Streda 18. 09. 2024 05:16:10 | Meniny má Eugénia

143 filmov na ôsmich miestach uvidia návštevníci Medzinárodného filmového festivalu Art Film

KOŠICE/ 143 filmov na ôsmich miestach uvidia návštevníci tridsiateho ročníka Medzinárodného filmového festivalu Art Film, ktorý sa začne v piatok 21. júna. Na tlačovej besede v košickom DCK Veritas o tom informovali producent festivalu Ján Kováčik, umelecký riaditeľ Martin Palúch, primátor Košíc Jaroslav Polaček a predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Natália Novotná|8. jún 2024|12:00:06

Zdroj: Natália Novotná

Súvisiaci článok
Markizáci štrajkovať nebudú. Vedenie prijalo ich podmienky
Čítajte viac >

Historické centrum ožije filmami

„Art Film ponúkne 143 filmov, 171 projekcií a množstvo sprievodného programu, či už pre odborníkov, ako aj širokú verejnosť," uviedol hovorca festivalu Juraj Čurný. Filmy sa budú premietať v ôsmich kinosálach v blízkosti historického centra, v Kunsthalle, Kulturparku, kine Veritas, kine Úsmev, Katovej bašte, či v Záhradnom kine.

„Art Film už aj oficiálne sídli v Košiciach. Je to symbolické vyjadrenie toho, že sme v metropole východného Slovenska našli skvelé podmienky pre konanie filmového festivalu, ktorý patrí medzi, ako sa hovorí, rodinné striebro kultúrnych podujatí v našej krajine,“ povedal producent festivalu Ján Kováčik.

Festival našiel v Košiciach skvelé podmienky

„Košice majú čo ponúknuť v mnohých oblastiach. Vo sfére talentu, investícií, športu i kultúry. Naše kultúrne centrá - Kunsthalle, Kasárne/Kulturpark a ďalšie vytvárajú kreatívnu infraštruktúru s neopakovateľnou tvorivou atmosférou, aká nemá na Slovensku obdoby, “ vraví primátor, ktorý mesto prirovnal k športovisku: „Celé Košice dokážu byť počas maratónu atletickým štadiónom. Dokážu vytvoriť filmovú kulisu pre filmy a dokonca dnes aj pre seriál. Som strašne hrdý, že sme dokázali vytvoriť také podmienky, aby sa Art Film v Košiciach cítil ako doma, že sa Art Film stal súčasťou nášho mesta a v metropole východu sa uskutoční už po siedmy raz.“

„Košický región sa v ostatných rokoch stal veľmi vyhľadávanou destináciou pre filmový priemysel aj vďaka systematickej podpore našej filmovej kancelárie, vďaka ktorej tu sa nakrúcalo nebývalé množstvo filmov. Medzinárodný filmový festival je ideálnym miestom, kde možnosti nášho regiónu vieme prezentovať aj ďalším potenciálnym záujemcom ako aj všetkým jeho návštevníkom, preto je prirodzené, že ho podporujeme,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Identita festivalu bola zmenená

Umelecký riaditeľ festivalu Martin Palúch prezradil, že zmenená bola identita z pôvodného Art Film Festu na Medzinárodný filmový festival Art Film, aby sa zdôraznila jeho prestíž, ako rešpektovanej súťažnej platformy vo filmovom priestore strednej Európy. „Z tohto dôvodu sme aj rozšírili ponuku súťažných sekcií. Tento rok oslavujeme 30. jubileum. Každé výročie je výzvou pre organizátorov, aby zostavili atraktívny ročník. Cieľu pripraviť výnimočnú edíciu podujatia sme venovali všetko úsilie. K dvom tradičným pribudla nová - Medzinárodná súťaž filmov zo strednej a východnej Európy.“ Martina Palúcha teší aj výrazné zastúpenie slovenských premiér naprieč súťažnými i nesúťažnými sekciami. „Festivaloví diváci ich uvidia vôbec prvýkrát na Slovensku. Predstavíme aj aktuálne novinky z Cannes, Berlína, Benátok, Sundance či Rotterdamu.“

Poriadne nadupaný program

Okrem samotných filmových projekcií divákov čakajú premiéry slovenských filmov, slávnostné ceremoniály, masterclassy, autogramiády, koncerty, talk-show, prezentácie i výstavy. Košice navštívia bývalí laureáti ocenení Zlatá kamera i Hercova misia, festival bude hostiť množstvo delegácií k filmom. V bohatom programe rozdelenom celkovo do trinástich sekcií nebude chýbať ani tradičná Slovenská sezóna a nezabudlo sa ani na významné výročia v slovenskej kinematografii, ktoré sa pripomenú v sekcii Výročia so Slovenským filmovým ústavom.

Na 30. ročníku Art Filmu k už oznámeným laureátom ocenenia Zlatá kamera - režiséri Cristi Puiu a Miloslav Luther, ktorí si ich prevezmú na úvodnom ceremoniáli k nim pribudnú ďalšie tri osobnosti. Hercovu misiu si prevezmú herci Antónia Lišková a Maroš Kramár, Zlatú kameru ukrajinský režisér Sergej Loznica.

Tridsiaty ročník MFF Art Film ponúkne aj bohatý sprievodný program. Koncert Petra a Lipu a jeho hostí s pesničkami Milana Lasicu, Koncert filmovej hudby s Mirkou Partlovou a Jánom Slezákom, špeciálne festivalové vydanie populárnej talkshow Milana Kolcuna Bez šepkára a tradične aj verejnú nahrávku obľúbenej relácie moderátorov Rádia FM Baláž a Hubinák. Návštevníci festivalu sa môžu tešiť aj na výstavy fotografií Ctibora Bachratého či Mira Nôtu, autogramiádu, burzu filmových nosičov a ďalšie podujatia, ktoré doplnia už aj tak mimoriadne bohatú festivalovú ponuku.

IMG_2061.JPG Zdroj: Natália Novotná

IMG_2068.JPG Zdroj: Natália Novotná

IMG_2069.JPG Zdroj: Natália Novotná

IMG_2062.JPG Zdroj: Natália Novotná

IMG_2073.JPG Zdroj: Natália Novotná

IMG_2071.JPG Zdroj: Natália Novotná

IMG_2074.JPG Zdroj: Natália Novotná

IMG_2065.JPG Zdroj: Natália Novotná

IMG_E2056.JPG Zdroj: Natália Novotná

IMG_2070.JPG Zdroj: Natália Novotná


Súvisiaci článok
Dvakrát porazila rakovinu. Obľúbená herečka Jana Hubinská sa dožíva šesťdesiatky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť