Piatok 05. 07. 2024 18:59:50 | Meniny má Cyril, Metod

Cez víkend sa konali obľúbené pivné slávnosti - Humenské Švejkove dni

HUMENNÉ/ Aj tento rok pripravilo Mesto Humenné na sklonku mesiaca máj pre všetkých obyvateľov i návštevníkov mesta obľúbené podujatie Humenské Švejkove dni, ktoré sa konali tak ako po minulé roky na humenskom námestí od piatka 24. mája do soboty 25. mája 2024. Pri tejto príležitosti organizátori návštevníkom ponúkli štýlový znovupoužiteľný pohár.

Lenka Ménová|27. máj 2024|15:00:07

Zdroj: Facebook/Mesto Humenné - MsÚ

Súvisiaci článok
Prešovského dňa neziskoviek sa zúčastnilo 45 organizácií. Návštevníkov potešil aj bezplatný servis bicyklov
Čítajte viac >

Priestor dostali i remeselníci, gastro sektor zas ponúkal rôzne grilované dobroty, no nechýbali ani sladké pokrmy. K dispozícii bolo spolu 36 stánkov a pripravené boli aj rôzne atrakcie pre deti. O nič neboli ukrátení ani fanúšikovia ľadového hokeja, ktorí si mohli semifinálové zápasy vychutnať na veľkoplošnej LED obrazovke.

„Deviaty ročník humenských "pivných" slávností sa niesol na vlne "predskokana" otváracieho víkendu Mesta kultúry 2024, ktorým sa Mesto Humenné v sobotu 1. júna 2024 oficiálne stane kultúrnym centrom Slovenska.

Asi najviac skloňované slovo - pivo - si bolo možné vychutnať z originálneho festivalového pohára, ktorý blížiaci sa humenský deň D pripomínal a pozýval naň. Nasledujúci ročník Humenských Švejkových dní bude unikátny. Aj preto, že bude jubilejný - desiaty,“ prezradil Marián Škuba z Tlačového referátu Mesta Humenné.

Zdroj: Facebook/Mesto Humenné - MsÚ

Otvorenie Humenských Švejkových dní odštartovalo na pódiu Humenské ochotnícke divadlo pripravenou scénkou o vojakovi Švejkovi. Amatérske divadelné teleso dostalo túto poctu po prvýkrát. Premiéru zažil v pozícii moderátora domáci Stanislav Mikita, ktorý na pódiu predstavil okrem iného aj humenských účinkujúcich - skupiny MPM Trio, The Spants a duo Nicky & Patrik.

Programový scenár lákal rôzne vekové kategórie, na svoje si prišli milovníci jazzu, rapu, melodického rocku, popu, lákala aj hudba pre najširší okruh poslucháčov. Z dvoch "pivných" dní sa viac zaplnilo námestie pred mestským kultúrnym strediskom v sobotu podvečer, keď prialo podujatiu aj počasie (piatkového Petra Lipu sprevádzali aj kvapky dažďa), Humenčania či návštevníci mesta sa perfektne zabávali, spievali i tancovali.

Zdroj: Facebook/Mesto Humenné - MsÚ
Zdroj: Facebook/Mesto Humenné - MsÚ
Zdroj: Facebook/Mesto Humenné - MsÚ
Zdroj: Facebook/Mesto Humenné - MsÚ

Peter Lipa – najvýznamnejšia osobnosť slovenskej jazzovej scény

„Svojich prvých 17 rokov som prežil v Prešove, kde som sa narodil, potom som ďalšie 2 roky žil v Košiciach. Prešov je teda moje rodné mesto, ktoré pre mňa znamená hudbu, kamarátov, pochádza odtiaľ množstvo známych hudobníkov.

Na podujatí Humenské Švejkove dni som vystupoval prvýkrát, i keď v Humennom inak vystupujem pravidelne, no skôr v rôznych kluboch, či reštauráciách. Z Humenného pochádzajú aj moji dobrí priatelia, môžem spomenúť napríklad Petra Breinera , či Mariána Čekovského, obaja sú uznávaní muzikanti. Mesto Humenné teda dalo svetu skutočne veľa skvelých hudobníkov.

Počas piatkového podujatia žiaľ aj spŕchlo, no napriek tomu ľudia ostali, nedali sa odradiť, ba dokonca si vyžiadali aj prídavok. Samozrejme, zazneli aj obľúbené a momentálne aktuálne Maturantky,“ prezradil nám Peter Lipa.

Prácu s pivom nekombinuje, no má za sebou 15-ročnú pivnú kariéru, kedy v rokoch 1980 – 1995 pravidelne spieval v známej bratislavskej Starej Sladovni „Mamut“, tam získal v tomto smere bohaté skúsenosti. V súčasnosti je jeho najobľúbenejším nápojom obyčajná čistá voda, ktorá môže byť ochutená plátkom citróna.

Zdroj: Facebook/Mesto Humenné - MsÚ

Súvisiaci článok
Udelili ocenenie Biele srdce. Daniela Futejová: "Najkrajším ocenením je pre mňa spokojný pacient!"
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť