Piatok 06. 09. 2024 08:35:10 | Meniny má Alica

Medvedicu pri Očovej zastrelil starosta a poslanec Huliak

OČOVÁ/ Pri Očovej v okrese Zvolen bola v piatok (10. 5.) vo večerných hodinách odstránená problémová medvedica, ktorá opakovane navštevovala intravilán obce. V katastrálnom území Očovej ide v tomto roku už o druhého eliminovaného medveďa, problémového jedinca v obci zastrelili aj začiatkom tohto týždňa. Zdroj: TASR.

Michal Filek|11. máj 2024|15:18:07

Starosta Očovej občanov pred medvedicou ochránil. Ilustračné foto. Zdroj: Obec Očová

Súvisiaci článok
Medveď v centre Liptovského Mikuláša napadol dieťa, dvoch mužov a dve ženy
Čítajte viac >

TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Kristína Bocková.

Synantropná medvedica mala podľa ochranárov opakovane navštevovať intravilán obce Očová a poškodzovať poľnohospodárske plodiny.

"Svojím správaním a výskytom aj v záhradách rodinných domov opakovane ohrozovala miestnych obyvateľov, ako aj návštevníkov obce. Všetky použité metódy averznej terapie u predmetného jedinca boli neúčinné," skonštatovala Bocková.

Problémovú medvedicu mal identifikovať zásahový tím v spolupráci s miestnym poľovníckym spolkom prostredníctvom protokolu identifikácie synantropného jedinca medveďa hnedého.

"Správanie medvedice bolo po monitorovaní vyhodnotené ako preukázateľné a reálne riziko ohrozenia zdravia a života ľudí žijúcich a pohybujúcich sa v predmetnej lokalite," dodala Bocková.

Stránka Sprej na medveďa dokonca uviedla, že medvedicu zastrelil starosta Očovej a poslanec NR SR za SNS Rudolf Hulika.

K odstrelu došlo na základe dohody, ktorú ma miestne poľovné združenie spísanú na základe mimoriadnej situácie. „Táto medvedica sa tu túla po záhradách. Mala zase namierené do intravilánu, tak som ju odlovil. Z troch rozmiestnených strelcov, z ktorých boli dvaja zo zásahového tímu, som mal ja to šťastie a medvedicu som ulovil,“, upresnil pre Sprej na medveďa Huliak.

V katastrálnom území Očovej ide už o druhého eliminovaného medveďa v tomto roku. V pondelok (6. 5.) zásahový tím odstránil problémového jedinca, ktorý sa v ten deň v ranných hodinách pohyboval po obci.


Súvisiaci článok
Zásahový tím dokážu suplovať aj poľovníci, tvrdí Huliak
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť