Streda 16. 10. 2024 18:20:38 | Meniny má Vladimíra

Myjava plánuje diskutovať s trenčianskou župou o prevzatí nemocnice

MYJAVA/ Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) plánuje odpredať za symbolické euro tri nemocnice v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti - v Považskej Bystrici, Prievidzi (so sídlom v Bojniciach) a Myjave. Samospráve sa podmienky predaja nepáčia, preto chce s krajom rokovať.

Natália Štepanovičová|16. október 2024|16:00:09

Ilustračné foto. Zdroj: pexels.com

Súvisiaci článok
Časť bojnickej nemocnice prejde rekonštrukciou za takmer 760-tisíc eur
Čítajte viac >

Radnica na výzvu zareagovala a začiatkom októbra poslala predsedovi TSK, Jaroslavovi Baškovi, odpoveď, že ponuku prijíma a žiada o začatie rokovaní medzi mestom a vyšším územným celkom o spôsobe a rozsahu prevodu nemocnice a o stanovení podmienok práv a povinností vyplývajúcich z možného prevzatia nemocnice.

O vzniknutej situácii informoval aj poslanec Pavel Halabrín, ktorý je zároveň poslancom krajského zastupiteľstva TSK. Podľa neho najväčšou záťažou pre vyšší územný celok je prievidzská nemocnica, ktorá vytvára počas roka dlh vo výške niekoľkých miliónov eur.

Nemocnica je bezproblémová

"Naopak, Nemocnica s poliklinikou v Myjave v tomto smere kraju problémy nerobí, pretože ako jedna z mála, dokonca možno jediná, nielenže nevytvára dlh a platí všetky svoje záväzky, ale dokonca dosahuje aj mierny zisk. Na druhej strane, je len malou súčasťou celku a z poskytovaných zdravotných výkonov v kraji tvorí necelých 17%," vysvetľuje poslanec.

Zároveň, keďže sa podľa Halabrína nemocnica nezadlžuje, nemá dostatok financií na výraznejší rozvoj a modernizáciu a míňa zo svojho rozpočtu najmenej na mzdy a odvody.

Hovorkyňa TSK Lenka Kukučková informovala, že kraj si dal spracovať komplexnú analýzu svojich nemocničných zariadení nazvanú Koncepcia rozvoja zdravotníctva Trenčianskeho samosprávneho kraja do roku 2030 s cieľom určiť ich ďalšie fungovanie.

"Tá načrtla tri možné scenáre – nemocnice bude naďalej prevádzkovať TSK, dá ich k dispozícii súkromným spoločnostiam alebo ich ponúkne samosprávam," ozrejmuje hovorkyňa.

Kraj odmieta predaj súkromníkom

Zároveň povedala, že predseda Jaroslav Baška opakovane verejne deklaroval, že je proti odpredaju župných nemocníc do súkromných rúk. Toto jeho stanovisko je stále platné.

„V prípade, ak by župné nemocnice prevádzkoval súkromný poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, TSK si chce svoj majetok naďalej ponechať vo svojom vlastníctve, a to aj s ohľadom na fakt, že do nich za posledných desať rokov investoval obrovské množstvo zdrojov,“ poznamenala Kukučková.

Podľa Halabrína sa už rozbehli rokovania TSK so spoločnosťou venujúcou sa zdravotnej starostlivosti, na ktorých sa hovorí o možnostiach prevádzkovania nemocníc. Vedenie kraja sa rozhodlo ponúknuť nemocnice aj samosprávam, na území ktorých sa nemocnice nachádzajú.

Okolnosti sú nekorektné

Podmienky majú byť nastavené tak, že kraj nemocnice mestám síce ponúkne za jedno euro, ale tak, že s nimi nemôžu nič urobiť.

"Majú zostať v absolútnom vlastníctve samosprávy bez možnosti prizvať do procesu partnerov, ktorí by mohli byť pri prevádzkovaní nemocnice nápomocní a užitoční, bez možnosti prenajať priestor niekomu, kto by ho vedel využiť a efektívne prevádzkovať, bez možnosti vpustiť do nemocnice nejaký iný kapitál," ozrejmuje situáciu poslanec.

Priznal, že županovi povedal, že podmienky, ktoré ponúkajú, sú nekorektné. "Povedať niekomu, že ja s tým neviem nič urobiť, tak si to zober ty, dám ti to za korunu, ale ani s ty s tým nemôžeš nič robiť, tak to potrebujú len na to, aby to samosprávy odmietli a kraj mohol povedať – Vidíte, nikto to nechce,“ skonštatoval Pavel Halabrín.

Riziko vidí najmä v tom, že v prípade prenájmu myjavskej nemocnice súkromnej spoločnosti, ktorá prevádzkuje aj nemocnicu v Skalici, by pri relatívne malej vzdialenosti prišlo k racionalizačným a ekonomickým opatreniam v neprospech Nemocnice s poliklinikou Myjava.


Súvisiaci článok
V areáli handlovskej nemocnice vznikla nová oddychová zóna
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť