Streda 18. 09. 2024 18:36:24 | Meniny má Eugénia

Hornonitriansky banský skanzen na bani v Cigli uzatvorili po 21 rokoch

SEBEDRAŽIE/Hornonitriansky banský skanzen na bani v Cigli po 21 rokoch ukončil svoju prevádzku. K zatvoreniu pristúpili v auguste z dôvodu bezpečnosti návštevníkov. Turistickú atrakciu, ktorá napodobňovala cestu baníka do podzemia, navštívilo za dve desaťročia jej fungovania približne 60-tisíc ľudí.

Natália Štepanovičová|8. september 2024|16:00:06

Zdroj: Michal Kališ

Súvisiaci článok
Pred pätnástimi rokmi zahynulo v bani Handlová 20 baníkov a záchranárov
Čítajte viac >

Riaditeľ Združenia na záchranu baníckeho dedičstva Hornej Nitry Michal Oršula, ktorý v minulosti v bani Cigeľ pracoval a neskôr ľudí sprevádzal v skanzene, poznamenal, že bansko-technické podmienky ovplyvňovala voda, ktorá má vplyv na elektrickú energiu i stav koľají.

"Baňa je živý organizmus. Produkuje obrovské množstvo vody, na druhej strane je veľmi dôležitá v súčasnom období, pretože sa v nej vyrába teplo pre Prievidzu," pripomenul Oršula.

Skanzen zatvorili pre nevyhovujúce podmienky

Hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) Adriana Siváková priblížila, že po ukončení ťažby uhlia v bani Cigeľ v roku 2017, bolo v opustenej bani z dôvodu neustále sa zhoršujúcich geologicko-banských podmienok mimoriadne náročné udržať prevádzkovanie skanzenu.

"Rozhodnutie o ukončení prevádzky skanzenu bolo nevyhnutné pre bezpečnosť," povedala Siváková.

Prehliadková trasa Hornonitrianskeho banského skanzenu začínala jazdou banským vláčikom v dĺžke 2,3 kilometra do hnedouhoľnej bane. Pokračovala pešou prehliadkou podzemných banských priestorov v hĺbke 80 až 300 metrov pod zemou.

"Skanzen bol jedinečný tým, že existoval. Išlo o skutočnú baňu a autentické priestory, kde bol vláčik a banícka šatňa. Tieto veci približovali návštevníkom skutoční baníci," doplnil Oršula.

Vyhľadávaný zážitok

Atrakcia bola medzi návštevníkmi obľúbená. Ročne sa do podzemia banským vláčikom previezlo približne 3000 ľudí a za 21 rokov fungovania ich bolo 60-tisíc.

"Je mi ľúto, že skanzen už nebude fungovať. V tomto odvetví pôsobím už 42 rokov. Je to koniec obrovskej etapy. Baňa je však nevyspytateľná," dodal riaditeľ.

Časť banského areálu sa už využíva ako zdroj výroby tepla pre Prievidzu, spoločnosť podľa Sivákovej hľadá ďalšie možnosti jeho využitia. Zo zákona jej totiž vyplýva povinnosť zlikvidovať po ukončení banskej činnosti všetky nepotrebné budovy a technológie.

Siváková prezradila, že HBP majú záujem o zachovanie baníckeho, technického aj kultúrneho dedičstva a plánujú v najstaršej bani v Handlovej vybudovať banícky skanzen.

"Máme tu unikátne 100-ročné banské diela, ktoré vyhovujú z hľadiska geologických podmienok a spĺňajú bezpečnostné kritériá," uzavrela Siváková.


Súvisiaci článok
Posledná baňa na hornej Nitre skončila. Zahynulo v nej 500 baníkov, ľudia sa boja vyľudňovania a nárastu nezamestnanosti
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť