Sobota 07. 09. 2024 05:28:33 | Meniny má Marianna

SRDCOM Z DEDINY: Obec Beluša, miesto historického bohatstva, sakrálnych pamiatok a košikárskych majstrov

BELUŠA/ Široké priestranstvo Ilavskej kotliny vo svojej severnej časti ukrýva obec bohatú na čarokrásnosť prírody, aj tajuplné archeologické pamiatky. Malebná dedina Beluša, ktorá sa rozprestiera v údolí Váhu, v skutočnosti patrí medzi najväčšie obce Slovenska. Vydajte sa dnes s nami do Trenčianskeho kraja a spoznajte obec, ktorá má okrem bohatej histórie aj ambiciózne plány do budúcna.

Alžbeta Mareková|2. január 2024|09:00:06

Do finále súťaže o naj učiteľa Slovenska sa dostali Dagmar Balalová a Miriam Lidajová z Beluše. Zdroj: Facebook/Beluša

Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Historický poklad ukrytý v údolí Malých Karpát, aj to je obec Borinka
Čítajte viac >

Kopírujúc líniu Bielych Karpát, Javorníkov a Strážovských vrchov je obec príťažlivá pre turistov i hľadačov unikátnych výhľadov. Hloža, Podhorie a Belušské Slatiny sú časťami obce. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1330, územie však bolo osídlené už veľmi dávno predtým.

Keď v jeden júnový deň v roku 1935 kopali robotníci kanál pre vodnú elektráreň, ani vo sne by im neprišlo na um, čo objavia. Náhodou sa im podarilo odkryť dva hroby so skrútenými ľudskými kosťami. Neskôr sa podarilo nájsť aj tretí hrob, to už bolo za účasti povereného zamestnanca Trenčianskeho múzea. Predmety, ktoré sa v hroboch podarilo objaviť, pochádzajú zo staršej doby bronzovej a šlo najmä o šperky.

Facebook Beluša 1.jpg Zdroj: Facebook/ Beluša

K významným náleziskám z archeologického hľadiska patrí aj lokalita Hradište. „Najstaršie archeologické nálezy sa datujú do 4. tisícročia pred našim letopočtom do mladšej doby kamennej, kedy sa tu usadili prví roľníci. Najintenzívnejšie osídlenie je doložené z obdobia slovanského, teda 8. až 9. storočia. Viac ako 70 mohýl s náleziskami kostí, železných predmetov, drevených základov opevnení na území jedného chotára je pritom ojedinelým údajom na Slovensku,“ uvádza obec na svojej stránke.

Facebook Beluša 2.jpg Zdroj: Facebook/ Beluša

Archeologické vykopávky sú vzácnou stopou histórie, nie je to však to jediné, čo obec ponúka. Fanúšikovia sakrálnych pamiatok si tiež prídu na svoje, v obci stojí hneď niekoľko dominánt, ktoré sú obdivuhodné. Nájdeme tu farský kostol sv. Alžbety Uhorskej z roku 1560, kaplnku sv. Jána Nepomuckého z roku 1766, kostol Sedembolestnej Panny Márie, Kostolík sv. Anny z obdobia 13. storočia, Lurdské jaskynky aj Židovský cintorín. Zaujímavosťou obce je aj Košikárska štátna škola, ktorá mala vzniknúť po vzore viedenskej školy v roku 1893. V roku 1900 sa škola zúčastnila na Svetovej výstave v Paríži, kde zaznamenala úspech a o výrobky z jej dielne bol veľký záujem.

36601524_2120701281505009_816269108814282752_n.jpg Zdroj: Facebook/ Beluša

Súčasný stav obce a jej vyhliadky do budúcna pre redakciu SP21 opísala Petra Martišová zo sekretariátu starostu a prednostu obecného úradu Beluša.

Ako by ste zhodnotili aktuálny stav obce?

  • Obec Beluša má za sebou úspešný a dynamický rok, v ktorom sa nám podarilo získať viac ako 1,5 milióna eur do rozpočtu z externých zdrojov. Asi najvýraznejšie ovplyvnil výzor obce projekt vodozádržné opatrenia, ktorý okrem zberu dažďovej vody a témy udržateľnosti vizuálne zmenil centrum obce. Vzniklo úplne nové, uzatvorené námestie. Vytvoril sa priestor na kultúrny život občanov s pódiom a miestom na sedenie a stretávanie, ktorého súčasť tvoria aj detské prvky. Hneď vedľa nového zeleného námestia sme zrekonštruovali obecnú knižnicu, ktorá získala atraktívnu modernú podobu. Stále prebieha proces triedenia kníh, vymenili sa povrchy, nábytok a okná. Okrem čítania plánujeme v týchto priestoroch organizovať ďalšie multižánrové podujatia. Najväčšie podujatie obce predstavuje Belušský jarmok, ktorý sa koná pravidelne na konci júna a prináša bohatý kultúrny program. Nadväzuje na miestnu tradíciu trhov a remesiel. Belušská košikárska škola reprezentovala obec na konci 19. storočia až v Paríži.

Facebook Beluša 4.jpg Zdroj: Facebook/ Beluša

Druhú investičnú oblasť predstavuje v našej obci cyklodoprava. V uplynulom roku sme vybudovali cykloprístrešky a cyklostojany v areáli Základnej školy v Beluši a na železničnej stanici. Pridali sa k dvom cykloprístreškom umiestneným na najfrekventovanejších autobusových zastávkach. Na jar sa plánuje otvoriť viac ako 90 metrov dlhý cyklomost spájajúci Belušu a Lednické Rovne. Občanov sa snažíme motivovať k používaniu nemotorovej dopravy a väčšej ohľaduplnosti k životnému prostrediu bezpečným prostredím a účasťou na viacerých národných kampaniach ako Do práce na bicykli alebo Európsky týždeň mobility.

312092235_490369119802155_3293895257376019578_n.jpg Zdroj: Facebook/ Beluša

Pri materskej škole sme vybudovali nový chodník, ktorý občanov dovedie do širšieho centra Beluše a s tým súvisiaci vyvýšený priechod pre chodcov pre zvýšenie bezpečnosti. V uvedenej jednosmernej ulici sa môžu cyklisti pohybovať v oboch smeroch. Na šiestich miestach môžu občania od tohto roka využívať bezplatné WIFI pripojenie. V rámci zlepšovania kvality služieb v odpadovom hospodárstve sme zrekonštruovali zberný dvor, kde pribudne aj technické a programové vybavenie na evidenciu odpadu. Zberný dvor bude prehľadnejší, funkčnejší a posilnila sa aj technika pre zamestnancov technického oddelenia obecných služieb. Okrem zberu odpadu môžu občania u nás meniť použitý olej a získať kompostovateľné vrecká na odpad. Aktuálne modernizujeme verejné osvetlenie s cieľom ušetriť finančné a environmentálne zdroje. Zároveň chceme, aby obec Beluša bola modernou, inovatívnou, SMART samosprávou.

Facebook Beluša 6.jpg Zdroj: Facebook/ Beluša

Aká je vízia obce do budúcna?

  • V budúcom roku sa chceme sústrediť na dokončenie prístavby jednej triedy materskej školy v Hloži a chceme podať žiadosť o prístavbu základnej školy, čo by bola vôbec najväčšia investícia v histórií Beluše. Taktiež čakáme na vyhodnotenie eurožiadosti na možnej rekonštrukcií a modernizácií kultúrneho domu. Výhľadovo by sme chceli vedľa budúcej stanice záchrannej služby postaviť nový domov pre seniorov a zmodernizovať areál futbalového klubu Beluša. Spolu s OZ ART Belušské Slatiny oživujeme časť Belušských Slatín, kde vzniká turistický chodník s názvom Cesta básnikov. V tomto roku žiaci školy v tejto lokalite zasadili stromy do kruhu, aby pripomenuli úlohu Slatín ako centra keltskej a slovanskej kultúry. Vďaka obecnému participatívnemu rozpočtu sa rozšírilo miestne ihrisko. V časti Podhorie sa vybudovali trvalkové záhony a oddychová zóna a pri Váhu osadil krytý prístrešok na opekanie pri prechádzkach pri Vážskom kanáli. O svojich aktivitách pravidelne a transparentne informujeme na vlastnom webe, formou aplikácie V obraze či na sociálnych sieťach.

Facebook Beluša 3.jpg Zdroj: Facebook/ Beluša

Ak by k Vám prišiel turista, čo by ste mu odporučili v obci navštíviť?

  • V obci sa nachádza kostolík sv., Anny, ktorý bol postavený v druhej polovici 13. storočia a patrí k najstarším zachovalým stavbám na Slovensku. Pri cintoríne nájdete nenápadný, o to viac sympatický Monument piatich prstov sochára Ľubomíra Jakubčíka, ktorý pripomína päť historických pohrôm povodeň, požiar, hladomor, vojnu a choleru.

8.jpg Zdroj: Facebook/ Beluša

7.jpg Zdroj: Facebook/ Beluša

Obec Beluša je inovatívna a dynamická. Reflektuje súčasné trendy aj kultúrne a ekologické potreby svojich obyvateľov. Vytvára príjemné miesto na život, ale svojimi aktivitami a zveľaďovaním historického pokladu priťahuje aj návštevníkov a turistov. Pri potulkách Trenčianskym krajom by ste ju nemali obísť, veď ponúka ďalší pohľad do dávnych dejín, ale i kus našej krásnej slovenskej prírody.

Pri predstavovaní obce sme vychádzali z nasledujúcich zdrojov: Belusa.sk


Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Majestátna príroda a dejiny pretkané drotárskym remeslom, aj to je obec Veľké Rovné
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť