Utorok 10. 09. 2024 13:11:56 | Meniny má Oleg

Od piatku Žiarska pôrodnica pozastavuje svoju činnosť na tri mesiace. Bude to skutočne tak?

ŽIAR NAD HRONOM/ Nedostatok personálu vyústil do nevyhnutného rozhodnutia dočasne pozastaviť činnosť pôrodnice v Nemocnici AGEL Žiar nad Hronom na obdobie troch mesiacov s účinnosťou od 15. decembra 2023. Starostlivosť o rodičky z regiónu bude zabezpečená v Nemocnici AGEL Zvolen a v Nemocnici AGEL Levice.

Andrea Chudová|15. december 2023|10:00:06

Zdroj: ziar.sk

Súvisiaci článok
Žiarski kriminalisti odhalili podvodníkov. "Buďte obozretní a nedajte im šancu obrať vás o vaše peniaze!“
Čítajte viac >

Pôrodnica v nemocnici Agel Žiar nad Hronom od piatka 15. decembra pozastavuje svoju činnosť. Prvá správa o tom prišla už koncom tohto októbra. Nemocnica Agel Žiar nad Hronom vtedy ohlásila, že z dôvodu kritického nedostatku personálu nedokáže pokryť 24-hodinovú prevádzku pôrodnice a ústavnú pohotovostnú službu. Na tri mesiace ju preto pozastaví. Situácia vznikla dôsledkom odchodu štyroch lekárov.

„Enormné dlhodobé zaťaženie obmedzeného počtu slúžiacich lekárov vystavuje personál aj rodičky riziku zlyhania z dôvodu vyčerpania lekárov," napísal v oznámení mestu Žiar nad Hronom riaditeľ nemocnice Ivan Mokrý. Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie žiarskej nemocnice dlhodobo čelí nedostatku kmeňového personálu s potrebnou kvalifikáciou, ktorý sa napriek maximálnej a intenzívnej snahe v uplynulom období nepodarilo doplniť.

Vlna nesúhlasu

Rozhodnutie o dočasnom uzatvorení žiarskej pôrodnice vyvolalo širokú vlnu nesúhlasu a rozhorčenia u laickej aj odbornej verejnosti. Primátor mesta Peter Antal ako poslanec BBSK avizoval mimoriadne zasadnutie zastupiteľstva a už budúci štvrtok by sa na ňom mali venovať prehodnoteniu zmluvného vzťahu kraja, ktorý vlastní nemocničné budovy, so spoločnosťou Agel, ktorá ju prevádzkuje.
Peter Antal trvá na tom, aby bola činnosť pôrodnice do troch mesiacov obnovená a vyjadril jasný názor, že s jej pozastavením nesúhlasí.

Toto rozhodnutie označili za rizikové a postavili sa proti:

  • Vedenie mesta Žiar nad Hronom
  • Primátori miest Žiar nad Hronom, Kremnica, Žarnovica, Banská Štiavnica, Žarnovica, Nová Baňa
  • Poslanci BBSK za okresy ZH, ZC a BŠ
  • Predseda BBSK Ondrej Lunter
  • Jednohlasne celé zastupiteľstvo BBSK, ktoré reprezentuje 600 tis. obyvateľov
  • Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková

Budúce rodičky tak Nemocnica Agel v Žiari nad Hronom odkazuje na najbližšiu pôrodnicu vo Zvolene alebo pôrodnicu v Leviciach, v oboch sa ročne narodí približne 1 300 detí. Obe tiež patria do siete súkromných nemocníc skupiny Agel. Rodičky tak budú musieť do najbližšej pôrodnice cestovať o 20 minút dlhšie, a to je len vzdialenosť medzi Žiarom nad Hronom a k nej najbližšou pôrodnicou vo Zvolene.


Súvisiaci článok
V Žiari nad Hronom budú plávať nepretržite 12 hodín. Založiť chcú tradíciu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť