Sobota 27. 07. 2024 07:36:32 | Meniny má Božena

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Bývala súčasťou projektu vodovodnej siete, dnes ponúka neuveriteľné výhľady. Spoznajte vodárenskú vežu v Prešove!

PREŠOV/ Severovýchod Slovenska núdzu o ľúbezné zákutia nemá. Dynamické mestá sú v harmónii s prírodou a kultúrne pamiatky vkusne dopĺňajú podmanivú atmosféru. Cieľom nášho výletu bude však technická pamiatka, z ktorej uvidíte diaľky tohto pôvabného kraja.

Alžbeta Mareková|20. marec 2024|10:00:06

Zdroj: Archív TASR, Milan Kapusta

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Koľko metrov má najvyššia veža a prečo má jeden chrlič tvár ženy? Spoznajte tajomstvá Dómu svätej Alžbety v Košiciach
Čítajte viac >

Prešovskému kraju dominujú hory i lúky, majestátne hrady i očarujúce dedinky. Do jeho územia zasahuje niekoľko národných prírodných parkov, nájdete tu aj chránené krajinné oblasti a územia. Núkajú sa vám unikátne pohľady a to nielen z výšky vrchov. Aj hviezdne nebo si tu môžete vychutnať tak, ako možno ešte nikde predtým, v Parku tmavej oblohy Poloniny. Ak prichádzate na víkendový výlet a s krásami kraja ste oboznámení, predstavíme vám vežu, z ktorej si užijete nezabudnuteľné výhľady. Poďte s nami do Prešova!

1 FOTO TASR – Milan Kapusta11.jpg Zdroj: Archív TASR, Milan Kapusta

Samotné historické jadro Prešova je národnou kultúrnou pamiatkou. Prešov sa rozprestiera v náručí Košickej kotliny, v tieni Slánskych vrchov a Šarišskej vrchoviny. Rieky Torysa a Sekčov pokojne križujú mesto plné kultúrnych a iných pamiatok. Aj naše dnešné cesty povedú za poznávaním pamiatok, konkrétne jednej technickej pamiatky- vodárenskej veže.

2 Facebook Vodárenská veža Prešov.jpg Zdroj: Facebook/ Vodárenská veža Prešov

„Vodárenskú vežu navrhol architekt Viliam Glasz narodený v Segedíne v Maďarsku. V Prešove sa usadil okolo roku 1910 a veža patrí medzi jeho prvé stavby, ktoré na území mesta postavil,“ oznamuje informačné centrum mesta Prešov na svojej webovej stránke. Stavba je vysoká 29 metrov a pôvodne bola súčasťou projektu vodovodnej siete, nachádzal sa na nej rezervoár s objemom 350 metrov kubických.

3 Facebook Vodárenská veža Prešov 1.jpg Zdroj: Facebook/ Vodárenská veža Prešov

Dnes už je všetko inak, objekt sa prestal využívať na pôvodné účely a bol prebudovaný. Dnes výhľady z veže obľubujú nadšení turisti, ktorý aj prostredníctvom tejto netradičnej rozhľadne spoznávajú krásy a pamiatky Prešova. Prevádzkovatelia držia s požiadavkami návštevníkov krok, v dolnej časti veže vznikla reštaurácia a priestory vrchnej časti sa stali presklenými.

4 www.presovreal.sk.jpg Zdroj: www.presovreal.sk

Nerátajte však s nenáročnou prechádzkou. Ak si chcete vyslúžiť tie najkrajšie výhľady, budete musieť za nimi vyšliapať 135 schodov. Rozhodne to však stojí za to. Veď ak k vám bude počasie priaznivé, dovidíte z nej až na Vysoké Tatry!

Pri predstavovaní vodárenskej veže sme využili aj informácie z týchto zdrojov: www.presov.sk, www.gopresov.sk, www.presovreal.sk


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Baňa Starovšechsvätých, slovenská učebnica baníctva
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť