Pondelok 16. 09. 2024 20:23:04 | Meniny má Ľudmila

V Dubnici budú od septembra parkovať po novom, oplatí sa kúpiť si parkovaciu kartu

DUBNICA NAD VÁHOM/ Už od septembra začne v Dubnici nad Váhom platiť regulácia motorovej dopravy. Cieľom samosprávy je zvýšiť bezpečnosť a poriadok v uliciach mesta. Okrem hodinového parkovného ponúka radnica aj ročné parkovacie karty.

Natália Štepanovičová|20. august 2024|09:23:55

Ilustračné foto. Zdroj: pexels.com

Súvisiaci článok
V Ilave si za parkovanie priplatíte, abonentské karty kúpite lacnejšie
Čítajte viac >

Počet motorových vozidiel každým rokom pribúda, pričom kapacitné možnosti infraštruktúry mesta sú limitované. Aj napriek rekonštruovaniu a budovaniu nových parkovísk je daný stav s množstvom parkujúcich áut na území mesta neudržateľný.

Mesto na Strednom Považí sa problémami spojenými s parkovaním zaoberá už dlhšie. Pred dvomi rokmi prebehlo na jeho území sčítavanie vozidiel, ktoré ukázalo, že v meste parkuje približne viac ako 15-tisíc áut. Meraním sa zistilo aj to, že viac ako polovica parkujúcich vozidiel nepatrí rezidentom, a teda občanom, ktorí majú v meste nahlásený trvalý pobyt.

"V praxi sa ukázalo, že budovanie nových parkovacích plôch znamená len pribúdanie nových motorových vozidiel. Parkoviská sú často vybudované na úkor zelene, ktorá je v dnešnej dobe nevyhnutnou súčasťou každého mesta a pomáha nám bojovať s klimatickými zmenami," vysvetlil jeden z dôvodov nového parkovacieho systému hovorca Ľubomír Bobák.

Parkovať budete v zónach

Parkovanie v Dubnici nad Váhom je spoplatnené na všetkých mestských parkoviskách. Územie mesta je v rámci regulácie rozdelené na dve zóny:

  • ZÓNA 1 - do tejto zóny patria všetky mestské parkoviská, okrem časti parkoviska na ul. Športovcov pri workoutovom ihrisku.
  • ZÓNA 2 - sa nachádza na časti parkoviska na ul. Športovcov pri workoutovom ihrisku. Táto zóna je určená pre vozidlá, na ktoré je vydaná parkovacia karta DODÁVKA.

Spoplatnenie parkovania sa týka len mestských parkovísk. Na súkromných parkoviskách, na pozemkoch v súkromnom vlastníctve aj vo svojich garážach môžu Dubničania parkovať ľubovoľne bez spoplatnenia mestom.

Parkovanie je od pondelka do piatku spoplatnené počas celého dňa. Za krátkodobé, teda hodinové parkovné, zaplatíte šesťdesiat centov za každú začatú hodinu. Maximálne parkovné na deň je 10 eur.

Cez víkendy, sa bude parkovať v čase od ôsmej dopoludnia do ôsmej hodiny večer zadarmo a platiť sa cez víkend bude iba od od polnoci do ôsmej hodiny dopoludnia a následne od ôsmej večer až do polnoci.

Ak parkujete pravidelne, oplatí sa kúpiť si kartu

Pri pravidelnom parkovaní v meste sa oplatí kúpiť si rezidetnskú parkovaciu kartu cez aplikáciu Urbi. Ročná parkovacia karta pre rezidenta s trvalým pobytom v Dubnici nad Váhom na prvé auto stojí 39 eur. Ku každej rezidentskej karte je zároveň zahrnutých 100 návštevníckych hodín, čo znamená, že návšteva môže hodiny so súhlasom majiteľa karty využiť a nebude sa jej účtovať žiadne poplatky spojené s parkovaním.

7.png Zdroj: Mesto Dubnica nad Váhom

Na rezidentskú kartu máte nárok, ak máte v meste trvalý pobyt

"Na parkovaciu kartu Rezident má nárok každý, kto má v Dubnici nad Váhom nahlásený trvalý pobyt. Na jednu adresu (na jeden byt alebo dom) si môže rezident nahlásiť tri autá (REZIDENT 1, REZIDENT 2, REZIDENT 3). Ceny za jednotlivé karty sa pohybujú od 39 eur až po 300 eur za rok," doplnil hovorca.

4.png Zdroj: Mesto Dubnica nad Váhom

Cena karty zohľadňuje počet už vydaných kariet na byt alebo dom. Ak by si niekto chcel na jednu adresu dokúpiť kartu pre štvrté alebo ďalšie autá, musí si kúpiť parkovaciu kartu Abonent. Zároveň je táto karta určená pre osoby, ktoré chcú v meste pravidelne parkovať a nemajú v Dubnici trvalý pobyt. Ročná parkovacia karta v tejto kategórii občanov vyjde na 350 eur, štvrťročná 100 eur.

Podrobnosti o novom systéme parkovania, ako aj vzorových situáciách nájdete na samostatnom webe, ktorý v tejto súvislosti zriadila dubnická radnica.


Súvisiaci článok
V Dubnici nad Váhom zrekonštruujú panelák, budú v ňom nájomné byty
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť