Pondelok 16. 09. 2024 18:30:54 | Meniny má Ľudmila

"Zlatý týždeň" vo Vysokých Tatrách bol zaliaty slnkom. Na svoje si prišli i milovníci zimných športov a turistiky

VYSOKÉ TATRY/ V nedeľu 7. januára vyvrcholil vo Vysokých Tatrách tzv. „zlatý týždeň“ – obdobie najväčšieho náporu sviatočných dovolenkárov. Po vianočnom období sa Tatry každoročne vyľudnia a situácia sa začne opäť meniť až s príchodom jarných prázdnin. Návrat poľských turistov sa očakáva už v polovici januára, kedy začínajú prázdniny v prvých poľských vojvodstvách.

Lenka Ménová|8. január 2024|08:00:06

Zdroj: FB Vysoké Tatry

Súvisiaci článok
Po Troch kráľoch začína v mestách zber vianočných stromčekov. Je viacero spôsobov, ako ich spracovať a využiť
Čítajte viac >

Medzi návštevníkmi dominovali Slováci, ale početné zastúpenie mali aj Češi, Poliaci a Maďari, no i turisti z Rumunska, Litvy a Lotyšska, dokonca, ako už aj minulý rok, objavili sa i Briti a Nemci. Kolaps dopravy mali na svedomí predovšetkým jednodňoví turisti, ktorí neparkovali pred ubytovacími zariadeniami, ale na verejných parkoviskách. Počas „zlatého týždňa“ bolo na horách teplé počasie, no napriek tomu bolo aj dostatočné množstvo snehu.

Ako tradične „zlatý týždeň“ prebieha

„Zlatý týždeň“, to je obdobie približne od 27. decembra až do Troch kráľov. Hotely bývajú čo sa obsadenosti týka v tomto čase vyťažené, na svahoch je množstvo lyžiarov, snowboardistov i sánkarov, okrem našej rodnej slovenčiny počuť často cudzojazyčných hostí. Zvýši sa aj návštevnosť blízkeho mesta Poprad, kde sa turisti presúvajú predovšetkým vo večerných hodinách. Pokochať sa môžu bohatou vianočnou výzdobou, ktorú mesto ponúka.

V najbližších dňoch sa Tatry na chvíľu zmenia na pokojné miesto, ktoré si môžu vychutnať ľudia, čo nemajú radi prílišný zhon. V minulých rokoch kvôli koronakríze prišla táto najnavštevovanejšia slovenská turistická oblasť o množstvo zahraničných turistov a situáciu zachraňovali domáci, ktorí však v podstatne menšom množstve využívali ponuku ubytovacích zariadení. Počas „zlatého týždňa“ pritom obsadenosť hotelov bežne atakuje až 90% dostupnej kapacity. Ľudia hromadne prichádzajú na výlety, na lyžovačku, sánkovačku, oprášiť svoje snowboardy či vydať sa na turistické chodníčky.

Už minulú sezónu 2022/23 sa po dvojročnej pauze do Tatier vrátil „zlatý týždeň“ v plnej paráde. Vleky, hotely i pohostinstvá boli pred rokom ako i teraz plne vyťažené a dostať sa autom do tatranských lyžiarskych stredísk bola doslova skúška nervov. Turistami mimoriadne obľúbenou oblasťou je Hrebienok, Štrbské Pleso, Tatranská Lomnica, či Smokovec. Najviac návštevníkov bolo v Tatrách po Vianociach a pred Silvestrom, ako to už tradične býva. Ľudia si rezervovali najčastejšie troj až štvordňové pobyty a veľký záujem bol o silvestrovký program v hoteloch.

Ľadový dóm je každoročným lákadlom

Aj tento rok patril medzi najpopulárnejšie lákadlá ľadový dóm na Hrebienku. Už tradične otvára zimnú sezónu vo Vysokých Tatrách. Je to nesporne miesto s magickou atmosférou, ktoré vás presvedčí o tom, že aj ľadová krása prináša výnimočne horúce emócie. Ľadový dóm je pre verejnosť otvorený už 11. sezónu denne v čase od 9:00 do 16:00 hod. Tento rok interiér zdobí monumentálna stavba z Londýna – Westminsterské opátstvo. Je to pocta k 15. výročiu návštevy Kráľovnej Alžbety II. na Slovensku a vo Vysokých Tatrách.

Veľký záujem je aj o sánkovanie na prírodnej sánkarskej dráhe z Hrebienka až do Starého Smokovca. Návštevníci s obľubou využívajú možnosť večerného sánkovania. Aj z tohto dôvodu bol počas uplynulých dní „zlatého týždňa“ tradičný harmonogram pozmenený a sánkovať sa dalo denne a nie iba v utorok, v piatok a v sobotu (štandardný harmonogram).

Jozef Štefaňák, primátor mesta Vysoké Tatry, vo svojom novoročnom príhovore poďakoval všetkým obyvateľom i návštevníkom Tatier za doterajšiu podporu. Jeho osobným želaním je, aby nový rok priniesol lepšie začiatky – hlavne pevné zdravie, šťastie a lásku do každej rodiny.

Zdroj: FB Vysoké Tatry

Súvisiaci článok
„Popradské Vianoce – tie najkrajšie slovenské Vianoce“. Vychutnajte si nádhernú fotogalériu!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť