Sobota 05. 10. 2024 18:32:38 | Meniny má Viera

Jesenná kvapka krvi v Sabinove pozýva dobrovoľných darcov poskytnúť ten najšľachetnejší dar, ktorý môže zachrániť život

SABINOV/ Miestny spolok Slovenského Červeného kríža Sabinov spolu s Národnou transfúznou službou Prešov pozývajú dobrovoľných darcov krvi na podujatie „Jesenná kvapka krvi“. Odber sa uskutoční 8. októbra v Koncertnej sále kultúrneho centra Na korze v Sabinove na Námestí slobody 100 v čase od ôsmej do jedenástej hodiny.

Lenka Ménová|5. október 2024|15:00:07

Zdroj: Facebook/ Národná transfúzna služba SR

Súvisiaci článok
Ministerka zdravotníctva podáva demisiu
Čítajte viac >

„Krv je tá najvzácnejšia tekutina, ktorá môže niekomu zachrániť život, a predsa ju máme všetci vo svojich žilách.“

Tento citát symbolizuje nielen biologický, ale aj morálny význam darovania krvi – nezištný čin, ktorý môže priamo pomôcť druhým a často je otázkou života a smrti. Krv ako dar znamená viac než len fyzický prenos tekutiny - je to akt solidarity a ľudskosti. Prídte aj vy darovať krv do Koncertnej sály KC Na korze v Sabinove, ktorá je obľúbeným centrom miestneho kultúrneho diania.

Podľa Národnej transfúznej služby SR (NTS SR) je stav zásob krvnej skupiny 0- a A- často hraničný. Samozrejme, vítaní sú všetci darcovia, bez ohľadu na to, akú krvnú skupinu majú. Aktuálny stav zásob krvi v NTS SR môžete sledovať aj na ich oficiálnom FB profile.

„Leto sme zvládli. Podarilo sa nám udržať stabilné zásoby krvných prípravkov, ktoré neklesli pod hraničnú hladinu. Vďaka vám, darcom, krv neodkladne putovala nemocničným zariadeniam a pomáhala liečiť a zachraňovať ľudské životy pacientov, ktorí ju potrebovali,“ uvádza na svojich stránkach NTS SR.

Existuje niekoľko rozšírených mýtov o darovaní krvi, ktoré často ľudí odrádzajú od úmyslu darovať krv. Najčastejšie sa ľudia obávajú, že darovanie krvi bolí a je nebezpečné. V skutočnosti je darovanie krvi podobné pichnutiu ihly pri odbere krvi. Celý proces je bezpečný a prebieha pod prísnou kontrolou zdravotníkov s použitím sterilných nástrojov.

Aj názor, že darovanie krvi oslabí organizmus a spôsobí ochorenie, nie je založený na pravde. Telo dokáže nahradiť odobratú krv pomerne rýchlo. Po odbere sa odporúča odpočinok a hydratácia, no zdravý darca sa už po pár hodinách cíti normálne. Krv sa obnovuje za niekoľko dní až týždňov.

Nepravdivý je aj mýtus, že pri darovaní krvi sa môžete nakaziť infekciou. Pri darovaní krvi sa používajú jednorazové, sterilné nástroje, čím sa úplne vylučuje riziko infekcie. Tieto, ale aj mnohé iné mýty sú častým dôvodom obáv potenciálnych darcov, ale darovanie krvi je vo všeobecnosti bezpečný a jednoduchý spôsob, ako pomôcť iným.

Darovanie krvi má naopak pre darcov viacero benefitov. Napríklad ide o monitorovanie zdravotného stavu, keďže pred každým odberom krvi prebieha základná zdravotná prehliadka, počas ktorej sa kontroluje tlak, hladina hemoglobínu a celkový zdravotný stav. To umožňuje darcom pravidelne sledovať svoje zdravie, čo môže včas upozorniť na prípadné zdravotné problémy.

Zároveň dochádza k stimulácii tvorby nových krviniek, pretože telo začne produkovať nové krvné bunky. Takto sa obnovuje krvná plazma a červené krvinky. Darovanie krvi tiež môže pomôcť znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení tým, že znižuje množstvo železa v krvi. Počas darovania krvi môže človek spáliť až 650 kalórí, pretože telo využíva energiu na obnovu krvi.

Darovanie krvi vám určite prinesie nenahraditeľný pocit uspokojenia z toho, že ste urobili dobrý skutok a zachránili niekomu zdravie, alebo dokonca život.


Súvisiaci článok
Ďalší problém v trenčianskej nemocnici! Detskú pohotovosť zatvorili na neurčito
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť