Piatok 18. 10. 2024 09:48:39 | Meniny má Lukáš

Zarábajte na štáte! Dlhopisy od 1000 eur by mali vydať už na jar

SLOVENSKO/ Prvá emisia štátnych dlhopisov určených pre bežných občanov by mala byť k dispozícii na jar budúceho roka. Dlhopis sa bude dať kúpiť za 1000 eur a násobky tejto sumy a príjmy z neho by mali byť oslobodené od daní aj odvodov. V súčasnej situácii by jeho úročenie mohlo byť okolo 3 %, konkrétne podmienky však budú nastavené až pred začiatkom ich predaja.

TASR|11. október 2024|07:00:07

Zdroj: Ladislav Kamenický

Súvisiaci článok
DPH na knihy bude 5%, oznámil Kamenický
Čítajte viac >

Na štvrtkovej konferencii televízie TA3 venovanej tejto téme o tom informovali minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) a riaditeľ Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) Daniel Bytčánek.

Objem prvej emisie by mal byť okolo 300 miliónov eur. Kamenický predpokladá, že dlhopisy budú nastavené pre občanov tak výhodne, že sa táto suma rýchlo minie. V prípade úspechu by mal štát podobné dlhopisy predávať aj v ďalších rokoch. ARDAL predpokladá, že pôjde o krátkodobé dlhopisy, pravdepodobne v dvoch splatnostiach dva a štyri roky. Ľudia si ich budú môcť kúpiť prostredníctvom komerčných bánk a následne ich bude možné ďalej predávať na sekundárnom trhu.

"Výhody investovania do štátnych dlhopisov zahŕňajú stabilné výnosy, uchovanie hodnoty investovaných peňazí a nízke riziko. Na druhej strane, štát ako emitent dlhopisov takýmto predajom rozkladá svoje riziká na finančnom trhu, a tým dosahuje vyššiu finančnú stabilitu najmä v čase globálnych kríz," vysvetlil Kamenický. Dobré skúsenosti s týmto typom dlhopisov majú podľa neho mnohé štáty a Slovensko je jednou z mála krajín v regióne, ktorá ich zatiaľ neponúka.

Zároveň zdôraznil, že pre štát ide o doplnkový zdroj financovania. Pripravovaná emisia tvorí približne 3 % z ročných pôžičiek. "Vydávanie dlhopisov pre občanov sa využíva najmä na krátkodobé financovanie štátu alebo ako jeho doplnkový zdroj. Dlhopisy poskytujú obyvateľom sporiacu alternatívu k termínovaným a sporiacim účtom, pomôžu ďalej rozvíjať finančný a kapitálový trh a v neposlednom rade môžu prispieť aj k zvyšovaniu finančnej gramotnosti obyvateľov," doplnil minister financií.


Súvisiaci článok
Cena plynu sa môže zvýšiť až o 30%, varuje opozičný poslanec Galek
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť