúpiť sušené ovocie, slivky, džemy, sirupy, šťavy, lekvár a ďalšie produkty z ovocia. Koštovku páleného a riadenú degustáciu pripravia členovia občianskeho združenia Matejovec," priblížila program organizátorka.
Následne od 9. až do 13. septembra je pre deti z materských a základných škôl v Gazdovskom dvore Turá Lúka pripravené sprievodné podujatie Varenie slivkového lekváru tradičným spôsobom, ktoré je spojené s rozprávaním o ovocinárskych tradíciách na kopaniciach, školou tanca, spevu spolu s občerstvením.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť