Sobota 27. 07. 2024 00:13:37 | Meniny má Božena

V Kremnici otvorili Mini Vianočné trhy, primátor predával benefičný punč

KREMNICA/ Do 22. decembra budú medzi vstupnými bránami do historického centra Kremnice otvorené Vianočné trhy. V deň otvorenia trhov, v stredu, primátor mesta Kremnica predával benefičný punč, ktorého výťažok poputuje do sociálne slabších rodín.

Andrea Chudová|21. december 2023|10:00:07

Mini Vianočné trhy. Zdroj: Andrea Chudová

Súvisiaci článok
VIDEO V Kremnici oslavovali 695. výročie pridelenia mestských privilégií. Primátor: „Buďme hrdí Kremničania!“ Cítia to tak samotní obyvatelia?
Čítajte viac >

Trhy organizuje kultúrne a informačné centrum mesta Kremnica už druhý rok. Stánky ponúkajú punč, varené víno, hriatu medovinu, či horúcu čokoládu. Nakúpiť si môžete vianočné drobnosti od miestnych remeselníkov a detí kremnických škôl.

IMG_8016.jpg Stánky. Zdroj: Andrea Chudová

Jedným z nich je stánok Strednej odbornej školy pre žiakov so sluchovým postihnutím v Kremnici. Pedagogický aj nepedagogický zamestnanci spolu so žiakmi a občianskym združením "Nepočujem," ktoré podporuje vzdelávanie žiakov školy s rôznymi druhmi postihnutia, prichystali zdobené medovníky, oškvarkové pagáče, sladké pečivo a vianočné ozdoby.

IMG_8018.jpg O. z. Nepočujem. Zdroj: Andrea Chudová

Trhy otvoril v stredu 20. decembra o 14.00 primátor Martin Novodomec. Návštevníkov pozval na benefičný punč, ktorý ponúkal aj s mestskými poslancami. Výťažok z benefičného punču pôjde na charitatívne účely, konkrétne na vianočné darčeky do sociálne znevýhodnených rodín.

IMG_8020.jpg Vianočné ozdoby. Zdroj: Andrea Chudová

Primátor mesta Kremnica Martin Novodomec nám odpovedal na niekoľko zvedavých otázok

Ako ste vyberali rodiny, ktorým poputuje výťažok z benefičného punču?

  • Je to skôr na diskusii s poslancami, bavili sme sa, komu by sme tak pomohli. V Kremnici sa aj počas roka robia viaceré benefičné akcie. Vytypovali sme si pár rodín, ktorým to dáme. Uvidíme koľko sa nám podarí vyzbierať. To je podstatné.

Mini Vianočné trhy v medzibrání organizovalo kultúrne a informačné centrum mesta Kremnica aj v roku 2022. Tento rok sa k nim pridal aj benefičný punč a trvajú o deň dlhšie.

  • V tradícii Mini Vianočných trhov chceme pokračovať, aby ľudia aj v Kremnici zažili niečo pekné, predvianočné. Už sa to trošku zažilo. My sme len jeden deň s týmto benefičným punčom, ostatní budú pokračovať aj v nasledujúce dni. Nie všetci ľudia majú čas v tento deň, preto trvajú viac dní, a každý príde, ako sa mu dá.

Ako vnímate obdobie adventu plné protivládnych protestov reagujúcich na podnet koalície k zrušeniu generálnej prokuratúry? Necítite tlak občanov mesta Kremnica, či potrebu zorganizovať protest aj vo Vašom meste?

  • Vnímam to pozitívne, nech ľudia vyjadria svoje ústavné právo, tak, ako ho majú, ak cítia krivdu. My, ako mesto nie sme také veľké, že by sme cítili tlak. Keďže je to v tých väčších mestách, ľudia sa potom združujú v krajských mestách. Povedzme si otvorene, je to aj o mase ľudí a to si myslím, že by v Kremnici ani opodstatnenie nemalo, skôr tí ľudia potom idú do väčších miest. Je to aj o komunite, o tej veľkej spoločnosti, u nás by to nemalo až taký význam.

IMG_8017.jpg

IMG_8019.jpg

IMG_8013.jpg

i_7421487.jpg


Súvisiaci článok
Veži kostola sv. Kataríny v Kremnici prinavrátia vzhľad z konca 19. storočia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť