Nedeľa 29. 09. 2024 13:16:42 | Meniny má Michal, Michaela

Pas plný pečiatok a srdce plné zážitkov: Kaderníčka Erika precestovala takmer celý svet

KOTEŠOVÁ/ Dnes spoločne otvoríme dvere do širokého sveta a ponoríme sa do príbehov odvážnej cestovateľky z Kotešovej.

Alžbeta Mareková|29. september 2024|09:42:52

Stolová Hora, Kapské mesto. Zdroj: Archív Eriky Pacigovej

Súvisiaci článok
Považskotepličanka oživuje príbehy z potopeného luxusu. Vlastní najväčšiu zbierku predmetov z Titanicu v strednej Európe
Čítajte viac >

Eriku Pacigovú môžete stretnúť v kaderníckom salóne, kde vám s úsmevom spraví na počkanie krásny účes. Pridanou hodnotou bude jej rozprávanie o zážitkoch vo svete, ktorý takmer celý precestovala. Spoznávanie krajín sa stalo jej vášňou a našim čitateľom rada prezradí, ako to všetko zvláda popri práci na plný úväzok.

Porozprávajte nám viac o vašich cestovateľským začiatkom. Aká bola vaša prvá navštívená krajina?

  • Hneď po skončení školy som vycestovala do Čiech. Bola to len brigáda, ale cestovanie a spoznávanie nových miest ma fascinovalo odmalička. Vtedy som ešte nemala skúsenosti s cestovaním vlakom a bála som sa, aby som nevystúpila na nesprávnej stanici. V Čechách som stretla svojho vtedajšieho priateľa, ktorý mi rozprával o svojom kamarátovi žijúcom v Manchestri. S nadšením som ho presvedčila aby za ním išiel a sľúbila som, že keď sa tam zorientuje pridám sa k nemu. A tak sa aj stalo.

Mojou prvou zahraničnou destináciou bolo teda Anglicko, kde som napokon strávila osem rokov. Tam sa aj začali moje dobrodružstvá. Vtedy sa dalo nájsť veľa lacných leteniek po Európe a z Londýna sa dalo odletieť v podstate kamkoľvek. Takže som si často dopriala predĺžené víkendy v európskych metropolách a cestovanie do vzdialenejších krajín tiež nebolo žiadny problém.

1 Havana, Cuba.jpg Havana, Cuba. Zdroj: Archív Eriky Pacigovej

Koľko krajín ste navštívili?

  • Krajiny, ktoré som navštívila, som v určitom bode prestala počítať. Navštívila som však všetky kontinenty. Po ôsmich rokoch strávených v Anglicku som dostala možnosť pracovať na výletnej lodi, ktorá sa plavila po celom svete. Vtedy sa mi splnil môj sen, ktorý som snívala už ako dieťa. Vždy som chcela vidieť celý svet, nikdy by mi však nenapadlo, že sa mi toto želanie môže splniť. Ale život to tak zariadil a ja som si tento môj detský sen splnila. Cítim obrovskú vďaku za to, akým smerom sa môj život vyvinul a že môžem vidieť toľko farieb sveta.

2 Moorea, Francúzska Polynézia.jpg Moorea, Francúzska Polynézia. Zdroj: Archív Eriky Pacigovej

Ktorá krajina vo vás zanechala najsilnejšie spomienky?

  • Z historického hľadiska ma najviac zasiahla návšteva Japonska, konkrétne bombových múzeí v Hirošime a Nagasaki. Keď som odtiaľ odchádzala, pociťovala som strašnú úzkosť, bol to jeden z mojich najsilnejších citových zážitkov. Pamätám si, že v Hirošime pršalo a všade boli čierne pozostatky budov a obydlí... Keď som prvýkrát išla na Havaj moja prvá zastávka bola Pearl Harbour, aby som si v mysli dotvorila celý ten príbeh.

Ďalším silným zážitkom bol pre mňa výbuch sopky na Havaji, mám pocit, že to bol rok 2018. Z hľadiska prírodnej aktivity to bolo to najúchvatnejšie, čo som doteraz videla. Už z diaľky bolo dobre vidieť vytryskujúcu červenú lávu, dovtedy som to videla iba vo filmoch. Celé sme to sledovali niekoľko kilometrov od samotného diania, ale pamätám si, ako bolo všade veľmi horúco. Na tento zážitok nikdy nezabudnem. Vtedy som si hovorila, že ako je vôbec možné, že ja, dievča z dediny zo Slovenska, môžem na vlastné oči pozorovať takýto prírodný úkaz...

3 Hirošima Japonsko.jpg Hirošima, Japonsko. Zdroj: Archív Eriky Pacigovej

Je krajina, ktorá vám prirástla k srdcu tak, že sa tam radi vraciate, prípadne by ste tam chceli žiť?

  • Na prvý pohľad ma očarilo Thajsko a vždy sa tam rada vrátim. Thajsko sa mi vpísalo do srdca úžasnou prírodou a nezabudnuteľnými plážami. Stretla som tu množstvo milých ľudí a milujem tunajšiu kuchyňu. Táto krajina tiež patrila k mojím vysnívaným, ale v mojich cestovateľských začiatkoch som sa tam bála ísť, pretože som nemala skúsenosti a chýbala mi spoločnosť. Napokon som vycestovala sama a bolo to to najlepšie, čo som mohla urobiť.

Cestujete radšej za prírodou alebo historickými pamiatkami?

  • Na cestovaní ma baví spoznávanie krajiny, jej prírody, jej histórie a všetkého, čo k nej patrí. Nedokázala by som len oddychovať na pláži. Rada si plánujem celý priebeh výletu, aby som stihla navštíviť a zažiť všetko podstatné, ale samozrejme, stihnem sa aj okúpať v mori. Verím, že je to veľmi zdravé, zvlášť pre nás, ktorí žijeme vo vnútrozemí. Mám rada históriu, historické pamiatky a milujem prírodné scenérie. Čo sa týka prírody, veľmi ma uchvátila Antarktída a jej ľadovce. Nikdy predtým som nevidela toľko odtieňov modrej. V Nórsku som stála na najsevernejšom bode na zemi a ten najjužnejší, Ushuaia v Ohnivej zemi, som navštívila tiež. Sú to nezabudnuteľné zážitky a som veľmi rada, keď sa mi podarí spoznať históriu i prírodné bohatstvo krajiny, ktorú navštevujem.

4 Seychelské ostrovy.jpg Seychelské ostrovy. Zdroj: Archív Eriky Pacigovej

Ako na cestách prekonávate jazykovú bariéru?

  • Keď som žila v Anglicku naučila som sa hovoriť plynule anglicky a to mi otvorilo dvere do sveta. Paradoxom je, že v Anglicku som sa ako prvý jazyk nenaučila angličtinu, ale poľštinu, nakoľko som všade stretávala veľa Poliakov. Nedávno som sa začala učiť aj po španielsky. Španielčina sa mi veľmi páči a je využiteľná v takmer celej Južnej Amerike, ale aj v Mexiku či v Európe. Verím v príslovie, že koľko jazykov ovládaš, toľkokrát si človekom. Jazyky sú pre mňa kľúčom k spoznávaniu nových kultúr a ľudí.

5 Piesočné duny, Namíbia, Afrika.jpg Namíbia, Afrika. Zdroj: Archív Eriky Pacigovej

Ako dokážete cestovať popri práci? Nie je to finančne náročné?

  • Pracujem ako kaderníčka a robím systémom krátky/dlhý týždeň. Počas krátkeho týždňa si vezmem na pár dní dovolenku a keď sa mi k tomu prirátajú moje voľné dni, mám voľno celý týždeň. To mi stačí na plánovanie výletov po Európe. Za tie roky cestovania som sa naučila ako a kedy cestovať, aby to bolo finančne výhodné. Určite by som necestovala do nejakej destinácie v jej hlavnej sezóne, nakoľko je všade veľa ľudí a ceny sú mnohonásobne vyššie. Vždy cestujem pred alebo po sezóne, kedy sú ceny aj o polovicu menšie. Všetkému však predchádza prieskum detailov, či bude v tej dobe prijateľné počasie, kde sa oplatí ísť a podobne. Vďaka internetu všetko pohodlne zistím a spravím si predstavu, do čoho idem.

Všetko sa však naplánovať nedá a preto sa počas výletu prispôsobujem aktuálnym okolnostiam. Ak napríklad prší, rada si pozriem pamiatky a múzeá, v peknom počasí sa kúpem a podnikám výlety do prírody. Kľúč spočíva v tom nestaviť všetko na jednu kartu a mať pripravených niekoľko variant programu. Ak však chcem navštíviť vzdialené destinácie, je to finančne náročnejšie. Plánujem to podrobnejšie, ceny leteniek sledujem aj niekoľko mesiacov vopred a rovnako aj ceny ubytovaní. Čo sa však peňazí týka, všetko je o prioritách. Nekupujem si drahé oblečenie a v podstate vôbec nič, čo vyslovene nepotrebujem. Cestovanie je moja najväčšia záľuba a robí ma šťastnejšou ako materiálne veci.

6 Hobart, Tasmania.jpg Hobart, Tasmania. Zdroj: Archív Eriky Pacigovej

Aké sú vaše cestovateľské plány na najbližšie obdobie?

  • Tento rok som nejaký čas strávila na Bali, po desiatich rokoch som navštívila Londýn, moju štartovaciu čiaru do sveta, a stihla som prejsť aj Sardíniu a sever Talianska. Najbližšie plánujem navštíviť Srí Lanku a chystám sa aj do Peru v Južnej Amerike. V budúcnosti by som chcela precestovať Afriku a ešte mnoho ďalších krajín, ktoré som zatiaľ nemala šancu vidieť.

Menia sa časom vaše cestovateľské preferencie?

  • Od mojich štrnástich rokov bol môj veľký sen navštíviť New York. Vtedy som si povedala, že nech sa deje čo sa deje, raz tam jednoducho musím ísť. Tento sen som si splnila asi sedem rokov dozadu. Svetlá veľkomiest ma kedysi lákali, teraz viac inklinujem k prírode. Navštívila som už ale mnoho svetových metropol a keďže milujem zábavu, v každej z nich som bola na diskotéke. Zažila som teda diskotéky v San Franciscu, v Sydney, v Honolulu, v Singapure aj v legendárnom Bangkoku. S plynutím času sa mení aj duša človeka, a s ňou aj jeho túžby a záujmy. Teraz by som si určite vybrala pred diskotékou radšej tanec niekde na pláži. A to je na tom to krásne, že je stále z čoho vyberať.

7 Čínsky múr.jpg Čínsky múr. Zdroj: Archív Eriky Pacigovej

Akú radu by ste dali niekomu, kto by chcel začať s cestovaním na vlastnú päsť?

  • Čo sa praktických vecí týka, mne stačia na cestovanie tri veci - skyscanner stránka na hľadanie leteniek, booking aplikácia na hľadanie ubytovaní a moja angličtina na dorozumievanie sa. Pri troche kreativity sa však človek dorozumie aj rukami - nohami a ešte pri tom užije aj veľa zábavy. Moja rada by bola, že ak máte tu možnosť, nebojte sa a cestujte! Peniaze minuté na cestovanie sú najlepšie investované peniaze, pretože ich vymieňate za zážitky, ktoré s vami ostanú v spomienkach do konca života.

Súvisiaci článok
Traktoristka Štefániková: Ľudia po mne denne zízajú, keď ma uvidia za volantom niekoľkotonového traktora
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť