Sobota 05. 10. 2024 12:15:26 | Meniny má Viera

Parkovanie v Bojniciach zmenia, napomôcť majú diskusie s občanmi

BOJNICE/ Parkovací systém v Bojniciach prejde úpravami. Od zavedenia systému zaznamenalo upokojenie dopravy v uliciach i viac vodičov, ktorí parkujú na mestskom záchytnom parkovisku. Regulované parkovanie pre návštevníkov a obyvateľov spustilo kúpeľné mesto na začiatku júla, už vtedy z radnice avizovali, že ho po určitom čase vyhodnotia.

Natália Štepanovičová|1. október 2024|17:00:07

Ilustračné foto. Zdroj: pexels.com

Súvisiaci článok
V Dubnici nad Váhom spoplatnili parkovanie. Obyvateľov trápi nedostatok miest a pokuta 200 eur
Čítajte viac >

Mária Luptovská poukázala na to, že v meste je malý počet parkovacích miest pre ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP).

"Keď ide môj muž k doktorovi, nemá často kde zaparkovať, pretože je tam vyhradené len jedno miesto a už na ňom niekto stojí. Musí sa vrátiť domov, zavolať si známeho, ktorý ho odvezie," povedala rozhorčená obyvateľka. Navrhla, aby bolo viac miest pre ŤZP spoluobčanov.

Systém naopak hodnotí pozitívne Miroslav Zlocha, podľa ktorého Bojničanom po odstránení nedostatkov prinesie bezpečnejší život.

"Autá zmizli z ciest, ľudia si ich zaparkovali do dvorov. Turistov sme poslali na zberné parkovisko," povedal Zlocha. Obyvatelia tiež riešili jednosmerné ulice, ktoré priniesla zmena organizácie dopravy, či navýšenie počtu parkovacích miest.

Nový systém konzultujú spoločne

Konateľ firmy Služby mesta Bojnice (SMB) Radovan Mik vysvetlil, že pri zmenách musí prísť čo k najväčšej zhode.

"Diskusiami s občanmi štartujeme inovovanie systému. Pripomienky následne vyhodnotíme, rokovať o nich budú odborníci v rámci komisií. Popritom sa budú riešiť projektové veci s dopravným inšpektorátom. Celé by to mal ukončiť návrh zmeny všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktorý môže verejnosť opätovne pripomienkovať," priblížil Mik s tým, že výsledkom bude schválenie nového VZN a zavádzanie zmien.

Mik zhodnotil, že zavedením parkovacieho systému sa upokojila doprava a zároveň sa zvýšila bezpečnosť. Dlhodobí návštevníci sa presunuli na záchytné parkovisko.

Upokojenie dopravy a navýšenie miest pre zdravotne znevýhodnených

"Ide najmä o exponované ulice ako Čampurka, Pribinova, Hornoulická ulica a Ulica Sama Chalupku. Tieto ulice sú prejazdné a sú tam miesta pre obyvateľov. Návštevníkov na záchytnom parkovisku je viac," poznamenal konateľ.

Mik informoval, že samospráva sa bude zaoberať zvýšením návštevníckeho paušálu a navýšením počtu miest pre ŤZP, ktoré chce pridať nad rámec zákona, SMB chcú navrhnúť bezplatné alebo zľavnené parkovanie pre ŤZP.

"Témou môže byť úprava cien či rozšírenie systému," povedal Radovan Mik.


Súvisiaci článok
V Dubnici budú od septembra parkovať po novom, oplatí sa kúpiť si parkovaciu kartu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť