Štvrtok 17. 10. 2024 20:09:05 | Meniny má Hedviga

Na základnej škole v Partizánskom majú ekologickú strechu

PARTIZÁNSKE/ Základná škola Radovana Kaufmana sa môže pochváliť novinkou. Jej strecha je zelená. Mesto ju získalo bezplatne na základe spolupráce s Medzinarodným inštitútom na výskum klimatickej adaptácie (ICARI).

Natália Štepanovičová|21. september 2024|14:00:08

Zdroj: ZŠ Radovana Kaufmana

Súvisiaci článok
V Partizánskom predstavili projekt proti šikane. Cieľom je zmeniť atmosféru medzi žiakmi
Čítajte viac >

Radnica sa inšpirovala Českom a Rakúskom, kde začali využívať strechy a meniť ich na zelené.

"Na čo je v meste zeleň? O tom, že nám dáva kyslík, vieme všetci. Aj o tom, že zachytáva znečistenie a tým zlepšuje kvalitu vzduchu, ktorý dýchame. V lete však najviac oceníme, že ochladzuje mesto a zároveň zvlhčuje vzduch. Tá na rozdiel od asfaltu a betónu znamená život. Mesto však nemožno nafúknuť,“ konštatuje primátor Jozef Božik.

Riešením sú zelené strechy

Zelené oázy na strechách budov podľa Božíka prinášajú viac ako len estetický vzhľad. Sú praktickým krokom smerom k udržateľnejšiemu mestskému prostrediu.

"Strecha má nielen ekologické benefity, ale aj úspory. Jedným z nich je aj ochrana pred ultrafialovým žiarením, čím sa predlžuje jej životnosť, a zároveň slúži ako dodatočná izolácia, ktorá v lete ochladzuje miestnosti pod ňou o dva stupne," vysvetlil zámer projektu primátor.

Slová Božika potvrdzuje aj riaditeľ školy Benjamín Horváth.

"Týmto spôsobom sa znižuje efekt mestského tepelného ostrova, kde teplota v mestách býva vyššia než v okolitej krajine. Okrem environmentálnych prínosov podporujú podobné projekty biodiverzitu tým, že vytvárajú nový životný priestor pre rôzne druhy rastlín a živočíchov. Hoci je ich počiatočná inštalácia nákladnejšia, dlhodobé úspory na energii a údržbe ich robia výhodnou investíciou," okomentoval riaditeľ.

Ďalším prínosom tohto typu krytiny je schopnosť zadržiavať dažďovú vodu. Namiesto toho, aby voda odtekala do kanalizácie, postupne sa vyparuje, čo prispieva k zdravšiemu mestskému ekosystému.

Podľa primátora plánovaná rekonštrukcia mestského úradu už počíta so zelenou strechou. Mesto sa aktívne pripravuje na klimaticky prijateľnejšiu budúcnosť, čo v minulosti predstavilo aj koncepciou ekologickejšej MHD.


Súvisiaci článok
V Partizánskom pokračujú s rekonštrukciou ciest, mesto zaplatí skoro 220-tisíc eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť