Sobota 05. 10. 2024 00:58:42 | Meniny má Viera

Slovenské bociany dorazia každým dňom, zatiaľ cez Slovensko len migrovali! Kde zahniezdia ako prvé?

SLOVENSKO/ Slovenské bociany, ktoré k nám každoročne prilietavajú, aby tu odchovali mláďatá, priletia do svojich hniezd každým dňom. Tie, ktoré sme mohli pozorovať koncom februára, totiž cez nás len prelietavali do Škandinávie. Buďte prvý, kto o nich podá správu!

Michal Filek|7. marec 2024|14:00:06

Zdroj: Facebook/bociany

Súvisiaci článok
Pracovníci TANAP-u opravili bocianie hniezda vo Vavrišove a v Jamníku. Hrozilo im zrútenie
Čítajte viac >

Informáciu priniesla stránka bociany na Facebooku.

Na svoje hniezda po celom Slovensku sa bociany z Afriky začnú vracať každým dňom. Ako informuje stránka bociany, sú už na ceste. Jedince, ktoré sme mohli vidieť koncom februára, totiž cez naše územie len prelietavali.

„Mohli to byť jedince, ktoré našim územím prelietajú do severnejšie položených hniezdísk a využili na prenocovanie existujúce hniezdne stanovištia. Každú jar máme zaznamenané takéto prípady aj vďaka vašim pozorovaniam,“ uvádzajú bociany na Facebooku.

Nad Slovenskom ich videli, napríklad 25. februára pri Bánovciach nad Ondavou, alebo 27. februára pri Bzenici.

„V najbližších dňoch už ale predpokladáme, že doletia aj tie naše bociany na svoje hniezda, preto vyzývame k zvýšenej sledovanosti hniezd. Ak bociany spozorujete, môže to zapísať do atlasu hniezd na stránke bociany.sk. A druhého z páru do komentáru na hniezdnu kartu. Tešíme sa na údaje od vás,“ píšu bociany.sk.

Podľa špecializovanej meteorologickej stránky imeteo.sk, sú už totiž slovenské bociany na ceste. Dokazovať to majú zábery poľských odborníkov, ktorí sa za nimi vydali do Afriky.

No a našich vtákov videli nastúpených pred odletom v Egypte. Ako na to prišli? Bol tam totiž aj jedinec so slovenským krúžkom

Z Afriky k nám musia preletieť viac ako 10-tisíc km. Spájajú sa, pritom, do veľkých kŕdľov. Letieť dokážu aj rýchlosťou 50 km za hodinu a denne urazia aj okolo 400 km.


Súvisiaci článok
Poslovia jari sú tu. Na Zemplín sa už vrátili prvé bociany z Egypta!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť