Utorok 17. 09. 2024 11:45:10 | Meniny má Olympia

Klavírny virtuóz Richard Rikkon a legenda Felix Slováček predvedú v piatok svoje umenie v Kežmarku

KEŽMAROK/ Na koncerte vystúpi spolu s Felixom Slováčkom, s ktorým hráva už viac ako 10 rokov. Ich spoločné vystúpenia sú vždy iné, zvláštne a jedinečné. Richard Rikkon pochádza z hudobníckej rodiny a hre na klavír sa venuje už od svojich 4 rokov. Je vyhľadávaným a rešpektovaným umelcom dneška. Jeho hru na klavír sprevádza ľahkosť ruky, pohyblivosť prstov, virtuozita, istota, fantázia a neskutočné energia.

Lenka Ménová|30. máj 2024|09:00:06

Zdroj: Facebook/Richard Rikkon

Súvisiaci článok
Cez víkend sa konali obľúbené pivné slávnosti - Humenské Švejkove dni
Čítajte viac >

Ich spoločný koncert sa odohrá v Drevenom artikulárnom kostole – Kostole Najsvätejšej Trojice v Kežmarku, ktorý je od roku 1985 národnou kultúrnou pamiatkou. Kostol pre svoju skvelú akustiku slúži aj ako koncertná sieň, a práve na tomto mieste sa konajú koncerty významných interpretov.

Mimoriadne talentovaný umelec, ktorého vystúpenia zaujmú mladých, i tých skôr narodených

Na klavíri hrá od svojich 4 rokov. Päťročný vyhral národnú súťaž, šesťročný sa stal víťazom Bartókovej súťaže v Budapešti, v ôsmich rokoch bol prijatý na konzervatórium do Žiliny ako mimoriadny žiak. Ako 10-ročný mal recitál na Lisztovej akadémii v Budapešti. Svoje vysokoškolské štúdiá ukončil súčasne na VŠMU v Bratislave (Cyril Dianovský) a v Paríži u renomovaného klaviristu Eugena Indjica, žiaka A. Rubinsteina. Vydal 3 CD Čarovný klavír, ktoré získali zlatú platňu.

Aký máte vzťah k Východnému Slovensku?

  • Východ Slovenska mám celkovo veľmi rád. Často spomínam na koncerty, odohrané v Košiciach, či už v DKC Veritas, v Štátnej filharmónii Košice, v Kulturparku, ktorý má jednoznačne úroveň, ako podobné inštitúcie v zahraničí. V Prešove som vystupoval v krásnych priestoroch Parku kultúry a oddychu. Obdivujem a mám rád mentalitu, pohostinnosť, bezprostrednosť a výnimočnosť východniarov.

Ako si spomínate na časy prvej Superstar, kde ste boli obľúbeným korepetítorom?

  • Víťazka prvej série Superstar Katka Koščová je skvelá speváčka a fantastická osobnosť. Vybrala si štýl hudby, v ktorom sa našla. Dávnejšie sme sa nevideli, no ja fandím všetkým, ktorí sa po Superstar naďalej venujú hudbe. Prvé tri série tejto súťaže boli najpríznačnejšie, no je veľmi dôležité, ako sa víťazi presadia, ako sa pohnú dopredu, vydajú vlastné CD a podobne.

Tešíte sa na koncert v Kežmarku?

  • Veľmi ma potešilo, keď ma oslovili organizátori Kežmarskej hudobnej jari. Mne a Felixovi Slováčkovi, ktorý so mnou vystúpi na tomto podujatí, bude patriť posledný koncert v piatok 31. mája o 18:30 hod. v drevenom kostole.

Kežmarok je mesto, ktoré dýcha kultúrou a históriou. Kežmarský evanjelický farár Roman Porubän je okrem svojej pastoračnej služby známym fanúšikom a podporovateľom histórie i umenia. On mi ukázal kostol, je to nádherné, priam monumentálne miesto. Ukázal mi aj koncertné klavírne krídlo, ktoré je umiestnené v kostole.

Aké skladby zaznejú v Kežmarku?

  • Na koncerte odznejú skladby virtuózneho charakteru. Okrem klasiky zaznejú aj filmové a muzikálové melódie, no rozhodne nie v stereotypnom prevedení. K dispozícii budem mať svoje dva klavíry. Hrať budem samozrejme s fenomenálnym saxofonistom, klarinetistom a legendou, Felixom Slováčkom. Určite si každý príde na svoje a diváci sa majú na čo tešiť. Verím a myslím si, že hudba prehovorí do duše každého človeka.

Súvisiaci článok
Udelili ocenenie Biele srdce. Daniela Futejová: "Najkrajším ocenením je pre mňa spokojný pacient!"
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť