Streda 18. 09. 2024 16:54:22 | Meniny má Eugénia

VIDEO Už takmer dva roky vzniká v Žiline projekt parku pre psov. Iniciátor Denis Cáder verí, že prvý vyrastie na Vlčincoch už čoskoro

ŽILINA/ Na sídlisku Vlčince by mal čoskoro vyrásť prvý park pre psov v Žiline. Následne by mali vznikať aj v ostatných častiach mesta. Za ich vybudovanie sa už niekoľko rokov, s podporou kolegov, zasadzuje poslanec Denis Cáder. Mesto výstavbu pilotného parku na Vlčincoch schválilo už v roku 2022. Hlavný architekt spracoval štúdiu a určil práve Vlčince ako miesto výstavby pilotného projektu. Ten má podporu aj vedenia mesta. Predkladateľ verí, že by mohol vzniknúť už čoskoro.

Michal Filek|30. október 2023|13:24:34

Zdroj: Archív Denisa Cádera

Súvisiaci článok
Dávajte pozor! V nedeľu videli mladého medveďa blízko cyklotrasy na oblazovskej lúke pri Bytči
Čítajte viac >

Autora myšlienky, mestského poslanca Denisa Cádera sme sa spýtali, prečo iniciatíva za výstavbu psích parkov v Žiline vznikla.

Posledné roky, približuje Cáder, si s obyvateľmi centra mesta, sídlisk a komunitou psíčkarov všímame, že sa nám množili prípady, kedy sa v tráve objavili párky s klincami, rôzne otravy a psy končili so zraneniami na veterinárnych pohotovostiach, príp. zomreli. Na druhej strane máme dlhodobý problém s nečistotou po venčení na verejných priestranstvách (výkaly), na ktoré občania často upozorňujú, či už kvôli mamičkám s deťmi, využívaniu zelene pre oddych alebo vzhľadu okolia, kde žijeme.

„Preto som sa v roku 2020 rozhodol a inicioval stretnutia s komunitami a organizáciami, ktoré sa psom intenzívne venujú. Spojil som sa s Patrikom Sventekom, kynológom z Dogs Academy s bohatými skúsenosťami, s Hotelom pre psov a výcvikom, ktorý vedie Alfonz Danech a tiež s Lenkou Cenigovou - Gajarskou, ktorá spája komunity majiteľov psov. Po návštevách krajských miest, najmä Bratislavy a Košíc, sme sa rozhodli, že založíme iniciatívu, cez ktorú chceme v spolupráci s mestom Žilina vybudovať oplotené psie parky (tzv. venčoviská) s agility prvkami,“ približuje poslanec.

Mesto Žilina každoročne vyberie od občanov viac ako 70 000 eur za daň za psa. Preto výstavbu chceli realizovať z časti vybraných daní za psa. Údržbu by potom ďalej zabezpečovali Technické služby mesta Žilina.

Prvý materiál Cáder, spolu s poslancami naprieč politickým spektrom, vypracoval v decembri 2021. Druhý, prepracovaný návrh predložili vo februári 2022. Ten zastupiteľstvo schválilo a podpísal ho aj primátor Peter Fiabáne.

Na jeho základe spracoval mestský Útvar hlavného architekta štúdiu, vytipoval pozemky a určil Vlčince ako tie, ktoré sú najvhodnejšie pre lokalizáciu a výstavbu nového psieho parku. S odborom tlačovým poslanci spustili veľkú sídliskovú anketu a výsledky posunuli architektom - projektantom.

„Dnes sme v situácii, že máme vytipované lokality, rokujeme s vedením mesta, viceprimátorom Martinom Kapitulíkom, spolu s poslancami za Vlčince Róbertom Kaššom, Ondrejom Šoškom, Patrikom Gromom, Jankou Filipovou a ďalšími poslancami, ktorí sa k nám pridali už na začiatku, ako Ľudmila Chodelková, Karol Čepec, Jozef Juriš, Branislav Delinčák, či Jozef Augustín. Sme otvorení širokej spolupráci pre dobrý účel,“ ozrejmuje Cáder.

2.jpg

Poslanci veria, že sa im spoločne podarí dotiahnuť tento moderný psí park - venčovisko, do úspešného konca a bude slúžiť pre širokú verejnosť, socializáciu a výbeh psíkov.

„Po ukončení tohto prvého moderného psieho parku je našou snahou pracovať na ďalších lokalitách, aby bol psí park na každom sídlisku a aj v centre mesta. Pre bezpečnosť a čistotu verejného priestoru,“ uzavrel.

Poslanci našli podporu u vedenia mesta. Projektu sa venuje viceprimátor Martin Kapitulík.

„Psí park na sídlisku Vlčince by mal byť pilotným projektom, ktorý vznikol z iniciatívy poslancov a pomerne širokej komunity milovníkov psov a organizácií, ktoré sa tejto problematike profesne venujú. Touto cestou chcem všetkým zúčastneným poďakovať, najmä pánovi poslancovi Denisovi Cáderovi, ktorý tento projekt od začiatku zastrešuje a komunikuje. Z ich iniciatívy boli na útvare hlavného architekta pripravené aj štúdie, ako by to celé malo vyzerať a fungovať. Je to pekný a milý projekt a teším sa, že sa k nemu hlási čoraz viac podporovateľov aj z radov poslancov. Financovanie zabezpečíme najmä z prostriedkov vybraných na dani za psa, v hre je aj externé financovanie. Chceme vytvoriť najmä praktické, udržateľné a finančne minimálne náročné riešenie. Ak sa tento model osvedčí, rozšírime takéto psie parky aj do iných lokalít a na ďalšie sídliská,“ povedal Kapitulík pre Slovensko SP 21.

POZRITE SI STARŠIU VIZUALIZÁCIU, AKO BY MOHOL PARK PRE PSOV V ŽILINE VYZERAŤ


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Nenechajte si ujsť obľúbený večerný Dušičkový výstup na Hričovský hrad
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť