Piatok 22. 11. 2024 02:21:34 | Meniny má Cecília

Janka z Bardejova svojou tortou Rusínska deva nadchla porotu a na medzinárodnej súťaži vo Varšave získala striebornú medailu

BARDEJOV/ Nesmierne šikovná, a pritom veľmi skromná a milá. Taká je cukrárka Janka, trojnásobná mama, ktorá sa nebojí výziev a nedávno si priniesla striebornú medailu z medzinárodnej súťaže, ktorá sa konala v susednom Poľsku. Svoje fascinujúce diela predviedli aj ďalšie dve Slovenky, ktoré úspešne reprezentovali našu krajinu a domov priniesli ďalšie vzácne kovy. Ivetka Košíková a Anna Briestenská majú radosť zo zlata a Grand Prix pohára vo svojich kategóriách.

Lenka Ménová|17. marec 2024|11:00:06

Zdroj: FB Jana Simová

Súvisiaci článok
Slovenský tím získal na prestížnej kulinárskej olympiáde kuchárov a cukrárov až tri bronzové medaily
Čítajte viac >

Pre mamu troch malých detí je pečenie nielen hobby, ale i terapia

Súťaž vo Varšave bola pre Janku, ktorá nie je vyučenou cukrárkou, druhou celosvetovou súťažou, na ktorej sa aktívne zúčastnila. Prvá súťaž Shaki Cake International sa konala v roku 2018 v talianskom Miláne, kde získala zlato za tortu s motívom Piráti z Karibiku. Zúčastnila sa aj niekoľkých celoslovenských súťaží – minulý rok v Púchove bojovala o titul Najkrajšia torta Slovenska, kde prezentovala dve torty a obe získali zlatú medailu a Cenu riaditeľa školy. Druhá súťaž bola v Bratislave v OC Nivy o Najkrajšiu tradičnú tortu, tam Janka opäť predviedla svoje majstrovstvo a zvíťazila.

Súťaž Expo Sweet bola pre ňu vždy výzvou

Zúčastniť sa medzinárodnej súťažnej prehliadky cukrárskych špecialít a mať popri tom možnosť vidieť prácu umelcov a cukrárov z celého sveta, to bol Jankin sen, ktorý sa splnil.

„Bolo na čo pozerať, naozaj každé z prezentovaných diel bolo priam dych berúce a za tým sú hodiny a hodiny tvrdej cukrárskej a umeleckej práce. Zo Slovenska sme sa tam stretli tri účastníčky a domov sme si odniesli krásne ocenenia. Ja som získala striebro, Anka Briestenská a Ivetka Košíková získali zlato a tiež aj Grand Prix pohár vo svojich kategóriách, čo je pre našu krajinu skvelý výsledok,“ takto Janka priblížila atmosféru súťaže i úspechy svojich kolegýň.

Janka pochádza z malebnej dedinky Vyšný Mirošov, i keď posledných 9 rokov žije so svojou rodinou v Bardejove. Celý život prežila medzi Rusínmi, sama sa hlási k tejto národnostnej menšine a za svoje korene sa nikdy nehanbila. Aj preto svoje dielo venovala všetkým Rusínom a snažila sa v ňom vystihnúť a zobraziť všetky charakteristické prvky.

„Rusínska (Lemkivska) dievčina - táto torta je venovaná ako pocta rusínskemu národu – Lemkom. Sú tu znázornené dve zvieratá MEDVEĎ a VLK, ktorí sú nositeľmi rusínskeho znaku. Na vrchu je rusínska – lemkovská dievčina. Na podstavci pod ňou je znázornená charakteristická výšivka z východného Slovenska, konkrétne z Medzilaboriec. Nesmie chýbať ani rusínsky erb. Na ľavej strane sú tri zlaté pruhy ako symbol troch riek: Uh, Latorica, Tisa. Na pravej strane je červený medveď na striebornom pozadí, ktorý predstavuje Karpaty“, tento popis bol zároveň súčasťou prezentovanej torty.

Pre Janku súťaž nie je honba za ocenením

Ako sa sama vyjadrila, súťaž je pre ňu priestor, kde môže naplno vypustiť svoje umelecké JA a vyblázniť sa bez limitov, urobiť všetko tak, ako práve cíti a potrebuje. Rada sa hrá s technikami a pri tvorbe využíva a kombinuje čo najviac materiálov (modelovacie hmoty, plastické čokolády, jedlý papier, ryžový papier, kráľovská glazura, čokoláda, isomalt...). Pri troch malých deťoch a pracovných povinnostiach však potrebuje dobrý time managment a zdravé deti. Lebo taký nečakaný škôlkarský soplík dokáže ľahko zmeniť aj veľkolepé plány, to poznajú všetky mamy.

Každá súťaž má iné predispozície

Vo Varšave išlo o makety, čo znamená, že torty boli povrchovo tvorené ako pri reálnej torte, teda komplet z jedlých prvkov a s dodržaním všetkých hygienických noriem. Telo tort tvoril nejedlý prvok, najčastejšie polystyrén. Pri týchto výtvoroch sa hodnotí výzor, použitá technika a úroveň prevedenia. Keďže výstava trvá tri dni, reálne torty by bolo náročné udržať v dobrej kondícii.

No sú súťaže, ako práve súťaž v Púchove, ktorú organizuje cukrársky zväz a tam už ide o reálne torty a hodnotí sa aj ich chuť a vybavenosť. Buď sa už hotová torta prinesie na miesto, alebo sú aj súťaže, kde sa torta tvorí priamo na mieste. Každá súťaž má svoje vlastné podmienky, ktoré si je potrebné vopred dobre naštudovať, aby nedošlo k diskvalifikácii.

Janka má svoje cukrárske méty

„Mojím veľkým snom je ísť na asi najväčšiu súťaž sveta Cake International Birmingham. Je to top z top súťaží a sú tam iba tí najlepší z najlepších. Cesta tam je ďaleká, ešte musím na sebe veľmi veľa pracovať, aby som dokázala vytvoriť niečo hodné Birminghamu. Ale sny sú práve na to, aby sme mali cieľ a pracovali na sebe dovtedy, kým to nezvládneme,“ zverila sa nám Janka s jedným zo svojich cukrárskych snov a zároveň je to aj odkaz pre všetkých, ktorí majú svoj cieľ, aby sa nevzdávali.

Detail torty - Strieborná medaila Expo Sweet. Zdroj: FB Jana Simová
Zdroj: FB Jana Simová
Zdroj: FB Jana Simová
Zdroj: FB Jana Simová
Torta Piráti z Karibiku. Zdroj: FB Jana Simová

Súvisiaci článok
Nechali by ste sa zlákať pochúťkami zo stredovekej kuchyne? Šancu ste mali v sninskom kaštieli
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť