Štvrtok 19. 09. 2024 01:37:56 | Meniny má Konštantín

Festival Levočské babie leto sa bude niesť v znamení Roka českej hudby

LEVOČA/ Levočské babie leto, to je 17. ročník hudobného festivalu, ktorý sa koná pod záštitou mesta Levoča. Festival bude prebiehať v dňoch 16. - 22. 9., no už od 9. - 22. 9. si môžu obyvatelia Levoče zahrať na klavíri priamo v parku na námestí. Hlavnými organizátormi hudobnej kultúry v podobe medzinárodného festivalu vážnej hudby sú manželia Conwayovci z Londýna. Zdroj: levoca.sk.

Lenka Ménová|16. september 2024|07:02:38

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Kultúra v Levoči

Súvisiaci článok
Priatelia dobrého vína si mali možnosť vychutnať festival "Prešovské vínochute"
Čítajte viac >

Levočské babie leto začína už tento pondelok

David a Naďa Conwayovci chystajú v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom a Mestom Levoča 17. ročník medzinárodného festivalu vážnej hudby pod názvom Levočské babie leto. Festival je dlhodobo vrcholným podujatím kultúrnej jesene v Levoči a jedným z najvýznamnejších kultúrnych podujatí roka. Na koncertoch vystúpia svetoznámi interpreti aj zoskupenia, festival ponúkne svetovú premiéru i netradičné spojenia účinkujúcich.

Čo stálo za vznikom obľúbeného levočského festivalu

Levočské babie leto - Indian Summer in Levoca, je popredná každoročná hudobná oslava v historickom meste Levoča na východe Slovenska, ktorá je na zozname svetového dedičstva UNESCO. Levoča, starobylé hlavné mesto Spišskej župy, tak obnovuje stáročnú tradíciu regiónu ako križovatku umenia a kultúry.

David Conway: „Povedal som, že tu musíme zorganizovať hudobný festival. O organizácii takéhoto podujatia sme s manželkou nevedeli takmer nič, ale poznali sme veľa skvelých hudobníkov. Vedeli sme, že Levoča bola v minulosti križovatkou ciest, kultúrne aj ekonomicky, tak sme dúfali, že trochu oživíme tohto ducha. Našim hudobníkom – priateľom sme povedali, že na podporu festivalu nemáme peniaze, ale že Slovensko je krásne, pivo je tu veľmi dobré, dievčatá sú prekrásne a všetci prišli.”

Program festivalu 16.9.2024 – 22.9.2024

Litomyšlský symfonický orchester/ Lucie Vavřínová (soprán) / Leoš Krejší (baryton) Zbor „Bendl“ / Zbor „Otakar“ / David Lukáš (dirigent) (Česko)

Moyzesovo kvarteto (Slovensko)

Haydn Barytontrio Budapest (Maďarsko)

Mark Viner, (klavír) (Spojené kráľovstvo)

Philip Sheffield, (tenor) (Spojené kráľovstvo)

Wihanovo kvarteto (Česko)

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Pozvánka pre všetkých milovníkov klavírnej hry

Dočasne umiestnený klavír v altánku v Severnom parku v Levoči láka okoloidúcich, aby si na ňom skúsili zahrať. Táto jedinečná príležitosť sa koná pri príležitosti Festivalu klasickej hudby - Levočské babie leto.

Svoj súkromný malý koncert si záujemci môžu odohrať kedykoľvek v termíne od 9. do 22. septembra 2024 s výnimkou 14. septembra , a to v čase od 8:00 – 22:00 hod. Navyše každý, kto pošle videozáznam svojej hry, získa odmenu. Nezáleží na tom, či je profesionál alebo amatér, ide predovšetkým o radosť z hudby a oživenie atmosféry v parku.


Súvisiaci článok
Cez víkend sa v Prešove uskutočnilo obľúbené podujatie Deň soli
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť