Sobota 05. 10. 2024 10:46:48 | Meniny má Viera

Od apríla si možno budeme u ambulantných lekárov platiť celé vyšetrenie

SLOVENSKO/ Asociácia súkromných lekárov avizuje, že pokiaľ nedostanú od vlády viac peňazí, od 1. apríla zavedú v ambulanciách plošné poplatky za vyšetrenie. Vláda vraj nesplnila predvolebný sľub, že ambulantný sektor bude pre ňu prioritou a peniaze im nestačia na mzdy a pokrytie inflácie. Ministerstvo sa bráni tým, že ide predovšetkým o vzťah poskytovateľa a zdravotnej poisťovne. Lekári však tvrdia, že pokiaľ ministerstvo nezmení navrhnutú vyhlášku, poplatky zavedú.

Michal Filek|1. marec 2024|11:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Na gastroenterologickej klinike v petržalskej nemocnici podali výpovede viacerí zdravotníci
Čítajte viac >

Marián Šóth, prezident asociácie súkromných lekárov pre TA3 uviedol, že infláciu a ich náklady nedokážu ovplyvniť a pokiaľ si vláda nesplní svoju úlohu, odnesú si to pacienti, ktorí od 1. apríla začnú platiť poplatky.

Igor Moravčík, prezident Slovenskej komory zubných lekárov dodal, že zubári sú sklamaní z toho, že sa v programovom vyhlásení vlády neodzrkadlili predvolebné vyhlásenia, že ambulantný sektor bude prioritou.

Peniaze, ktoré ministerstvo prerozdeľuje, totiž, podľa lekárov, pre ambulantný sektor nestačia. Nedokážu z toho dorovnať infláciu, ani zaplatiť mzdy zamestnancov.

Michal Štofko, štátny tajomník ministerstva zdravotníctva oponuje, že zmluvný vzťah majú ambulantní lekári so zdravotnými poisťovňami, a do toho ministerstvo nezasahuje. Vyhláška tak stanovuje len minimálnu sumu, ktorá má ísť do nejakého segmentu.

Aj Igor Moravčík priznáva, že celé to v konečnom dôsledku závisí od rokovania s poisťovňami. Ale vyhláška z ministerstva vraj nie je v takom znení, ako je navrhnutá, dostačujúca.

Podľa TA3 u všeobecného lekára, gynekológa, či ortopéda zaplatia pacienti viac za základné vyšetrenia.

Šóth uviedol, že asociácia súkromných lekárov preferuje plošné poplatky pre všetky odbornosti.

Vraj stále čakajú na definitívnu verziu vyhlášky ministerstva zdravotníctva, ktorá sa môže ešte zmeniť. Podľa toho sa zariadia.


Súvisiaci článok
Na Slovensku chýbajú posudkoví lekári a zo zákonných lehôt je trhací kalendár
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť