Sobota 07. 09. 2024 16:03:32 | Meniny má Marianna

Nadácia Prešovského kraja prerozdelila ľuďom v núdzi na Vianoce bezmála 30-tisíc eur

PREŠOV/ V prvej polovici decembra zasadala už po šiestykrát Krajská nadácia Prešovského samosprávneho kraja (PSK) a rozhodla o ďalšej pomoci pre rodiny i jednotlivcov, ktorí sa ocitli v núdzi, či už hmotnej alebo zdravotnej. Nadácia pred Vianocami podporila až 61 žiadateľov o pomoc.

Lenka Ménová|24. december 2023|15:09:05

Zdroj: FB Prešovský samosprávny kraj

Súvisiaci článok
Prešovčania dostali od mesta vianočný darček - prvý parciálny trolejbus prišiel z Plzne
Čítajte viac >

PSK opäť podáva pomocnú ruku núdznym prostredníctvom svojej nadácie. 61 žiadateľov bolo zo všetkých 13 okresov prešovského kraja. Prerozdelených bolo 29 700 eur, a to vďaka štedrým príspevkom od sponzorov a donorov. Piati žiadatelia boli podporení nefinačne, formou vecných darov, ktorými sú automatické práčky.

Ostatní žiadatelia využijú získané nadačné financie na nákup zdravotníckych pomôcok, na rehabilitácie, ktoré nie sú preplácané zdravotnými poisťovňami, ale aj na zaplatenie cestovného, nájomného, či na zabezpečenie stavebného materiálu, paliva na zimu, oblečenia i potravín.

Nadácia prijíma žiadosti o pomoc celoročne prostredníctvom web stránky www.nadacia-psk.sk. Je otvorená pre donorov a sponzorov a naďalej má otvorený aj účet pre prijímanie finančnej pomoci po zemetrasení: IBAN: SK62 0900 0000 0051 5295 2003.

„Stáva sa naším pravidlom, že zasadáme aj pred sviatkami, aby sme priniesli trochu pomyselnej vianočnej radosti tiež tým v Prešovskom kraji, ktorí zápasia so zdravotnými alebo existenčnými problémami a aspoň čiastočne im pomohli zmierniť ich náročný osud. Snažíme sa podporiť naozaj všetkých, ktorí nás požiadali o pomoc. Prispievame im či už na zdravotnícke pomôcky, rehabilitácie, ktoré zdravotné poisťovne nepreplácajú, ale aj na zaplatenie cestovného, nájomného alebo nákladov za liečenie, na zabezpečenie stavebného materiálu, paliva na zimu, oblečenia aj potravín. Aktuálne sme pomohli piatim žiadateľom i nefinančným darom, konkrétne sme im darovali automatické práčky,“ priblížil predseda PSK a zároveň predseda Správnej rady nadácie PSK pre podporu rodiny Milan Majerský.

Ako informovala Daša Jeleňová, hovorkyňa PSK, finančná pomoc nadácie v rozpätí od 200 do 2 000 eur smerovala medzi 14 žiadateľov z okresu Prešov, 11 z okresu Levoča a 9 zo Sninského okresu. Podporila tiež po 5 jednotlivcov, resp. rodín z okresov Humenné a Kežmarok a zhodne po 4 žiadateľoch zo Sabinovského a Svidníckeho okresu. Nadácia vyhovela i 3 žiadostiam z okresov Poprad a Vranov nad Topľou. Z Bardejovského, Medzilaborského a Stropkovského okresu podporila zhodne 1 žiadateľa o pomoc.

V roku 2023 poskytla nadácia PSK finančnú pomoc opakovane - okrem decembra aj v marci, apríli, potom v júni i v septembri, pričom pomohla a stále pomáha aj po októbrovom zemetrasení. Presnejšie už niekoľko dní po živelnej pohrome prerozdelila medzi stovku žiadateľov z okresov, kde zanechala významné škody na majetku, vyše 136 500 eur. Spolu s touto pomocou za vyše štyri roky svojho fungovania podporila celkovo už viac ako 800 žiadateľov a prerozdelila im viac ako 495-tisíc eur. Žiadosti o pomoc prijíma nadácia celoročne od žiadateľov z celého prešovského kraja.

Spôsobov ako pomáhať je niekoľko a pomoc ako taká sa nikdy nemíňa svojmu účinku. Princíp individuálnej filantropie poukazuje nielen na ťažké osudy ľudí, ale je zároveň akýmsi štartovacím bodom k motivovaniu ďalších vnímavých a aktívnych ľudí, ktorí chcú, vedia a môžu pomáhať.

Všetky finančné i nefinančné dary sú priamo a v plnej výške použité na podporu rodín i jednotlivcov v prešovskom regióne.

Zdroj: FB Prešovský samosprávny kraj

Súvisiaci článok
Pozývame vás na verejné korčuľovanie do Prešova a blízkeho okolia!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť