Štvrtok 19. 09. 2024 11:47:55 | Meniny má Konštantín

V Poprade nahradia sklá na zastávkach MHD panelmi

POPRAD/ Napriek tomu, že mesto Poprad nie je vlastníkom a ani správcom autobusových prístreškov MHD, ešte pred niekoľkými týždňami naštartovalo intenzívnu komunikáciu s ich majiteľom i dodávateľom s cieľom zabezpečiť, aby nastal proces ich výmeny za iné, bezpečnejšie. Zdroj: oficiálna stránka poprad.sk.

Lenka Ménová|7. august 2024|16:00:06

Zdroj: Facebook/Poprad - oficiálna stránka mesta

Súvisiaci článok
Obmedzenia na ceste pod Strečnom zmiernia. Doprava v regióne kolabuje
Čítajte viac >

Aby sa eliminovalo akékoľvek riziko vypadnutia skla, mesto akceptovalo ponuku firmy euroAWK, aby predošlé strešné sklo bolo nahradené „tzv. sendvičovým panelom“. Mesto naďalej ostáva v stálej komunikácii s obidvoma firmami. Termín dodania výroby strešných panelov je určený minimálne na obdobie 6 týždňov a približne 14 dní by mali trvať samotné montážne práce.

Prvý prístrešok, ktorý bude mať osadenú novú strechu, bude na zastávke oproti Domu kultúry, ďalej budú nasledovať ďalšie v poradí podľa ich vyťaženosti. Výmenou strešného skla prejdú postupne všetky prístrešky.

Vo štvrtok 6. júna došlo k roztriešteniu strešného skla na prístrešku nachádzajúcom sa na autobusovej zastávke „Dom kultúry.“

„Bezprostredne po incidente sme naštartovali všetky procesy súvisiace s identifikáciou príčin roztrieštenia skla, uzatvorenia prístreškov z dôvodu bezpečnosti občanov a nápravy súčasného stavu. Výmena skiel bude nejakú dobu trvať, preto prosím cestujúcu verejnosť o strpenie. Ide však o bezpečnosť našich obyvateľov a tá musí byť pre nás prvoradá,“ povedal primátor Anton Danko.

Mestská polícia, ktorá bola na mieste bezprostredne po incidente, informovala oddelenie dopravy, ktoré zabezpečilo vyrozumenie firmy euroAWK, pod správu ktorej prístrešky patria a sú výhradne vo vlastníctve tejto spoločnosti.

Mesto po tomto incidente urgentne reagovalo. Oslovilo vlastníka prístreškov a požiadalo ho o zabezpečenie neodkladného preverenia technického stavu všetkých prístreškov s dôrazom na sklenené výplne týchto prístreškov a v prípade zistenia nedostatkov o neodkladné zabezpečenie zjednania nápravy.

Zámena sklenených výplní za panely v prístreškoch MHD v Poprade je teda zjavne reakciou na bezpečnostné obavy po incidente, ktorý spôsobil úraz. Toto rozhodnutie naznačuje, že sklenené výplne neboli dostatočne bezpečné alebo funkčné v miestnych podmienkach.

Rozhodnutie mesta Poprad nahradiť sklenené výplne panelmi je rozumné z hľadiska bezpečnosti a funkčnosti, najmä po spomínanom incidente. Nové materiály by mali poskytnúť lepšiu ochranu cestujúcim a znížiť riziká spojené s vandalizmom a ďalšími problémami. Týmto spôsobom sa zvýši celková bezpečnosť a pohodlie používateľov verejnej dopravy.

Sklenené výplne prístreškov MHD majú niekoľko výhod aj nevýhod

Takéto výplne pôsobia moderne a elegantne. Dobre zapadnú do mestského prostredia a často dodávajú prístreškom čistý a upravený vzhľad. Sklo umožňuje cestujúcim jasný výhľad na okolie, čo zvyšuje pocit bezpečnosti, pretože ľudia môžu vidieť, čo sa deje okolo nich. Hladký povrch skla sa ľahko čistí a udržiava, čo je výhodné z hľadiska dlhodobej údržby.

Sklenené výplne môžu byť náchylné na poškodenie alebo rozbitie. Výplne zo skla môžu byť drahšie na výrobu a inštaláciu v porovnaní s inými materiálmi, ako je napríklad plast alebo kov. Ak sa sklo rozbije, môže predstavovať riziko zranenia. Hoci sa sklo ľahko čistí, je zároveň náchylné na špinenie, napríklad od prachu a iných nečistôt, čo môže znižovať jeho transparentnosť a estetiku.

Rovnako aj časté sťažnosti obyvateľov miest na nedostatočnú ochranu sklenených výplní prístreškov MHD pred slnkom, vetrom a dažďom sú pochopiteľné. Sklo má svoje limity, pokiaľ ide o ochranu pred poveternostnými podmienkami, a to z viacerých dôvodov.

Sklo samo o sebe nebráni prenikaniu slnečného žiarenia. V letných mesiacoch môže byť prístrešok vyrobený zo skla pre cestujúcich nepríjemný, pretože sa môže nadmerne zahrievať. Sklenené výplne väčšinou kryjú len časť prístrešku, takže vietor môže prenikať do vnútra zo strán alebo cez otvorené priestory.

Keďže dizajn sklenených prístreškov často nezahŕňa úplné uzatvorenie, vietor môže fúkať dážď dovnútra. Tiež strechy týchto prístreškov niekedy nemajú dostatočný presah, aby účinne chránili pred dažďom. Zatiaľ čo sklenené prístrešky MHD môžu byť esteticky príťažlivé, ich funkčnosť, pokiaľ ide o ochranu pred poveternostnými vplyvmi, môže byť nedostatočná.


Súvisiaci článok
Prvý trolejbus v Rakúsko - Uhorsku začal premávať pred 120 rokmi vo Vysokých Tatrách
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť