Streda 16. 10. 2024 22:40:18 | Meniny má Vladimíra

Smer, Hlas a SNS si rozdelili ministerstvá. Fico chce zložiť vládu čo najskôr

SLOVENSKO/ Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali memorandum o porozumení, dohodli sa na podpise koaličnej zmluvy a prerozdelení pozícií. Premiérsky post má patriť Smeru-SD, predsedu Národnej rady (NR) SR nominuje Hlas-SD. Vzniknúť má aj nové ministerstvo.

TASR|11. október 2023|11:32:18

Zdroj: TASR

Súvisiaci článok
VIDEO Matovič: Pellegrini sa pridal k jedinému človeku, ktorý ho môže zachrániť pred kriminálom
Čítajte viac >

Smeru-SD má okrem premiérskeho postu patriť šesť ministerstiev, Hlasu-SD sedem. SNS má obsadiť tri rezorty, z toho jedno s účinnosťou od prvého januára 2024.

V podpísanom memorande garantujú zahraničnopolitickú orientáciu SR na základe členstva v Európskej únii a NATO, ako aj v ďalších významných medzinárodných organizáciách "pri plnom rešpektovaní suverenity a národnoštátnych záujmov SR a posilňovaní zdravého vlastenectva".

Za základný cieľ koalície si dávajú zvyšovanie životnej úrovne obyvateľov. Zaručujú, že konsolidácia verejných financií nepôjde na úkor dosiahnutého sociálneho štandardu a umožní prijatie mnohých opatrení na zabezpečenie vyššieho ako predikovaného hospodárskeho rastu.

Chcú tiež "ústavným a zákonným spôsobom" realizovať reformu slovenského trestného systému a mechanizmu ochrany ľudských práv.

Strany tiež garantujú, že pri tvorbe orgánov Národnej rady (NR) SR budú rešpektovať štandardné zastúpenie opozičných strán a "dôsledné naplnenie zákonných požiadaviek na zastúpenie predstaviteľov opozičných strán v orgánoch NR SR."

Líder Smeru-SD Robert Fico sa bude uchádzať o premiérsky post, novú vládu chce mať zostavenú čo najskôr. Deklaroval, že ako predseda vlády sa zasadí o to, aby sa životná úroveň na Slovensku neznižovala. Vyhlásil, že návrh štátneho rozpočtu z dielne kabinetu odborníkov ich k ničomu nezaväzuje a konsolidácia verejných financií nemôže byť na úkor dosiahnutého sociálneho štandardu.


Súvisiaci článok
NA PITVORE: Nicholsonová: Čoho sa furt na Slovensku bojíme? V Belgicku sa muži s mužmi a ženy so ženami sobášia. Taraba: Podarilo sa zastaviť túto progresívno–liberálnu revolúciu!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť