Utorok 17. 09. 2024 15:52:10 | Meniny má Olympia

Bezplatného parkovania bude v centre Nitry menej. Rozširujú zóny so spoplatnením

NITRA/ Na parkoviskách Starého mesta osadila nedávno radnica nové značky. Naznačujú, že parkovanie bude čoskoro regulované v ďalších zónach. Za státie pred vlastným domom tak budú platiť viacerí Nitrania. Aktuálne sa zmeny týkajú ulíc Štefánikova, Vikárska a Jozefa Vuruma. Neskôr by sa k nim malo pridať aj Wilsonovo nábrežie, Kalinčiakova, Kukučínova a Jánošíkova ulica. AUTOR: PATRÍCIA JESEŇOVÁ

VJ |28. november 2023|13:20:34

Zdroj: Facebook/Mesto Nitra

Súvisiaci článok
Moderný cintorín v Nitre. Cez QR kód si budete môcť svojho blízkeho pripomenúť fotkami, aj videom
Čítajte viac >

Výdavky navyše alebo prínos?

Nitrania, ktorí na sociálnej sieti zdieľali svoje názory, vidia v regulácii parkovania ďalšie výdavky. Mesto však tvrdí, že regulácia uprednostní ľudí, ktorí v lokalite žijú. Podľa hovorcu mesta Tomáša Holúbeka je snahou mesta „vytlačenie tých áut, ktoré tu obyvateľom zbytočne obsadzujú miesta, pričom majitelia týchto vozidiel v lokalite ani nežijú“.

Ľuďom by sa tak mohol skrátiť čas, za ktorý si pri svojom dome nájdu voľné parkovacie miesto.

Tí, ktorí budú mať záujem v blízkosti svojich domov zaparkovať, môžu si zakúpiť parkovaciu kartu. Tá sa vydáva na konkrétnu bytovú jednotku. Rezidenti s trvalým pobytom v lokalite zaplatia za jednu kartu 10 eur (30 eur za druhú, 100 eur za tretiu), abonenti za vydanie prvej karty zaplatia 100 eur (za druhú 200 eur, tretiu nie je možné vydať).

Najprv značky, potom informácie

Mnohí sa o pripravovaných zmenách dozvedeli až z osadených značiek v blízkosti ich domov, mesto ich vopred neinformovalo. Značky sú však ešte stále prekryté, a teda neplatné. Mesto sľubuje, že ešte pred spustením regulácie budú obyvatelia informovaní.

„V prípade Jánošíkovej ulice to bude letákovou formou, v prípade Pároviec a Štefánikovej plánujeme osobné stretnutie s obyvateľmi,“ uviedol Holúbek s tým, že regulácia by mala byť účinná pravdepodobne už od 1. decembra, no uvažuje sa aj o začiatku roka.

79849678_3447361851971457_879577656901763072_n.jpg

Na sídliskách zadarmo

Regulácia sa zatiaľ týka lokalít v blízkosti centra mesta, na sídliskách ľudia ešte stále môžu parkovať zadarmo. Zatiaľ. V budúcnosti čakajú zmeny aj obyvateľov sídlisk.

„Vôľu na tom prejavili aj poslanci z viacerých poslaneckých klubov, takže reguláciu parkovania riešime postupne, po zregulovaní dopravy v centre mesta sa dostaneme postupne aj k sídliskám,“ potvrdil Holúbek.

Spoplatnenie ďalších lokalít je podľa neho otázkou politických dohôd i technickej prípravy nových častí mesta na zavedenie regulovaného parkovania.


Súvisiaci článok
Zdravotní klauni v novembri rozveselili aj dospelých onkopacientov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť