Štvrtok 19. 09. 2024 15:00:03 | Meniny má Konštantín

Na Fončorde menia 467 starých svietidiel verejného osvetlenia

BANSKÁ BYSTRICA/ Na druhom najväčšom Banskobystrickom sídlisku sa v týchto dňoch dokončuje výmena 467 starých výbojkových sodíkových svietidiel za nové a úsporné s modernou LED technológiou. Pôvodne plánovala samospráva aj s celkovou rekonštrukciou stožiarov, no kvôli nevydarenému verejnému obstarávaniu k rekonštrukcii nedošlo.

Andrea Chudová|12. marec 2024|12:00:07

Výmena svietidiel verejného osvetlenia na Fončorde bude ukončená v nasledujúcich dňoch. Zdroj: banskabystrica.sk

Súvisiaci článok
Dve najväčšie Banskobystrické sídliská budú mať nové cyklotrasy. Kadiaľ povedú?
Čítajte viac >

V rámci projektu "Reakcia na zmenu klímy mesta Banská Bystrica" podporeného z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru, samospráva mesta realizovala viaceré aktivity v rokoch 2021 – 2024 s cieľom zmierniť dopady klimatickej zmeny.

V súčasnosti sa na Fončorde dokončuje ďalší plánovaný krok, a to výmena starých výbojkových sodíkových svietidiel za 467 nových úsporných s modernou LED technológiou. Spoločnosť PROGRES-HL, zmluvný partner mesta, začal s výmenou svietidiel v decembri 2023 a dokončuje ju v súčasnosti.

„Vďaka tejto modernizácii sú už dnes viaceré lokality mesta bezpečnejšie a kvalitnejšie osvetlené. Novou inštaláciou zároveň dôjde na týchto svietidlách k úspore spotreby elektrickej energie o viac ako 50 percent, ako aj zníženiu emisií CO2 v objeme viac ako 17 ton ročne,“ hovorí vedúci odboru rozvojových aktivít mesta MsÚ Martin Lakanda.

dji_fly_20240203_193636_909_1706986281836_photo-1200x900.jpeg Na vymenených svietidlách dôjde k zníženiu emisií CO2 v objeme viac ako 17 ton ročne. Zdroj: banskabystrica.sk

Nevydarené verejné obstarávanie

V rámci modernizácie osvetlenia bola pôvodne zahrnutá aj výmena stožiarov a káblových rozvodov spolu s rekonštrukciou príslušných rozvádzačov. Tie sú dnes v nevyhovujúcom stave, betónové stĺpy sa rozpadávajú, niekde vytŕčajú káble, a vysoké stožiare sú hrdzavé a zbytočne vysoké.

Bez názvu.png Stožiare verejného osvetlenia na Poľnej ulici. Zdroj: google.sk

Avšak, verejné obstarávanie na tento komplexný projekt neskončilo úspešne. Aby mesto zabránilo riziku oneskorenia ukončenia projektu v stanovenom termíne, mesto realizovalo opakované verejné obstarávanie na zabezpečenie najdôležitejšieho aspektu verejného osvetlenia, ktorým je výmena svietidiel, čo prinesie mestu priame úspory.

„Financie, ktoré sme v projekte ušetrili, investujeme do ďalších aktivít, s cieľom usporiť energiu a CO2. Pôjde o výmenu interiérových svietidiel na siedmich objektoch banskobystrických materských škôl za šetrné, doinštalovanie LED verejného osvetlenia v Sásovej, realizáciu ôsmich dažďových záhrad, výsadbu a osadenie tienenia detských ihrísk v materských školách či nákup elektrobicyklov pre zamestnancov mestského úradu, aby sa mohli ekologicky premiestňovať po meste,“ dopĺňa primátor mesta Ján Nosko.


Súvisiaci článok
Podnik medzitrhu práce poskytne dôstojné bývanie a šancu na lepší život 115 klientom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť