Streda 18. 09. 2024 03:32:44 | Meniny má Eugénia

V Bardejovských kúpeľoch sa konal 21. ročník podujatia Alžbetínsky deň na počesť návštevy cisárovnej Sisi

BARDEJOVSKÉ KÚPELE/ V sobotu 17. augusta sa v Bardejovských Kúpeľoch konal tzv. Alžbetínsky deň – pamätný deň realizovaný na počesť návštevy cisárovnej Alžbety, ktorá sa kedysi v Bardejovských Kúpeľoch liečila. Súčasťou podujatia boli pestré sprievodné akcie a vstup na ne bol bezplatný.

Lenka Ménová|19. august 2024|10:00:21

Zdroj: Lenka Ménová

Súvisiaci článok
Účastníci korunovačných dní v Bratislave vzdajú v sobotu hold princovi Jozefovi
Čítajte viac >

Cisárovná Alžbeta, zvaná Sisi, sa v kúpeľoch liečila 1. – 22. 7. 1895. Samotný program na jej počesť začal historickým sprievodom s kočom po areáli kúpeľov. Následne sa v parku pred hotelom Alžbeta konal spomienkový akt pri pomníku a divadelná scénka zo života cisárovnej.

Historický sprievod s kočom. Zdroj: Lenka Ménová

„Už v 19. storočí Bardejovké Kúpele patrili medzi najobľúbenejšie a najnavštevovanejšie kúpeľné strediská s bohatým spoločenským životom v Uhorsku. Liečivá sila minerálnych vôd, priaznivá poloha v malebnom údolí obklopenom ihličnatými lesmi lákala uhorskú šľachtu, významné osobnosti histórie, predstaviteľov spoločenského života. Ani Bardejovské Kúpele nezabúdajú na veľké výročia,“ to je len krátky úryvok z pôsobivého príhovoru, ktorý bol popretkávaný veršami z pera samotnej cisárovnej Sisi.

Príhovor pri pamätníku Sisi. Zdroj: Lenka Ménová

Podujatie dopĺňali pestré sprievodné akcie

Po celú sobotu bol voľný vstup do muzeálneho apartmánu Sisi v hoteli Alžbeta. V múzeu bola vystavená replika šiat cisárovnej Sisi, ktoré boli zapožičané zo Zemplínskeho múzea v Michalovciach. Vystavená bola aj autentická replika rubínového náhrdelníka cisárovnej Sisi, ktorý vyrobili študenti Súkromnej strednej umeleckej školy v Hodruši-Hámroch, odbor zlatník a klenotník.

Replika šiat cisárovnej Sisi. Zdroj: Lenka Ménová
Replika rubínového náhrdelníka cisárovnej Sisi. Zdroj: Lenka Ménová

V hoteli Alžbeta bol pripravený aj predaj spomienkových suvenírov a v kaviarni Sisi čakalo návštevníkov kráľovské menu. Menu tvorila viedenská káva a jablková štrúdľa so šľahačkou a vanilkovou zmrzlinou. Jablková štrúdľa, známa ako Apfelstrudel, pochádza z rakúsko-uhorského regiónu a má korene v stredovekých receptoch. Podávala sa na šľachtických stoloch, no v podobe drahších a sofistikovanejších verzií.

Podávala sa aj fialková limonáda, o ktorú bol mimoriadny záujem a veľmi rýchlo sa vypredala. V minulosti sa fialky používali najmä v medicíne a kozmetike, ako aj pri ochucovaní jedál a nápojov na kráľovských dvoroch. Fialkové cukríky a likéry boli populárne medzi šľachtou, najmä v 18. a 19. storočí, avšak vtedy ešte nie ako limonáda.

Kráľovské menu podávané v kaviarni Sisi. Zdroj: Lenka Ménová

Pišinger o piatej sa konal o 16-tej a išlo o netradičné sprevádzanie formou príbehu, prezentovaného vtipným rozhovorom dám, ktoré sa po rokoch stretli v kúpeľoch a ochutnávali známy koláč pišinger. Príbeh sa odohráva v 19. storočí a je podložený historickými faktami.

Len pre zaujímavosť, dezert Pišinger bol pomenovaný po svojom tvorcovi, Oscarovi Pišingerovi, ktorý bol viedenským cukrárom. Vytvoril ho v 19. storočí okolo roku 1880. Dezert sa stal veľmi populárnym v Rakúsko-Uhorsku a jeho okolitých regiónoch.

Vyvrcholením programu bol promenádny koncert v tónoch renesancie, ktorý sa konal na pódiu pri kúpeľnej Kolonáde.

Hotel Alžbeta. Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Kaštieľ Markušovce, skvost regiónu Spiš
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť