Nedeľa 15. 09. 2024 21:23:12 | Meniny má Jolana

Ficova hra? Prezidentke novelu Trestného zákona na podpis zatiaľ nedoručili

BRATISLAVA/ Prezidentke SR Zuzane Čaputovej zatiaľ nedoručili novelu Trestného zákona schválenú minulý týždeň v parlamente. V utorok to potvrdil prezidentkin hovorca Martin Strižinec. Opozícia to považuje za Ficovu politickú hru a premiéra vyzýva, aby novelu okamžite podpísal a posunul ju prezidentke.

TASR|13. február 2024|14:33:08

Zdroj: Facebook / Zuzana Čaputová

Súvisiaci článok
Prezidentka: "Je to zlá správa pre Slovensko!" Čaputová zváži možnosti, aby Trestný zákon nenadobudol účinnosť
Čítajte viac >

"Môžem potvrdiť, že do tejto chvíle nebola novela Trestného zákona doručená do kancelárie prezidenta, teda stále čakáme na jej doručenie," uviedol Strižinec.

Hlava štátu po schválení novely v parlamente avizovala, že zváži všetky ďalšie možnosti svojho postupu, aby novela Trestného zákona nenadobudla účinnosť. Jej prijatie označila za zlú správu pre Slovensko a všetkých jeho občanov.

Novelu Trestného zákona z dielne rezortu spravodlivosti schválili poslanci Národnej rady SR vo štvrtok 8. februára. Legislatíva počíta so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Má takisto dôjsť k viacerým zmenám pri trestných sadzbách, hraniciach škôd pri majetkovej trestnej činnosti aj k úprave premlčacích lehôt. Parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Opozícia vyzýva Fica na okamžité podpísanie

Opozícia kritizuje premiéra Roberta Fica (Smer-SD) za postup pri novele Trestného zákona. Považuje to za politickú hru. Strana SaS predsedu vlády vyzvala, aby legislatívu okamžite podpísal a posunul ju prezidentke.

"Fico chce takúto právnu úpravu, považuje ju za správnu. Ak teraz nepodpísal zákon a nedal ho prezidentke, tak to robí len preto, že jej nechce dať priestor, aby v primeranom čase mohla uplatniť svoje ústavné právomoci, aby tu nebol priestor na to, aby sa tomu v primeranom čase venoval ústavný súd," poznamenala poslankyňa Národnej rady SR Mária Kolíková (SaS) na utorkovej tlačovej konferencii.

Aj opozičné Progresívne Slovensko a KDH označili to, že hlava štátu ešte nedostala novelu, ako nezvyčajné. "Zdá sa, že koalícia sa rozhodla hrať s celou krajinou špinavú politickú hru s jediným cieľom - aby zabezpečila beztrestnosť svojim ľuďom," dodali hnutia. Opozícia zároveň opätovne legislatívu Trestného zákona skritizovala. Avizovala, že je v závislosti od ďalšieho vývoja pripravená zorganizovať ďalšie protesty.


Súvisiaci článok
Európska komisia dvakrát vyzvala vládu, aby stiahla trestný zákon, inak prídeme o miliardy eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť