Sobota 28. 09. 2024 17:37:00 | Meniny má Václav

V Dubnici nad Váhom spoplatnili parkovanie. Obyvateľov trápi nedostatok miest a pokuta 200 eur

DUBNICA NAD VÁHOM/ Štyri paneláky, v každom 18 bytov a len tri parkovacie miesta. Regulácia statickej dopravy je v súčasnosti diskutovaná téma v mnohých slovenských mestách. Od septembra bola zavedená aj v Dubnici nad Váhom, keďže podľa primátora mesta Petra Wolfa bola situácia v centre kritická.

Natália Štepanovičová|25. september 2024|13:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: pexels.com

Súvisiaci článok
V Dubnici budú od septembra parkovať po novom, oplatí sa kúpiť si parkovaciu kartu
Čítajte viac >

"Počet motorových vozidiel každým rokom pribúda, pričom kapacitné možnosti infraštruktúry mesta sú limitované,“ priblížil hovorca radnice Ľubomír Bobák a spresnil, že pred dvomi rokmi parkovalo v meste zhruba viac ako 15-tisíc áut. Z nich viac ako polovica nepatrila obyvateľom mesta.

Pri výstavbe panelákov sa s parkoviskom nerátalo, v súčasnosti na to doplácajú obyvatelia. Dubničania neboli nadšení z novej parkovacej politiky a kritizovali ju ešte pred jej zavedením. Najviac ich trápi nedostatok parkovacích miest a pokuta 200 eur.

Jednou z pobúrených obyvateliek je aj pani Mária. "Rezidenčné parkovanie v skratke znamená, že zaparkujete v mieste svojho bydliska alebo v tesnom okolí. Nie že ľudia z Pod Hája budú parkovať na Partizánskej ulici a z Partizánskej pri štadióne,“ povedala Dubničanka a okomentovala, že situácia na sídlisku Pod Hájom je zlá.

Ak zaparkujú nesprávne, riskujú pokutu

Za nedostatkom miest stojí spôsob, akým ich vyznačili. Ak Dubničania zaparkujú mimo parkovacieho miesta, napríklad paralelne pri chodníku pred bytovým domom, kde nie je vyhradené parkovacie miesto, riskujú pokutu takmer 200 eur.

Podobný problém nastal aj v ďalších častiach mesta. Obyvatelia tvrdia, že pre celú Okružnú ulicu vyhradili tri parkovacie miesta. Hovoria, že im neprekáža zakúpiť si parkovaciu kartu, no chcú mať istotu, že budú mať dostupné parkovacie miesto.

"Mám tri malé deti, bez auta sa v súčasnosti žije ťažko. Nemám problém si za parkovacie miesto zaplatiť, ale nech ho pred domom mám," ozrejmuje nespokojná mamička Jana Mahďarová.

Radnica chce vybudovať ďalšie parkovacie zóny

Dlhodobým cieľom mesta je vybudovať jedno parkovacie miesto k jednému bytu. "K tomuto cieľu sa postupne približujeme. Pokiaľ ide o parkovanie na Okružnej ulici, máme pripravený plán na rozšírenie parkoviska. Koncom roka, prípadne začiatkom budúceho, by malo pribudnúť až 50 parkovacích miest," avizuje navýšenie kapacít Bobák.

Hovorca dodáva, že v budúcnosti plánuje dobudovať ďalšie parkovacie zóny. Nateraz vysvetľuje, že september bude prechodným obdobím, počas ktorého sa síce kontroly budú vykonávať, no budú mať len charakter upozornenia na nové pravidlá.


Súvisiaci článok
V Ilave si za parkovanie priplatíte, abonentské karty kúpite lacnejšie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť