Utorok 17. 09. 2024 14:37:21 | Meniny má Olympia

Mestská polícia v Kežmarku sa celý školský rok postará o bezpečnú cestu detí do školy

KEŽMAROK/ Začiatok septembra je každoročne obdobím, kedy deti začínajú povinnú školskú dochádzku. Kežmarská mestská polícia sa bude aj v tomto školskom roku starať o ich bezpečnosť a bude tak mať nad nimi dohľad. Cesta do školy totiž prináša pre deti niektoré riziká, a to nielen na začiatku školského roka, ale aj v jeho priebehu.

Lenka Ménová|10. september 2024|12:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Cez víkend sa v Prešove uskutočnilo obľúbené podujatie Deň soli
Čítajte viac >

V prvých dňoch a týždňoch sprevádza veľa rodičov svojich prváčikov a prvostupniarov na ceste do školy. Skôr či neskôr však budú musieť zvládnuť deti túto cestu sami, a preto chce mestská polícia upozorniť rodičov a deti na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky.

V meste Kežmarok mestská polícia vykonáva dozor na prechodoch pre chodcov v blízkosti škôl hlavne v ranných hodinách. Tento dozor je zameraný na bezpečnosť detí pri ich príchode do školy. Podobne ako aj v niektorých iných mestách, mestskí policajti v Kežmarku zabezpečujú bezpečný prechod detí cez cestu a dohliadajú na to, aby vodiči dodržiavali dopravné predpisy, najmä v okolí škôl, kde je zvýšené riziko dopravných nehôd.

V rámci týchto opatrení mestská polícia často stojí na frekventovaných prechodoch v blízkosti škôl a zabezpečuje plynulý prechod detí cez cestu, najmä počas rannej špičky. Mesto Kežmarok má tiež programy na zlepšenie dopravnej výchovy detí, čo dopĺňa snahu polície o zvýšenie bezpečnosti.

Zdroj: Facebook/Mesto Kežmarok – oficiálna stránka

Bezpečnosť na cestách

Rodičia by si mali uvedomiť, že za bezpečný pohyb dieťaťa v cestnej premávke sú zodpovední práve oni. Už pred začiatkom školského roka by mali riešiť výber vhodnej cesty do školy, pričom by mali zvoliť najbezpečnejšiu cestu – a to aj za predpokladu, že najbezpečnejšia cesta nemusí byť vždy aj najkratšia. Malé deti pre svoj vzrast nedokážu dopredu predvídať a správne odhadnúť situácie v cestnej premávke, je potrebné zvoliť takú trasu, aby cez cestu prechádzali čo najmenej.

Na čo netreba zabúdať

„Dôležité je deti naučiť, aby sa pozreli na každú stranu cesty minimálne dva razy alebo aj viac ráz a učiť ich, aby cez cestu prechádzali iba v tom prípade, že nejdú žiadne vozidlá z oboch smerov. Vhodné je dieťaťu určiť bezpečné miesta na prechádzanie vozovky a tiež im priamo na mieste vysvetliť základné zásady bezpečného prechádzania cez vozovku. Deti je potrebné viesť k tomu, aby sa v cestnej premávke správali vždy zodpovedne. Veľmi dôležité je naučiť dieťa, aby nevstupovalo na vozovku spomedzi zaparkovaných vozidiel, keďže mu znemožňujú výhľad na cestu.

Rodičia by mali svoje deti vodiť do školy až dovtedy, kým nie sú schopné bezpečne absolvovať zvolenú trasu samy. K zvýšeniu bezpečností detí prispeje aj výber vhodného oblečenia, kde už pri nákupe je vhodné deťom vyberať skôr pestrofarebnejšie oblečenie a pri kúpe školskej tašky dbať na to, aby obsahovala niekoľko reflexných prvkov, ktoré zvýšia bezpečnosť ich dieťaťa. Tiež je potrebné upozorniť deti, že počúvanie hudby cez slúchadlá je pri prechádzaní cez cestu mimoriadne nebezpečné,“ prízvukuje Štefan Šipula, náčelník Mestskej polície v Kežmarku.

Zodpovednosť je aj na strane vodičov

Vodiči by si mali uvedomiť, že nielen v tomto období musia byť opatrnejší, ohľaduplnejší a mali by zvýšiť svoju pozornosť, keďže reakcie detí môžu byť po prázdninách oneskorené a pri jazde v okolí škôl predvídať a pozorne sledovať situáciu, reagovať na zvýšený pohyb detí, znížiť rýchlosť a ponechať dostatočný čas na bezpečný prechod detí cez vozovku.

Mestská polícia bude po celý školský rok vykonávať dohľad nad bezpečným príchodom detí do škôl a zároveň sa bude počas školského roka intenzívne venovať dopravnej výchove na školách, ktorá pomáha zlepšiť dopravnú gramotnosť detí a tým predchádzať tragédiám na cestách.


Súvisiaci článok
Obyvatelia Svitu môžu raz mesačne využiť bezplatnú mediačnú poradňu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť