Pondelok 16. 09. 2024 17:47:22 | Meniny má Ľudmila

Poskytovateľom sociálnych služieb v Banskej Bystrici chýbajú špecialisti, napríklad detskí psychiatri

BANSKÁ BYSTRICA/ V priestoroch mestského úradu v Banskej Bystrici sa uskutočnili stretnutia pracovných skupín Komunitnému plánu sociálnych služieb mesta Banská Bystrica na roky 2021 – 2027. Cieľom bolo vyhodnotiť aktivity akčného plánu za uplynulý rok.

Andrea Chudová|14. marec 2024|16:00:06

Pracovné skupiny pri hodnotení akčného plánu za minulý rok. Zdroj: Facebook Mesto Banská Bystrica

Súvisiaci článok
Na Fončorde menia 467 starých svietidiel verejného osvetlenia
Čítajte viac >

V priestoroch mestského úradu v Banskej Bystrici sa uskutočnili stretnutia pracovných skupín ku Komunitnému plánu sociálnych služieb mesta Banská Bystrica aby zhodnotili aktivity akčného plánu za rok 2023.

Stretnutia sa zúčastnili poskytovatelia sociálnych služieb v meste, zástupcovia štátnej a mestskej polície, ako aj rôzne mimovládne organizácie, občianske združenia a jednotlivci. Na tieto stretnutia prišli aj zástupcovia Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Banskej Bystrici, ktorí predstavili svoju prácu vo väzenskom prostredí a možnosti spolupráce v procese resocializácie ich klientov.

Tieto stretnutia sú podľa Martina Majlinga, druhého zástupcu primátora, dôležité „aj pre kooperáciu, sieťovanie a spoluprácu mesta so subjektmi verejného, súkromného i neziskového sektora. Všetkým zúčastneným na tohtoročnom vyhodnotení Akčného plánu za rok 2023, ale i ostatným subjektom pôsobiacim v danej problematike sa chcem poďakovať za ich systematickú a ušľachtilú prácu. Považujem ju za nenahraditeľnú. Povedal by som, že skôr ide o poslanie, ako o prácu.“

429861324_727247746252784_3636450179380405120_n.jpg Skôr ide o poslanie, ako o prácu. Zdroj: Facebook Mesto Banská Bystrica

Päť kritických skupín obyvateľov

Odborníci a zástupcovia organizácií, ktorí sa podieľajú na tvorbe komunitného plánu, venujú najväčšiu pozornosť piatim skupinám obyvateľov. Prvou z nich sú seniori, pre ktorých samospráva usmerňuje aktivity na podporu aktívneho starnutia a zlepšovanie poskytovania terénnych sociálnych služieb s cieľom umožniť im zostať vo svojom prirodzenom prostredí.

Ďalšou sledovanou skupinou sú osoby s nepriaznivým zdravotným stavom a ich rodiny, pre ktoré poskytujú podporu, vzdelávanie a poradenstvo predovšetkým mimovládne organizácie. Mesto hodnotilo rozvoj terénnych a ambulantných služieb a podporu rozvoja odľahčovacej služby.

„V rámci tretej skupiny, ktorú tvorí rodina, deti a mládež sme hodnotili aktivity zamerané na rozvoj preventívnych a podporných programov. Aj tieto ciele sa vo väčšej miere podarilo naplniť v spolupráci s mimovládnymi organizáciami pôsobiacimi v Banskej Bystrici. Zároveň sa účastníci stretnutia zhodli, že pre túto skupinu chýbajú špecialisti, napríklad detskí psychiatri. Práve na túto oblasť sa v najbližšom období zameriame," uviedla Ivana Kružliaková, vedúca Odboru sociálnych vecí MsÚ v Banskej Bystrici.

Ľudia v nepriaznivých životných situáciách tvoria štvrtú, aj keď menšiu, skupinu obyvateľov, pre ktorých sú k dispozícii terénne služby krízovej intervencie a pobytové nízkoprahové sociálne služby vrátane poradenstva. "Riešenie situácie tejto cieľovej skupiny patrí medzi najnáročnejšie. Ukázalo sa to aj pri vyhodnotení. Tri aktivity sa, žiaľ, neporadilo splniť," komentuje Ivana Kružliaková.

Poslednou sledovanou skupinou sú osoby žijúce v marginalizovaných rómskych komunitách, pre ktoré sa usilujú vytvoriť priestor na realizáciu aktivít a programov prostredníctvom budovania komunitných centier, čo sa momentálne uskutočňuje. "Súčasne bol podaný návrh na kontaktovanie výchovných poradcov na základných školách, ktorým by boli prezentované konkrétne príklady z praxe zo života rodín z málo podnetného prostredia,“ dodáva na záver Ivana Kružliaková.


Súvisiaci článok
Ministerstvo varuje učiteľov pred seminárom šíriacim nenávisť a hoaxy
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť