Piatok 18. 10. 2024 05:18:41 | Meniny má Lukáš

Rekonštrukcia plavárne na Považí napreduje, práce by chceli ukončiť do Vianoc

POVAŽSKÁ BYSTRICA/ Havarijná situácia na krytej plavárni v Považskej Bystrici si vyžiadala rekonštrukciu, ktorá začala po letných prázdninách. Práce pokračujú a radnica by ich chcela zavŕšiť do konca roka.

Natália Štepanovičová|17. október 2024|16:00:06

Zdroj: Facebook/ Mesto Považská Bystrica

Súvisiaci článok
Opadávajúci strop a prehnitá strecha. Plaváreň v Považskej Bystrici prechádza rekonštrukciou
Čítajte viac >

Prestavba by mala byť hotová skôr, ako bolo naplánované

Počas kontrolného dňa sa primátor mesta informoval o aktuálnej situácii, ktorá podľa zhotoviteľa pokračuje podľa harmonogramu. Momentálne je spodná časť strechy takmer hotová a následne sa presunú nad bazénovú časť.

"Do konca októbra by sme chceli mať strechu zakrytú na sto percent. Zmluvný termín celého dokončenia rekonštrukcie máme do 28. februára budúceho roka, ale náš plán je mať práce hotové do Vianoc. Samozrejme, ak nás neprekvapí nič nepredvídateľné, ale zatiaľ to vyzerá dobre," priblížil situáciu zástupca zhotoviteľa Tomáš Novotný.

Primátor mesta si uvedomuje, že plaváreň bola vždy na jeseň a v zime naplno využívaná a teraz ľuďom chýba, ale nemohli riskovať.

"Zhotoviteľ prác už urobil dve tretiny strešnej konštrukcie a na rad prídu aj vnútorné priestory, aby sme do budúcnosti prechádzali tomu, čo sa stalo po minulé roky. Veríme, že termín realizácie dodržíme, potvrdil to aj zhotoviteľ prác," povedal Janas.

Kompletnou revitalizáciou prešla takmer pred 20 rokmi

Rekonštrukcia krytej plavárne je v súčasnosti najväčšou investíciou, ktorú mesto dokončuje a podľa vedenia, bola naozaj nevyhnutná. Pôvodná revitalizácia, ktorú uskutočnil bývalý primátor v roku 2005, podľa radnice dopadla katastrofálne.

"Do rekonštrukcie sme vstúpili na poslednú chvíľu aj vďaka grantu, ale aj preto, že hrozilo reálne nebezpečenstvo pre návštevníkov. Keď sme odkryli strechu, zistili sme, že celá drevená konštrukcia je odhnitá, betónové výstuže sa drolia a železná konštrukcia potrebuje sanáciu. Veľkým problémom bola nefunkčná vzduchotechnika a klimatizácia," priblížil situáciu primátor mesta.

Najväčším problémom bola nezodpovedajúca vzduchotechnika. "Cez drevené panely strechy by sa človek už takmer prepadol. Vieme, že kondenz vznikol, pretože technické náležitosti neboli urobené správne. Do rekonštrukcie sme sa pustili, aby plaváreň ľuďom slúžila ešte dlhé roky a bola zároveň bezpečná," vysvetlil účel revitalizácie konateľ Mestských športových klubov na Považí Ján Zlocha.


Súvisiaci článok
Prvá etapa prác nad Základnou školou v Považskej Bystrici oficiálne začala
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť