Streda 16. 10. 2024 08:00:41 | Meniny má Vladimíra

Skládka pri Lutilskom potoku zmizla. Komentáre typu "Lopatou im po chrbte" žnú úspech

ŽIAR NAD HRONOM/ Aktivační pracovníci mesta Žiar nad Hronom v priebehu uplynulého týždňa odstránili nelegálnu skládku pri Lutilskom potoku. Vyčistenie bývalého príbytku ľudí bez domova sa stalo tŕňom v oku Žiarčanov.

Andrea Chudová|19. marec 2024|11:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Žiarska mládež chce svoje mesto opäť postaviť na nohy
Čítajte viac >

Za pomoci aktivačných pracovníkov a dobrovoľníkov prebehlo v dňoch od 13. do 15. marca čistenie rozsiahlej čiernej skládky, ktorá bola zbytkom po príbytku ľudí bez domova pri Lutilskom potoku. Jej obyvateľmi boli členovia rómskej menšiny. Mestu sa podarilo vyhľadať bývalú obyvateľku čiernej stavby, ktorá pomáhala pri jej čistení.

431144114_898496545617060_5258456146339325652_n.jpg Skládka bola zbytkom po príbytku ľudí bez domova. Zdroj: Facebook Mesto Žiar nad Hronom

Okrem tejto skládky pracovníci, pod vedením koordinátorky, vyčistili aj oblasť pod Lidlom, kde zozbierali viac ako 30 vriec bežného komunálneho odpadu. Tento odpad bol umiestnený do veľkokapacitného kontajnera a odvezený na skládku odpadu.

431259725_898496775617037_2482874054306157349_n.jpg Mesto vyhľadalo bývalú obyvateľku čiernej stavby. Pomáhala pri jej čistení. Zdroj: Facebook Mesto Žiar nad Hronom

Nenávistné komentáre

Vyčistenie skládky ako aj zber odpadu z verejných priestorov prebehol v poriadku. Nenávistné a rasistické komentáre pod príspevkom mesta na Facebooku však už v poriadku neboli:

"Mali by to čistiť tí, ktorí to tam urobili. Lopatou im po chrbte. Za chvíľu to bude o tom istom."

"Ja by som dala do vreca aj toho kto to má na svedomí a hodila do potoka."

"To nebola čierna skládka, tam bývali bezdomovci a ostatná háveď."

"Prečo to čistíte vy, veď to by si mali spraviť tí, čo ten bordel narobili, treba ich tam naháňať."

Je zarážajúce, že spoločnosť stále nerozpoznáva prvky generačnej chudoby, ako aj to, čo znamená žiť vo vylúčenej komunite. Mesto by tieto komentáre malo odstrániť, a jasne sa ohradiť voči nenávisti a rasizmu.

Tu ponúkame niekoľko faktorov, ktoré ovplyvňujú "nesociálne" správanie

Ľudia bez domova často čelia finančným ťažkostiam a nemusia si môcť dovoliť platiť za odstránenie odpadu, čo ich motivuje k jednoduchším a lacnejším riešeniam, ako je jednoducho opustiť odpad na verejných miestach.

Niektorí ľudia môžu mať obmedzené vedomosti o environmentálnych dôsledkoch hromadenia odpadu a možnostiach jeho riadneho odstránenia.

Ľudia bez domova môžu čeliť rôznym sociálnym a psychologickým ťažkostiam, ktoré môžu mať vplyv na ich správanie a schopnosť starostlivosti o životné prostredie.

Vzhľadom na tieto faktory je dôležité ponúknuť ľuďom bez domova podporu a služby, ktoré im pomôžu riadne zvládať ich odpad a minimalizovať negatívne environmentálne dopady. To môže zahŕňať poskytovanie prístupu k odpadkovým kontajnerom, environmentálnu osvetu, sociálnu podporu a možnosti zamestnania.


Súvisiaci článok
V Žiari nad Hronom zrekonštruovali retro ihrisko v štýle 70. rokov. Máte vo svojom okolí podobné?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť