Streda 18. 09. 2024 03:27:06 | Meniny má Eugénia

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Banícke múzeum v Rožňave vám prezradí všetky podzemné tajomstvá

ROŽŇAVA/ Naše dnešné cesty povedú na východ Slovenska, mysľou sa však prenesieme do tmavých tunelov hlboko v podzemí. Poďte s nami spoznať Banícke múzeum v Rožňave!

Alžbeta Mareková|11. august 2024|11:39:47

Zdroj: Facebook/ Banícke múzeum v Rožňave

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Zábavný park Fantázia je detský splnený sen
Čítajte viac >

Múzeum bolo založené v roku 1902 vďaka nadšencom z Boršodsko-gemerskej skupiny Krajinskej uhorskej baníckej a hutníckej spoločnosti. Finančne sa na jeho vzniku podieľalo mesto, ale aj viacerí mecenáši. Otec myšlienky mal k baníctvu blízko. Gustáv Eisele bol riaditeľom baní na Železníku a autorom monografie gemerského baníctva.

www.banmuz.sk. 3.jpg Zdroj: www.banmuz.sk

„Účelová stavba budovy múzea bola postavená v roku 1905 podľa projektu Alexandra Mullera, riaditeľa rožňavských baní. Prvá expozícia s baníckou a hutníckou tematikou a početné mineralogické zbierky v nej boli prvýkrát sprístupnené až v roku 1912,“ uvádza múzeum na svojej webovej stránke.

www.banmuz.sk. 2.jpg Zdroj: www.banmuz.sk

V rovnakom roku sa v Rožňave zrodila nová kultúrna inštitúcia – Mestské múzeum. Jeho vznik bol dielom miestnych vzdelancov, na čele s predsedom Rožňavského besedného spolku Ladislavom Rézom.

tit www.banmuz.sk..jpg Zdroj: www.banmuz.sk

V roku 1940 sa obe inštitúcie zlúčili a prvá stála expozícia bola otvorená v roku 1943. Roky vojnových konfliktov ovplyvnili celospoločenské svetové dianie a preto nečudo, že poznačili aj osud múzea.

„Časť zbierkového fondu bola odcudzená a až do roku 1956 slúžila budova múzea rôznym účelom mimo múzejníctva. Až po zásahoch Československého zväzu múzeí a politických a štátnych orgánov bolo objektu prinavrátené pôvodné poslanie a prvá povojnová expozícia, orientovaná na baníctvo a hutníctvo Gemera, bola otvorená v máji 1956,“ objasňuje múzeum na svojom webe.

www.banmuz.sk. 4.jpg Zdroj: www.banmuz.sk

Po vojnových peripetiách a obnove v roku 1956 zaznamenalo múzeum rozsiahly rozvoj. Dnes ponúka návštevníkom komplexný pohľad na históriu baníctva a hutníctva v regióne, ako aj na prírodu Slovenského krasu.

5 Facebook Banícke múzeum v Rožňave.jpg Zdroj: Facebook/ Banícke múzeum v Rožňave

Múzeum ponúka niekoľko druhov expozícií aby zaistilo, že si na svoje prídu návštevníci všetkých vekových kategórií bez rozdielov. Zaujímavé je Zážitkové centrum Sentinel, ale aj Expozícia prírody Slovenského krasu a priľahlých oblastí, Galéria v meštianskom dome či Andrássyho obrazáreň.

6 Facebook Banícke múzeum v Rožňave.jpg Zdroj: Facebook/ Banícke múzeum v Rožňave

Kultúrne, tvorivé a vzdelávacie podujatia sú súčasťou múzea celoročne, v lete však ožíva tvorivými dielňami, detskými tábormi a dobrodružnými akciami, ktoré sú vhodné pre deti aj dospelých.

7 Facebook Banícke múzeum v Rožňave.jpg Zdroj: Facebook/ Banícke múzeum v Rožňave

Už v auguste budú návštevníci môcť zažiť dobrodružnú Nocovačku v múzeu a Potulky históriou Rožňavy. Nadšených pozorovateľov nočného života poteší aktuálna výstava o sovách a fanúšikovia cyklistiky si prídu na svoje na výstave modelov bicyklov.

8 Facebook Banícke múzeum v Rožňave.jpg Zdroj: Facebook/ Banícke múzeum v Rožňave

Živé podujatia a bohatý kultúrny program múzea lákajú návštevníkov z celého regiónu. Znalí sprievodcovia ochotne odpovedia na nekonečné otázky a odhalia tajomstvá ukryté v hĺbkach zeme.

Pri predstavovaní múzea sme vychádzali z oficiálnej stránky www.banmuz.sk


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Lomnický štít - nezabudnuteľný zážitok v tatranských oblakoch
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť