Štvrtok 17. 10. 2024 15:44:45 | Meniny má Hedviga

Budova františkánskeho kláštora v Kremnici sa dočká záchrany

KREMNICA/ Dominanta Kremnického námestia, bývalý kláštor františkánov chátra už 70 rokov. Blížiace sa záchranné práce na historickom komplexe budov potvrdil riaditeľ Biskupského úradu v Banskej Bystrici.

Andrea Chudová|21. január 2024|15:00:06

Budova kláštora je dnes v nevyhovujúcom technickom stave. Zdroj: klastorkremnica.sk

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: V Rožňave zrekonštruovali galériu Baníckeho múzea
Čítajte viac >

Dominanta Kremnického námestia zo 17. storočia je dlhodobo chátrajúca a zanedbaná. Zásahom komunistického režimu boli v roku 1949 rehoľníci z kláštora vyvlečení s odôvodnením, že tu robili protištátnu činnosť. Odvtedy je kláštor opustený. V období socializmu utrpel viacero necitlivých zásahov bývalým štátnym podnikom Pamiatkostav, keď budova kláštora ostala bez fasádnych omietok a pôvodných kamenných dlažieb. Tieto zásahy mali nepriaznivý dopad na celkový technický stav budov, vstup vlhkosti do obvodových múrov, či samotnú statiku komplexu.

106583796_10223730583999426_1425406958055169414_n.jpg Františkánska knižnica vlastnila pred rokom 1949 okolo 10 000 kníh. Zdroj: Facebook Kremnica a jej história

Bývalý františkánsky kláštor sa dnes nachádza pred významnými zmenami. Už minulý rok Biskupský úrad v Banskej Bystrici úspešne získal dotáciu z programu Obnovme si svoj dom, podporovaného Ministerstvom kultúry SR. Na obnovu a sprístupnenie kláštora bola schválená čiastka 830 097 €, pričom zvyšok finančných prostriedkov prispeje cirkev. Tento dlhodobý projekt bude vyžadovať významné finančné prostriedky nad rámec schválenej dotácie.

Blížiaci sa začiatok prác potvrdil aj Martin Dado, riaditeľ Biskupského úradu v Banskej Bystrici, ktorý uviedol, že: „na základe grantu z grantovej schémy Ministerstva kultúry SR a s finančnou podporou Biskupstva Banská Bystrica sa v nadchádzajúcom období uskutoční niekoľko záchranných a stavebných etáp priamo na kláštornom objekte.“ Celková investícia v tejto etape by mala prekročiť 1 000 000 €, pričom Dado zdôraznil, že celkové náklady na rekonštrukciu kláštorného komplexu sú výrazne vyššie než schválená dotácia, no táto suma výrazne prispeje k pokroku obnovy.

klastor-kremnica-001.jpg Nádvorie františkánskeho kláštora v Kremnici dnes. Zdroj: klastorkremnica.sk

Dado konkretizoval, že podľa zmluvy sa dotácia využije na sanáciu vlhkosti, riešenie odvlhčenia suterénu, opravu čelnej fasády od námestia, opravu fasády kláštornej veže, reštaurovanie kamenných prvkov, sanáciu statiky vnútorného nádvoria a sprístupnenie vstupu a informačnej miestnosti pre verejnosť. S prevzatím staveniska sa očakáva začiatok prác, ktoré budú trvať približne jeden rok. Dado vyjadril vďaku všetkým podporovateľom obnovy a zdôraznil ústretovosť zo strany vedenia mesta.

Odborný dohľad nad celým projektom zabezpečuje docentka Nadežda Hrašková z Katedry architektúry a dizajnu STU, známa kremnickým obyvateľom aj vďaka svojmu dlhodobému pôsobeniu v občianskom združení Cremnicium.


Súvisiaci článok
Primátor Kremnice sľúbil občanom dokončenie investičných akcií. Opravia Zechenterov dom, aj autobusovú čakáreň
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť