Utorok 17. 09. 2024 04:29:18 | Meniny má Olympia

V Trenčianskych Tepliciach sa stretli hviezdy slovenského a českého filmu, aby si prevzali jedinečné ocenenie

TRENČIANSKE TEPLICE/ Film Square Fest priniesol do Trenčína a Trenčianskych Teplíc už po piaty raz nielen množstvo kvalitných filmov, ale aj prestížne oceňovanie umelcov. Jiří Suchý, Kamila Magálová a Luděk Sobota si ocenenie Cena Umelcova Misia prevzali z rúk Emílie Vašáryovej a sami si ikonickú tabuľku so svojimi menami pripevnili na zábradlie Mostu slávy v Kúpeľnom parku.

Natália Štepanovičová|10. september 2024|11:00:06

Zdroj: Mesto Trenčianske Teplice

Súvisiaci článok
143 filmov na ôsmich miestach uvidia návštevníci Medzinárodného filmového festivalu Art Film
Čítajte viac >

Pokračovanie Art film festu

Podľa umeleckého riaditeľa Film Square Festu Petra Hledíka je festival pokračovaním Art film festu, ktorý v Trenčianskych Tepliciach začínal pred 30 rokmi. Udeľovanie ocenení Umelcova misia bolo súčasťou širšieho programu filmového festivalu.

"Ocenenie Artist's Mission Award v preklade Cena Umelcova Misia, dostanú osobnosti kultúry, ktoré ovplyvnili životný štýl, myslenie a životné hodnoty svojej generácie. Umelci svojou tvorbou a postojmi inšpirujú nastupujúcu generáciu filmárov, a zároveň poukazuje na dôležitosť uznania a podpory umeleckej činnosti na Slovensku," pripomenul význam Artist's Mission Award organizátor.

SUCHY.jpg Zdroj: Mesto Trenčianske Teplice

Oceňovanie ľudí z kultúrnej oblasti v Trenčianskych Tepliciach nie je len oslavou minulých úspechov, ale predstavuje aj most do budúcnosti kinematografie.

Kultúra je potrebná a úžasná

Herečka Kamila Magálová, ktorá si ocenenie prevzala z rúk Emílie Vašáryovej poďakovala organizátorov za ocenenie aj návštevníkom festivalu a zároveň vyzdvihla dôležitosť kultúry.

"Kultúra je úžasná. Potrebujeme ju a potrebujeme takých ľudí, akí sú na tomto moste. Veľa z nich už tu nie je, ale treba si ich zapamätať. Boli to úžasní ľudia a dúfam, že ich bude v budúcnosti stále viac," priblížila hosťujúca herečka Slovenského národného divadla.

MAGALOVA.jpg Zdroj: Mesto Trenčianske Teplice

Priznala, že Cena Umelcova Misia je pre ňu odmenou. "Asi svoju prácu robotu robíte dobre, ľudia z nej majú pôžitok. V našom odvetví sa snažíme rozsievať radosť a krásu a dúfam, že práve pre to nás majú diváci a poslucháči radi, " vyjadrila radosť zo svojej profesie Magálová.

Primátorka Trenčianskych Teplíc Zuzana Frajková Ďurmeková informovala, že aj pri ďalších ročníkoch filmového festivalu je mesto pripravené podať pomocnú ruku.

"Rada som pánovi Hledíkovi nápomocná, pretože, samozrejme, nemôže to byť postavené na jednom človeku, ale jeden musí byť ten ťahúň. Pokiaľ bude v našich silách, či už hovorím teraz za mesto Trenčianske Teplice alebo za Oblastnú organizáciu cestovného ruchu v Trenčianskych Tepliciach, tak budeme nápomocní," informovala primátorka.

SOBOTA.jpg Zdroj: Mesto Trenčianske Teplice

Hledík na záver dodal, že svojou snahou smeruje k tomu, aby sa Trenčianske Teplice stali niečím, čomu sa hovorí Art Residence. Priestorom, kde prichádzajú hudobní skladatelia, scenaristi a režiséri, ktorí spolu tvoria, takže aj forma festivalu bude trochu iná ako pri klasickom festivale.

Cena Umelcova Misia

Prestížne ocenenie sa do Trenčianskych Tepliciach vrátilo, aby vzdávalo hold výnimočným osobnostiam filmového a divadelného umenia. Toto podujatie tak nadväzuje na bohatú históriu oceňovania umelcov, ktorá je s mestom neodmysliteľne spätá už mnoho rokov.


Súvisiaci článok
MFF Art Film sa udomácnil v Košiciach na ďalších desať rokov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť