Streda 16. 10. 2024 13:32:30 | Meniny má Vladimíra

Po Troch kráľoch začína v mestách zber vianočných stromčekov. Je viacero spôsobov, ako ich spracovať a využiť

SLOVENSKO/ Po príchode Troch kráľov 6. januára nastáva akési vyvrcholenie vianočného obdobia. Podľa jednej z tradícií by sa mal vianočný stromček 12 dní pred Vianocami postaviť a 12 dní po Vianociach schovať. Schovať sa dá stromček umelý, zber a odvoz živých stromčekov každoročne zabezpečujú naše mestá a obce.

Lenka Ménová|6. január 2024|11:00:08

Zdroj: FB Mesto Banská Bystrica

Súvisiaci článok
Pestrá paleta januárových podujatí v prešovskom regióne - stačí si len vybrať z bohatej ponuky programu rôznych žánrov
Čítajte viac >

Bratislava

V hlavnom meste Bratislava začal odvoz vianočných stromčekov z drevených ohrádok už od štvrtka 4. januára a bude trvať až do 16. februára. Z vyzbieraných stromčekov vzniknú knižnice a časť sa premení na mulč, ktorí môžu obyvatelia využiť na svojich pozemkoch. Do ohrádok patria len odzdobené stromčeky a už vôbec nie zmesový komunálny odpad. Tento projekt zaviedlo hlavné mesto v roku 2021 a prvé dve sezóny boli stromčeky použité len na kompost.

Malacky

V Malackách budú v dňoch 8. – 24. januára po meste zbierať stromčeky pracovníci Tekosu. Podrvená zmes zo stromčekov bude využitá rovnako ako v Bratislave na výrobu knižníc BILLY, ktoré priamo v Malackách vyrába spoločnosť IKEA Industry. Pridali sa takto k iniciatíve, ktorá odštartovala v hlavnom meste a živé vianočné stromčeky tak môžu dostať druhý život v podobe nábytku.

Nitra

Nitrianske komunálne služby začali so zvozom dokonca už 2. januára a priebežne ich budú vyvážať až do konca mesiaca. Stromčeky budú následne skompostované v mestskej kompostárni. Podľa informácií z Magistrátu mesta Nitra si z nej môžu občania odoberať hotový kompost bez obmedzenia, pričom pre obyvateľov Nitry je táto služba bezplatná.

Trenčín

Od pondelka 8. januára začnú pracovníci trenčianskeho Mestského hospodárstva a lesov, m.r.o. zbierať použité živé vianočné stromčeky zo sídliskových častí mesta. Samozrejme, stromčeky musia byť zbavené ozdôb i kovových háčikov. Vianočný stromček je tiež možné bezplatne odovzdať v jednom z troch zberných dvorov.

Handlová

Aj v Hadlovej začína od pondelka 8. januára zber živých odzdobených vianočných stromčekov. Vyzbierané stromčeky budú poštiepkované a na kompost ich spracuje kompostáreň Handlová. Mesto na svojej webovej stránke informuje aj o možnosti likvidácie vianočných stromčekov z umelej hmoty, ktoré už doslúžili.

Banská Bystrica

Banskobystrická samospráva informovala obyvateľov, že so zberom odzdobených živých vianočných stromčekov začne 8. januára. Zber bude zabezpečený raz do týždňa, a to až do 5. februára 2024. Kto to do uvedeného dátumu nestihne, môže bezodplatne využiť Zberný dvor v Radvani.

Martin

Zber živých vianočných stromčekov v Martine bude prebiehať v dňoch 9. januára až 29. februára 2024 vo všetkých mestských častiach . Pripravených je takmer 60 zberných miest a stromčeky budú na záver zrecyklované a energeticky zhodnotené.

Žilina

Tak ako aj po minulé roky zabezpečí mesto Žilina odvoz živých vianočných stromčekov zo sídlisk i spred rodinných domov. Ich odvoz začne 8. januára a potrvá do 16. februára 2024. Pozitívna správa je, že aj tieto stromčeky budú ekologicky zhodnotené v kompostárni v Dolnom Hričove, kde sa z nich vytvorí kompost.

Prešov

Po Troch kráľoch sa aj v meste Prešov začne bezplatný zber a odvoz živých vianočných stromčekov. Zbierať a odvážať ich budú Technické služby mesta Prešov a zber je plánovaný až do konca mesiaca január 2024. Stromčeky poputujú do prešovskej spoločnosti KRONOSPAN, kde budú využité na ďalšie spracovanie.

Poprad

Aj v Poprade každoročne po vianočných sviatkoch zbierajú a následne likvidujú živé vianočné stromčeky. Stromčeky bude možné aj individuálne doviezť do Zberného dvora na Hraničnej ulici, a to bezodplatne. Každý vianočný stromček bude zoštiepkovaný a energeticky zhodnotený. Je samozrejmosťou, že stromčeky musia byť zbavené všetkých ozdôb.

Košice

O ekologické spracovanie živých vianočných stromčekov sa v Košiciach postará spoločnosť KOSIT. V spolupráci s Magistrátom mesta Košice bude zber a odvoz zrealizovaný podľa pripraveného harmonogramu so začiatkom od 8. januára do 29. februára 2024. Na zber stromčekov je pripravených až 100 drevených ohrádok.

Vianočné stromčeky môžete využiť aj vo vašej záhrade – spôsobov je hneď niekoľko

V tzv. permakultúre je snaha využiť čo najväčšie množstvo materiálu, ktorý by sa inak musel vyvážať v podobe odpadu. Využiť môžete celý vianočný stromček, ktorý napríklad v rohu záhrady poskytne úkryt drobným živočíchom a po jeho rozpade zúrodní okolitú pôdu.

Konáre môžu po zime vytvoriť dočasnú záhradnú cestičku, ktorá uľahčí pohyb po záhrade. Zakopané konáre prirodzene prevzdušňujú pôdu a priaznivo pôsobia na rast koreňového systému okolitých rastlín. Vyššie v článku sme už spomínali využitie na kompost a mulč – vrstva mulču sa postupne rozkladá a obohacuje pôdu. Kmene stromčekov dobre poslúžia ako palivo, či skvelá opora pre popínavé rastliny.

Vianočný stromček môžete teda recyklovať skutočne mnohými spôsobmi. V takom prípade je určite ekologickejšou verziou k umelému stromčeku.

Zdroj: KOSIT Košice

Súvisiaci článok
Nový rok 2024 ešte ani poriadne nezačal a policajti z Prešovského kraja už majú za sebou viacero zásahov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť