Streda 18. 09. 2024 11:18:31 | Meniny má Eugénia

V januári budete v prímestských autobusoch SAD Lučenec a SAD Zvolen v Banskobystrickom kraji cestovať zadarmo

BANSKÁ BYSTRICA/ Celý január bude cestovanie v prímestských autobusoch SAD Lučenec a SAD Zvolen v Banskobystrickom kraji zadarmo. Župa tak dá ľuďom možnosť nielen zvyknúť si na zmeny, ktoré od 1. januára prímestské autobusové spojenia pod správou IDS BBSK čakajú, ale aj vyskúšať si dochádzanie verejnou dopravou.

Andrea Chudová|7. december 2023|08:00:07

Zdroj: idsbbsk.sk

Súvisiaci článok
Martinčanom dochádza trpezlivosť s novou mestskou hromadnou dopravou
Čítajte viac >

Organizátor IDS BBSK spustil e-shop, v ktorom sa už môžu cestujúci registrovať a kupovať si predplatné lístky s platnosťou od 1. februára a neskôr a tiež kredit. Župan Ondrej Lunter zároveň oznámil skvelú správu pre všetkých cestujúcich – celý mesiac január bude v Banskobystrickom samosprávnom kraji „mesiacom mobility“, kedy bude cestovanie vo všetkých prímestských autobusoch SAD Zvolen a SAD Lučenec zadarmo pre všetkých.

„Vieme, že každá zmena so sebou prináša aj istú dávku neistoty, je potrebné si na ňu zvyknúť a pripraviť sa. Rovnako je našim cieľom dostať do autobusov verejnej prímestskej dopravy viac cestujúcich – takto nielen odľahčíme premávku či parkovacie plochy, ale znížime aj uhlíkovú stopu. Práve v januári budete mať jedinečnú možnosť vymeniť auto za verejnú dopravu a vyskúšať si, ako by sa vám napríklad do práce dochádzalo autobusom,“ vysvetlil pre idsbbsk.sk Ondrej Lunter.

Pre pravidelných cestujúcich si v súvislosti so spustením e-shopu pripravili výhodnú AKCIU, ktorú budete môcť zrealizovať z pohodlia domova.

Ak si zakúpite akýkoľvek predplatný cestovný lístok - 30, 90 alebo 365 dňový - v termíne od 13. 11. 2023 do 31. 1. 2024 online v e-shope, získate k nemu BONUS – dodatočných 30 dní cestovania ZADARMO!

Predplatné cestovné lístky si budete môcť zakúpiť na aktuálnu platobnú kartu, aktuálnu dopravnú kartu, študentskú kartu ISIC, alebo po novom aj IDS kartu, ktorá bude aj vo virtuálnej podobe formou QR kódu. Na to, aby sa aspoň jedna z týchto kariet dala využiť na kúpu predplatného cestovného lístka je potrebné zaregistrovať si ju do e-shopu IDS BBSK a následne to bude váš “identifikátor“ cestovania. U vodiča v odbavovacom zariadení si následne iba “pípnete“ váš zakúpený predplatný lístok.

Avšak kredit, ktorý máte aktuálne na súčasnej dopravnej karte, platí do konca roka 2023 v rámci prímestskej autobusovej dopravy. Od nového roka bude možné tento kredit využiť už len pri cestovaní v MHD.

Ak dopravnú kartu využívate aj na cestovanie MHD, tak bude možné aj naďalej jazdiť tou istou kartou na MHD a na PAD, ale taktiež pod podmienkou, že si ju zaregistrujete do systému IDSBBSK – bude to teda Váš nový identifikátor. Kredity sa potom v tejto karte budú rozdeľovať medzi MHD kredit (ostáva možnosť navyšovania kreditu u vodiča v MHD) a PAD (možnosti navyšovania kreditu budú k dispozícii online cez e-shop, alebo na zákazníckych centrách IDS BBSK).

Zmeny budú platné od 1. 1.2024. Čo sa týka nákupu jednorazových cestovných lístkov, tie si budete môcť zakúpiť u vodiča aj naďalej a to nasledovne:

1.Platobnou kartou – v každom autobuse

2.V hotovosti – v každom autobuse

3.Dopravnou kartou – “Identifikátorom“ (po zaregistrovaní na našom e-shope)– napr. aktuálna dopravná karta, ISIC, Platobná karta, alebo nová IDS karta – využitím kreditu (bude možné si ho dobiť online alebo cez Zákaznícke centrum), možnosti využitia dopravných kariet nájdete tu: Dopravné karty – IDSBBSK

Ak by Vám na cestovanie nevyhovovala žiadna zo súčasných kariet, tak budete mať možnosť si stiahnuť do mobilu z eshopu IDS BBSK virtuálnu IDS kartu, ktorá bude fungovať formou QR kódu.


Súvisiaci článok
Mestská autobusová doprava v Ružomberku vstúpila do prázdninového režimu s drahším cestovným
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť