Piatok 26. 07. 2024 04:26:30 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Ministerstvo obrany kúpi 5 000 útočných pušiek za 16 miliónov eur z fondu USA

SLOVENSKO/ Ministerstvo obrany (MO) SR využije financie z fondu USA na 5000 útočných pušiek M4A1 s príslušenstvom v celkovej hodnote 17,37 milióna dolárov (približne 16,23 milióna eur).

TASR|4. október 2023|14:15:15

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Ozbrojené sily SR

Súvisiaci článok
Ministerstvo avizuje zdržanie na hraničných priechodoch s Poľskom, Českom, aj Rakúskom
Čítajte viac >

Vyplýva to z informatívneho materiálu, ktorý v stredu vzala na vedomie vláda.

"Finančné prostriedky na obstaranie útočných pušiek M4A1 budú plne hradené z fondov FMF (Foreign Military Financing - zahraničné vojenské financovanie), pričom odvod 20 percent DPH z ceny bude uhradený v čase jednotlivých dodávok z prostriedkov Ministerstva obrany SR," skonštatoval rezort.

Ozbrojené sily (OS) SR by mohli dostať pušky kalibru 5,56 milimetra vrátane technickej pomoci, súprav na údržbu, náhradných dielov a dokumentácie. Dodávka je plánovaná v priebehu roka 2025. Nové pušky sú podľa rezortu kompatibilné s už obstaranými, ako aj puškami a muníciou používanou vo viacerých členských štátoch Aliancie.

"MO SR vyjadruje potrebu obstarania takéhoto typu zbraní už dlhodobo a vyčlenené finančné prostriedky dávajú vysoký predpoklad toho, aby bola začatá modernizácia a výmena zastaraných útočných pušiek a prechod OS SR na nový typ primárnej zbrane profesionálneho vojaka," vysvetlil rezort. Pušky vyrába firma Colt's Manufacturing Company, LCC.

V súčasnosti má armáda vo výzbroji buď morálne a technicky zastarané útočné pušky, ktoré nevyhovujú podmienkam vedenia bojovej činnosti v modernej dobe, alebo modernejšie útočné pušky, ktoré síce vyhovujú po technickej aj funkčnej stránke, avšak neboli obstarané v dostatočných počtoch. Cieľovou ambíciou MO SR je zabezpečiť pre OS SR 24.777 útočných pušiek kalibru 5,56 milimetra s príslušenstvom.

385007275_695736312587354_7920624943310963442_n.jpg FOTO: Ministerstvo obrany SR

Minister obrany Martin Sklenár priblížil, že v aktuálnom štádiu procesu má rezort od USA konkrétnu ponuku, ktorú bude akceptovať. Nové pušky nahradia samopal vzor 58. "Je to naozaj vec, ktorú považujeme za potrebnú na to, aby OS SR udržiavali svoju vysokú obranyschopnosť a pripravenosť brániť SR," uviedol. Americká puška je podľa neho jedna z najpoužívanejších vo svete a čiastočne je zavedená už aj v OS SR.

Grant USA vo výške 200 miliónov dolárov na modernizáciu a profesionalizáciu OS SR už rezort využil aj na 160 ľahkých taktických viacúčelových vozidiel (JLTV) 4x4 od spoločnosti Oshkosh.


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Počuli ste niekedy o Sučianskom hrade? Výstava v martinskom múzeu vám prezradí viac
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť