Piatok 13. 09. 2024 08:51:35 | Meniny má Ctibor

Fico popiera suverenitu Ukrajiny a žiada jej dohodu s Ruskom. V stredu letí do Užhorodu, vplyvný poslanec ho tam ale nechce

BRATISLAVA/KYJEV/ Robert Fico v sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu vyhlásil, že od Majdanu nie je Ukrajina suverénny štát a je v područí USA. Od Slovenska sa vraj nedočká žiadnych zbraní a mala by s Ruskom rokovať a nájsť kompromis. Čo by zrejme znamenalo stratu Krymu a ďalších okupovaných území. Už v stredu však letí do Užhorodu. Jeho slová však v Kyjeve vyvolali vlnu nesúhlasu. Vplyvný poslanec dokonca žiada zrušenie jeho návštevy.

Michal Filek|23. január 2024|10:00:07

Robert Fico na návšteve Putina v roku 2009. Ilustračné foto. Zdroj: TASR

Súvisiaci článok
Danko sa bol s Ficom a Blahom pokloniť normalizátorovi Husákovi. „Klaňajte sa na hroboch obetí komunizmu!“ odkazujú im ľudia
Čítajte viac >

Povedal to štyri dni pred svojou návštevou Ukrajiny. V stredu sa tam má stretnúť s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom. Proti jeho vyhláseniam ostro vystúpil vplyvný ukrajinský poslanec Olexandr Merežko.

„Každý štát by mal mať nejaké minimum sebaúcty. Je absolútne neprijateľné predstierať, že sa nič nedeje, keď líder iného štátu robí vyhlásenia, ktoré spochybňujú suverenitu štátu Toto je už tá červená čiara, ktorá si vyžaduje rozhodujúcu a jednoznačnú reakciu, najmä keď líder iného štátu robí takéto hanebné vyhlásenia v predvečer návštevy štátu, ktorého suverenitu popiera. Zvyčajne sa v takýchto prípadoch návštevy rušia a ministerstvo zahraničných vecí vydáva príslušné vyhlásenie zamerané na ochranu suverenity a cti ich štátu,“ napísal Merežko na sociálnej sieti.

Podľa televízie TA3 na Ficove reči zareagovalo oficiálne aj ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí s tým, že kompromis, o ktorom predseda slovenskej vlády hovoril, neprichádza do úvahy.

Hovorca ministerstva Oleh Nikolenko uviedol, že Ukrajina, spolu so svojimi partnermi, vytláča Rusov z Krymu, Donbasu a Luhanska preto, aby ich armáda nepostupovala ďalej na západ. Napríklad do Košíc, Prešove a ďalej na Slovensko.

„Pri územnej celistvosti nemôže byť kompromis. Ani pre Ukrajinu, ani pre Slovensko, ani pre žiadnu inú krajinu," zdôraznil Nikolenko podľa Ukrajinskej Pravdy.

POZRITE SI, ČO VŠETKO FICO V ROZHLASE O UKRAJINE NAROZPRÁVAL


Súvisiaci článok
Pellegrini nie je americký sluha, má jednohlasnú podporu predsedníctva SMER-u, povedal Fico
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť