Piatok 06. 09. 2024 14:38:08 | Meniny má Alica

V humenskej nemocnici čaká darcov špeciálny valentínsky odber krvi. Chýbať nebudú valentínske raňajky, fotostena, ani darčeky

HUMENNÉ/ Hematologicko-transfúziologické oddelenie v humenskej nemocnici pozýva darcov na už tradičný špeciálny valentínsky odber krvi. Všetkých zúčastnených iste potešia pripravené benefity: valentínske raňajky, tematická výzdoba, fotostena a milé darčeky. Prvodarcovia majú zároveň možnosť spoznať svoje krvné skupiny.

Lenka Ménová|14. február 2024|13:42:43

Zdroj: FB Nemocnice Penta Hospitals Slovensko

Súvisiaci článok
Doplňte si vitamíny pre fungujúci vzťah. V pondelok začína národný týždeň manželstva
Čítajte viac >

Som tvoj typ?

Pod týmto sloganom sa ukrýva možnosť zistiť svoju krvnú skupinu počas valentínskej výzvy spojenej s darovaním krvi. Hematologicko-transfúzne oddelenie Nemocnice A. Leňa v Humennom pri tejto príležitosti pripravilo pre darcov valentínske raňajky s pravým espressom, tematickú výzdobu, fotostenu plnú lásky, darčeky, ktoré zahrejú pri srdci a tiež deň voľna pre doplnenie energie.

„Zdravotníci sa na hematologicko-transfúziologických oddeleniach častokrát stretávajú s tým, že darcovia nevedia, akú majú krvnú skupinu. V prípade vážnej autonehody, náhlej straty množstva krvi či rôznych iných zdravotných komplikáciách a nepredvídateľných situáciách je však podstatné, aby človek poznal svoju krvnú skupinu. Rovnako dôležité je poznať aj jej Rh faktor. Práve to môže totiž pomôcť v rozhodujúcich situáciách zachrániť život nám aj našim blízkym,“ vysvetlila Bianka Krejčíová, PR špecialistka Penta Hospitals.

Zdroj: FB Nemocnice Penta Hospitals Slovensko

Netradičný odber spojený s prekvapeniami

Darcovia krvi v Humennom, ale aj v iných slovenských mestách, môžu počas valentínskeho týždňa využiť netradičný odber spojený s atmosférou lásky a milými pozornosťami. V humenskej nemocnici bude špeciálny valentínsky odber pripravený v piatok 16. februára v čase od 7:00 do 10:00 hod. Valentínska kampaň bude pokračovať aj v dňoch 13., 20. a 23. februára vždy v rovnakom čase. Pre darcov bude pripravený malý darček.

Zdroj: FB Nemocnice Penta Hospitals Slovensko

Kampaň Valentínska kvapka krvi je na Slovensku tradíciou

Cieľom kampane je rozšíriť rodinu darcov krvi a pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú. Krv je totiž vzácna životodarná tekutina, ktorá dokáže zachrániť život pacientom. Darovať krv znamená jednoduchým krokom odovzdať dar života druhému človeku, ktorý sa ocitol v núdzi.

Za kampaňou stojí Slovenský červený kríž (SČK), ktorý aj touto formou každoročne vyzýva darcov na darovanie krvi. Darcom krvi sa môže stať každý, kto má minimálne 18 a maximálne 60 rokov (aktívny darca do 65 rokov), aspoň 50 kg (muži 55 kg) a spĺňa základné zdravotné požiadavky. Muži môžu darovať krv každé tri mesiace, ženy každé štyri mesiace.

Stručný priebeh odberu krvi

Darca sa zaeviduje v evidencii a vyplní Dotazník pre darcu krvi, plazmy a krvných buniek. Odoberie sa mu krv na vyšetrenie krvného obrazu, krvnej skupiny, ALT a vírusových markerov. Nasleduje krátke lekárske vyšetrenie a samotný odber krvi, ktorý trvá približne 7-10 minút pri objeme 400 ml odobratej krvi.

Nemocnica v Humennom je členom siete nemocníc Penta Hospitals. Svojim pacientom poskytuje zdravotnú starostlivosť na vysokej odbornej úrovni a komfort v modernom zrekonštruovanom prostredí. Svoje služby poskytuje v rámci 10 oddelení a 19 špecializovaných ambulancií.


Súvisiaci článok
Humenné je aktuálnym mestom kultúry 2024 - uspelo s projektom "Momentálne hranice"
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť