Streda 16. 10. 2024 05:02:22 | Meniny má Vladimíra

Dolinková doručila Pellegrinimu demisiu. On ju zatiaľ neprijal

BRATISLAVA/ Prezident Peter Pellegrini požiadal ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD), aby až do prijatia jej demisie naplno vykonávala svoju funkciu.

TASR|8. október 2024|12:18:55

Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini

Súvisiaci článok
Ministerka zdravotníctva podáva demisiu
Čítajte viac >

TASR o tom informoval odbor komunikácie Kancelárie prezidenta SR po utorkovom stretnutí Pellegriniho s Dolinkovou. Hlava štátu zopakovala, že ministerkinu demisiu prijme v momente, keď od predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) dostane návrh na jej nástupcu.

Dolinková sa má podľa prezidenta teraz sústrediť predovšetkým na zmiernenie vplyvov konsolidácie v rezorte zdravotníctva a upokojenie situácie. "Pokiaľ existujú možnosti napríklad pri príprave štátneho rozpočtu, ako minimalizovať dosahy konsolidácie na úroveň zdravotnej starostlivosti pre slovenského pacienta vrátane možnosti vyjsť v ústrety niektorým oprávneným mzdovým požiadavkám zdravotníkov, je povinnosťou ministerstva i vlády tieto možnosti využiť," povedal Pellegrini.

Ministerka zdravotníctva minulý týždeň oznámila, že končí vo funkcii. Avizovala, že prezidentovi plánuje podať demisiu v krátkom čase. Rozhodnutie odôvodnila tým, že necíti podporu na presadzovanie svojich cieľov a opatrení na zlepšenie zdravotníctva. Kritizovala okrem iného aj schválenie konsolidačných opatrení v parlamente.

To, kto ju na poste nahradí, je podľa Dolinkovej slov na predsedovi Hlasu-SD Matúšovi Šutajovi Eštokovi a jeho dohode s premiérom a prezidentom. Verí, že nový minister bude mať potrebnú podporu, najmä od šéfa rezortu financií. "Potrebné zmeny, ani tie, ktoré sme si zadefinovali v programovom vyhlásení vlády, sa nedajú robiť bez toho, aby slovenské zdravotníctvo bolo adekvátne dofinancované a personálne stabilizované," skonštatovala. Avizovala, že o ďalších krokoch a jej prípadnom pôsobení v Národnej rade SR ako poslankyňa bude informovať po prijatí demisie.

Dolinková informovala aj o témach utorkového stretnutia s prezidentom. "Rozprávali sme o tom, v akom stave sa aktuálne nachádza slovenské zdravotníctvo, rozobrali sme detailne moje takmer ročné pôsobenie na rezorte, dotkli sme aj konsolidácie a východiskového stavu, prečo k nej došlo a aké to bude mať dosahy na slovenské zdravotníctvo," povedala. Informovala ho takisto o svojej práci na ministerstve. Spomenula napríklad odvrátenie pediatrickej krízy, začatie výstavby a rekonštrukcie nemocníc či otváranie nových ambulancií.


Súvisiaci článok
Dolinkovej demisia nič nerieši, trváme na svojich požiadavkách, potvrdil šéf lekárskych odborov Visolajský
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť