Sobota 05. 10. 2024 11:11:24 | Meniny má Viera

SOŠ v Novákoch sa viac nemusí obávať vysokých faktúr za energie

NOVÁKY/ Stredná odborná škola v Novákoch (SOŠ) momentálne prechádza rekonštrukciou, ktorá podľa župy prinesie výrazné energetické úspory. Cieľom projektu je znížiť energetickú náročnosť budov a zlepšiť podmienky pre vzdelávanie aj každodennú prevádzku školy.

Natália Štepanovičová|30. september 2024|16:00:06

Zdroj: Trenčiansky samosprávny kraj

Súvisiaci článok
Prievidzskí žiaci si zlepšia finančnú gramotnosť vďaka novému projektu
Čítajte viac >

Projekt zníženia energetickej náročnosti školy bol rozdelený na dve samostatné časti, na blok A a ostatné bloky školy. Financie župa získala z Plánu obnovy a odolnosti.

„Projekt stojí takmer tri milióny eur a župa financuje viac ako 25-tisíc. Cieľom je dosiahnuť zníženie energetickej náročnosti celej školy a ušetriť finančné prostriedky, ktoré škola ročne vynakladá za teplo z centrálneho zdroja v Novákoch,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Vymenia okná a dvere a nainštalujú nové vykurovacie systémy

V rámci prác sa zateplia obvodové múry školy, vymenia staré okná a dvere za nové plastové okná s trojsklom, nainštalujú sa nové vykurovacie a vetracie systémy, zmodernizuje sa osvetlenie pomocou LED technológie a nainštalujú sa fotovoltické panely na výrobu elektrickej energie. Súčasťou prác bude aj výmena strešnej krytiny a úprava strešného krovu. V rámci rekonštrukcie sa počíta aj s vybudovaním prístupových rámp pre imobilných študentov, čo prispeje k zlepšeniu bezbariérového prístupu. Plánovaná úspora je na úrovni až 76%.

„Peniaze, ktoré škola ušetrí môže investovať do rozvoja zamestnancov a na nákup nového materiálovo - technického vybavenia, ktoré potrebuje,“ dodal župan.

Rekonštrukciou usporia viac ako 30-tisíc

„Všetci vieme, že škola platí obrovské peniaze za teplo. Naše mesačné faktúry v zimných mesiacoch sú okolo 35-tisíc eur. Tak, ako povedal aj pán župan, verím, že tento projekt nám ušetrí financie, ktoré potom pôjdu na modernizáciu a vyučovací proces,“ priznala budúce plány riaditeľka školy Katarína Piačková.

Stavebné práce začali v júli tohto roka a potrvajú do februára 2025, celý projekt by mal byť hotový za 7 mesiacov. Vzhľadom na to, že mnohí študenti sú zapojení do duálneho vzdelávania a časť svojej praxe absolvujú v spolupracujúcich firmách, stavebné práce výrazne nenarušia vyučovanie a chod strednej školy.


Súvisiaci článok
V Prievidzi pribudnú nové cyklotrasy, mesto chce rozvíjať ekologickejšie formy dopravy
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť