Sobota 28. 09. 2024 23:48:16 | Meniny má Václav

Vihorlatské múzeum v Humennom obohatilo prírodovednú expozíciu o diviaka lesného a daniela škvrnitého

HUMENNÉ/ Vďaka projektu FPU Vihorlatské múzeum v Humennom realizovalo nákup zbierkových predmetov pre umelecko-historickú a prírodovednú expozíciu. Konkrétne ide o divaka lesného a daniela škvrnitého a tiež o vzorky koží cicavcov, ktoré budú slúžiť aj ako učebné pomôcky počas vzdelávania v múzeu. Akvizíciu podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. Zdroj: humenne.sk.

Lenka Ménová|27. september 2024|14:00:06

Diviak lesný - ilustračné foto. Zdroj: Pexels.com

Súvisiaci článok
Bardejovský skanzen čaká revitalizácia
Čítajte viac >

Vihorlatské múzeum v Humennom realizovalo akvizíciu nových veľkorozmerných dermoplastických preparátov, ktoré obohatili prírodovednú expozíciu. Ide o preparát diviaka lesného a o preparáty samca a samice daniela škvrnitého. Súčasťou tejto akvizície bolo aj zakúpenie desiatich vzoriek koží rôznych druhov cicavcov na drevených podložkách, ktoré nájdu využite ako učebné pomôcky na dotykové spoznávanie v rámci neformálneho vzdelávania v múzeu.

V kontexte múzea sa akvizícia vzťahuje na proces získavania nových objektov alebo artefaktov do zbierky múzea. To zahŕňa rôzne druhy predmetov, v tomto prípade prírodovedné exponáty. Veľkorozmerné preparáty si vyžadujú špeciálnu starostlivosť a uskladnenie.

Takéto akvizície sú často finančne aj logisticky náročné, keďže je potrebné riešiť priestorové a iné podmienky. Veľké preparáty je tiež pomerne zložité prepravovať, vyžadujú špeciálne balenie a manipuláciu. V neposlenom rade je potrebné zabezpečiť odborníkov na ich konzerváciu a udržiavanie v dobrom stave.

Takáto akvizícia však môže pre múzeum znamenať rozšírenie jeho zbierky o unikátne a atraktívne exponáty, ktoré môžu prilákať návštevníkov a podporiť vedecký výskum. Vihorlatské múzeum v Humennom sa aj touto akvizíciou snaží priblížiť všetkým svojim návštevníkom krásy a rozmanitosť živej prírody.

Získané preparáty predstavujú zástupcov živočíchov, ktoré sa bežne vyskytujú v našom regióne. Návštevníci všetkých vekových kategórií budú môcť zblízka obdivovať detaily prírody a precíznu prácu odborníkov v oblasti taxidermie, teda preparovania živočíchov.

Taxidermia, čiže umenie preparovania zvierat, má na Slovensku bohatú históriu a je významnou súčasťou prírodovedných zbierok múzeí a výskumných inštitúcií. Umožňuje uchovať telá zvierat v čo najvernejšej podobe pre výstavné účely, vzdelávanie a vedecký výskum. Na Slovensku sa taxidermia využíva najmä v prírodovedných múzeách, kde preparáty pomáhajú prezentovať rozmanitosť fauny a flóry Slovenska aj sveta. Taxidermisti potrebujú detailnú znalosť anatómie zvierat, umelecké schopnosti a prácu s materiálmi, ako sú koža, syntetické formy a konzervačné chemikálie.

Taxidermia sa dnes snaží byť čo najetickejšia a rešpektujúca prírodné zákony, preto väčšina preparovaných zvierat nie je zabíjaná špeciálne pre účely taxidermie. Zvieratá, ktoré sú využívané na preparovanie, zvyčajne pochádzajú z iných zdrojov, ako napríklad zvieratá uhynuté prirodzenou smrťou, nálezné zvieratá a pod. Zvieratá, ktoré sú v zozname ohrozených druhov, nesmú byť využívané na taxidermiu, pokiaľ nejde o výnimky na vedecké účely alebo ak ide o exempláre, ktoré už prirodzene uhynuli.

V súčasnosti sa kladie veľký dôraz na to, aby sa taxidermia realizovala eticky a zodpovedne, bez zbytočného ubližovania zvieratám. Taxidermické exponáty sú dôležitým spôsobom, ako umožniť verejnosti a vedcom študovať a obdivovať krásu a rozmanitosť živočíšnej ríše bez ohrozenia životov zvierat.


Súvisiaci článok
Deň v prírode natočený dronom. Takéto zábery voľným okom neuvidíte
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť