Piatok 27. 09. 2024 23:45:19 | Meniny má Cyprián

Nitra bude bez ohňostroja. Pyrotechnika má zákaz už aj na Silvestra

NITRA/ Typické oslavy príchodu nového roka ukončené veľkolepým ohňostrojom nebudú v Nitre ani počas tohto roka. Mesto ohňostroj nezafinancuje, miesto toho venujú finančný príspevok miestnemu útulku.

Patrícia Jeseňová|30. december 2023|11:31:00

Zdroj: FB Marek Hattas - primátor mesta Nitra

Súvisiaci článok
Pre kreatívne centrum bude musieť Nitra ukrojiť financie z iných projektov
Čítajte viac >

Zákaz aj na Silvestra

Typický novoročný ohňostroj v Nitre nemajú už od roku 2019. Doposiaľ bolo povolené pyrotechniku používať počas štyroch hodín. Posledné dve hodiny starého roka a prvé dve nového roka. To sa však tento rok zmenilo.

„Po novom v Nitre platí zákaz používať hlučnú zábavnú pyrotechniku kategórie F2 a F3 celoročne. Výnimku majú len ohňostroje, ktoré odpaľuje profesionálna firma, detská zábavná pyrotechnika kategórie F1 či scénická pyrotechnika. V prípade profesionálov je potrebných viacero povolení, od povolení mesta cez banský úrad až po hasičov,“ uviedol hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Aj napriek tomu však Nitrania môžu stráviť posledné hodiny tohto roka na námestí. Mesto pozýva na Silvestrovskú diskotéku s DJ Martinom Madom.

Reakcia na požiar

Mesto zákazom reagovalo na požiar, ktorý začiatkom tohto roka vypukol v Polygone. Ten mala spôsobiť práve zábavná pyrotechnika.

“Bezpečnosť musí byť na prvom mieste. Na Nový rok 2023 bolo obrovským šťastím, že neprišlo k vážnejším zraneniam či obetiam na životoch. Ďalšími faktormi sú hluk, s ním spojené utrpenie mnohých skupín obyvateľstva, ale aj zvierat a znečisťovanie životného prostredia,” hovorí primátor mesta Nitra Marek Hattas.

Požiar v Polygone vznikol kvôli zábavnej pyrotechnike. Zdroj: FB Marek Hattas - primátor mesta Nitra

Podporia útulok

Namiesto ohňostroja radnica podporí miestny útulok. Tento rok im venovali tritisíc eur. Útulok ich použil na pokrytie výdavkov spojených s veterinárnym ošetrením a kastráciou pouličných mačiek. "Opäť sme kastrovali vo viacerých vytipovaných lokalitách, aby sme zabránili nekontrolovanému množeniu voľne žijúcich mačiek," informoval nitriansky útulok.

Ako dodal, včasná kastrácia je vždy to najpodstatnejšie, aby sa mačky ďalej nerozmožovali. "Žiaľ, väčšinou sa na nás obyvatelia mesta obrátia až vtedy, keď ich počet presahuje desať a viac mačiek a následne je veľmi náročné technicky a časovo realizovať hromadný odchyt všetkých mačiek v danej lokalite," uviedol útulok.

Útulok využije peniaze na náklady spojené s odchytom mačiek. Zdroj: FB Útulok Nitra

Súvisiaci článok
Za odpady si Nitrania priplatia, návrh na zvýšenie daní z bytov a domov neprešiel
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť