Streda 18. 09. 2024 01:37:47 | Meniny má Eugénia

Na Turej Lúke budú ďakovať za úrodu, obyvateľov čakajú Dožinky

TURÁ LÚKA/ Tento víkend bude v myjavskej mestskej časti Turá Lúka patriť Dožinkám. Uskutočnia sa v oddychovom areáli Padelky, v uličkách mestskej časti, ale aj na Gazdovskom dvore. Okrem jarmoku sa návštevníci môžu tešiť na ukážky poľných prác, súťaž v kosení alebo ochutnávku páleného alkoholu.

Natália Štepanovičová|9. august 2024|13:00:06

Zdroj: Kopaničiarske noviny

Súvisiaci článok
Myjava bude opäť medzinárodná. Začínajú sa folklórne slávnosti
Čítajte viac >

Organizátori si na sobotu 10. augusta pre návštevníkov pripravili Dožinkový jarmok, koncert dychovej hudby, ako aj ukážky tradičných remesiel spolu s ochutnávkou regionálnych špecialít. Pre deti bude v areáli pripravené detské ihrisko, minifarma, lesná pedagogika či výstava poľnohospodárskych strojov.

Neskôr na poli v Padelkoch prebehnú ukážky tradičných poľných prác - žatvy a mlatby v podaní členov Folklórnej skupiny Kýčer z Turej Lúky a Folklórneho súboru Kopa z Myjavy nazvané Kosí Jano, mláti Palo. Nebude chýbať ani v súťaž v kosení, do ktorej sa účastníci môžu zapojiť, detské tvorivé dielne a Gurmánske hody pripravované miestnym poľovníckym združením.

Tvorivé dielne aj rozdávanie ocenení

"Približne o pol jednej bude pripravená škola spevu a tanca nazvaná De sme žali, tu sme žali a o pol hodinu neskôr na pripravenom pódiu predstavitelia Centra tradičnej kultúry v Myjave odovzdajú pozvaným hosťom ocenenia za prínos v oblasti rozvoja tradičnej kultúry," priblížil sobotňajší program hovorca mesta Myjava Marek Hrin, ktoré je zároveň spoluorganizátorom slávností.

dozinky2024web.jpg Zdroj: Mesto Myjava

V rovnakom čase sa v areáli Gazdovského dvora začne Koštovka páleného. Sprievodný kultúrny program v Padelkoch otvoria pár minút po jedenej popoludní Detský folklórny súbor Kopaničiarik zo ZUŠ Myjava a Folklórny súbor Kopaničiar.

Sprievod s dožinkovými vencami

"Následne začnú folkloristi pripravovať dožinkové vence, aby s nimi prešli Turou Lúkou a odovzdali ich v Gazdovskom dvore gazdovi, ktorý koscom za odmenu vystrojí tradičné pohostenie oldomáš so zábavou a tanečnými hrami. Program bude pokračovať Dožinkovým posedením s Ľudovou hudbou DFS Kopaničiarik a FS Kopaničiar," povedal Hrin.

Dožinkové slávnosti sa oficiálne ukončia v nedeľu svätou omšou v turolúckom kostole. Tá bude spojená s krojovanou dožinkovou slávnosťou s poďakovaním za žatvu, v rámci ktorej sa predstaví FS Kopa z Myjavy.


Súvisiaci článok
Polemic, Pavol Hammel, ale aj sprievodné výstavy. Jarmok v Starej Turej je programovo pestrý
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť