Mesto Žilina sa stalo prvým mestom na Slovensku, ktoré nepovoľuje predaj živých kaprov na mestských pozemkoch. Predajcovia však majú výhrady. Chovatelia rýb sa o tomto rozhodnutí dozvedeli len prostredníctvom médií a sociálnych sietí. Medzičasom vznikla aj petícia „Za zachovanie tradičného spôsobu predaja živých rýb“, ktorú iniciovalo Združenie chovateľov rýb na Slovensku a v priebehu týždňa ju podpísalo vyše tisíc podporovateľov.
Prečo je predaj živých kaprov problém?
Iniciátori petície „Zastavme kaprie peklo“ upozorňujú na hrubú manipuláciu s rybami, následkom čoho majú bolestivé poranenia po celom tele. Ďalším dôvodom je ich umiestnenie do kadí, v ktorých sú natlačené a tiež samotný prevoz kapra do domáceho prostredia v igelitke, v ktorej sa prakticky dusí. Rovnako voda vo vani nie je pre kapra vhodná – je príliš teplá a obsahuje vysoký obsah chlóru, ktorý mu páli sliznice a žiabre. V domácich podmienkach sú kapre často usmrcované nehumánne.
Čo ste možno o kaproch nevedeli
Kapor je štvrtou najpredávanejšou rybou v Európe. Predaj živých rýb, ktoré si ľudia zakúpia a následne držia vo vani je rozšírený len v Čechách, Poľsku a na Slovensku. I keď sa ryby vyvíjajú vo vodnom prostredí, na základe vedeckých poznatkov dnes vieme, že sú v mnohom podobné a blízke cicavcom. Kapor má svoje kaprie kamarátky a kamarátov, obľúbené miesta, kde rád trávi čas a negatívnu skúsenosť s háčikom si pamätá viac než rok. Vďaka nervovým vláknam dokáže cítiť pri zraneniach ostrú bolesť.
Na Slovensku stále existuje niekoľko možností, kde si môžete zakúpiť živých kaprov nielen na Vianoce, ale počas celého roka:
- priamo u rybárov a chovateľov, zvyčajne v blízkosti rybníkov a ľahkej dostupnosti,
- na tradičných farmárskych alebo lokálnych trhoch,
- na vianočných trhoch – je to možné v niektorých mestách, kde sa počas vianočnej sezóny vo vybraných stánkoch predávajú aj ryby, v špecializovaných rybárskych obchodoch, alebo obchodoch s potrebami pre chovateľov,
- niektorí chovatelia či distribútori ponúkajú možnosť objednávky živých kaprov online s následným osobným odberom, prípadne doručením na dohodnutú adresu.
Napríklad priamo v centre Prešova ponúkajú čerstvé ryby na Vianoce prevádzky s farmárskymi potravinami. Ryby pochádzajú z miestnych fariem a sú už vypitvané a vyčistené. Dodané budú tesne pred vianočnými sviatkami a zákazníci si môžu vybrať, či si vyberú klasiku, akou je kapor, alebo siahnu po niektorom z viacerých druhov pstruhov, či dokonca po sumcovi.
V súčasnosti sa cena kaprov pohybuje v priemere okolo 5,80 eur za kilogram. Cenu ovplyvňujú náklady na chov, dopyt, veľkosť, kvalita rybích zásob a podobne.
Aký je postoj chovateľov rýb
Členovia združenia chovateľov rýb súhlasia s názorom, že s rybami by sa malo za každých okolností zaobchádzať humánne. Pri predaji a spracovaní rýb sa riadia platnými zákonmi a predpismi. Poukazujú však na riziko, že iniciatíva proti predaju by mohla výrazne znížiť celkový predaj u nás chovaných, našich slovenských rýb a zákazníci radšej siahnu po mrazenej rybe z dovozu.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť