Štvrtok 12. 09. 2024 14:00:30 | Meniny má Mária, Marlena

Stredoveký rytiersky turnaj na koňoch, vystúpenia šermiarov i dobové tance zažijete tento víkend na festivale Rytieri pod Tatrami

MENGUSOVCE/ Rodinný historický festival s Braňom Deákom nesie názov „Rytieri pod Tatrami“. V malebnej obci Mengusovce majú tento víkend návštevníci možnosť zažiť históriu a odniesť si nezabudnuteľné zážitky. Štyria rytieri na svojich tátošoch budú súperiť o priazeň a potlesk fanúšikov histórie. Zdroj: zazitehistoriu.sk.

Lenka Ménová|24. august 2024|18:50:28

Zdroj: oficiálna stránka zazitehistoriu.sk

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Hrad Likava, rozprávková múza Liptova
Čítajte viac >

Prvá písomná zmienka o obci Mengusovce je už zo 14. storočia a presne do tohto obdobia vás prenesie atmosféra festivalu. Návštevníkov čaká po celý víkend pestrý program zložený zo šermu, hudby, divadla a zábavy. Budú mať možnosť uvidieť rímskych legionárov, antické tance, zatancovať si na stredovekú hudbu, či spoznať ako fungovalo súdnictvo v stredoveku.

Program festivalu

10.00 • Otvorenie brán areálu v Mengusovciach

10.30 • Cvičenie legionárov

Predvedenie bojovej pripravenosti rímskej légie, cvičenia na povely, vrhanie oštepom – pillom. Uvidíte „korytnačku“ aj rôzne typy vojakov a ich výzbroj. V podaní šermiarskej skupiny TOSTABUR.

11.10 • Antické tance

Tance štylizované do prostredia antického Ríma, aké sa mohli predvádzať pri rímskych slávnostiach či chrámových obradoch. V podaní šermiarskej skupiny TOSTABUR.

11.50 • Stredoveký koncert

Preneste sa hudbou do dávnych čias. Koncert dobovej hudby v podaní kapely Prastrom.

12.30 • Landsknechti – žoldnierska verbovačka

Nahliadnutie do 16. storočia na bojovníkov „landsknechtov“ sprevádzaných nie menej bojovo naladenými ženami. V podaní šermiarskej skupiny TOSTABUR.

13.10 • Božie súdy

Šermiarsko-divadelné predstavenie z obdobia stredoveku. V podaní šermiarskej skupiny TOSTABUR.

13.50 • O Šípkovej Rúže

Rozprávka pre dospelých a otrlé deti. Veselá paródia na Šípkovu Ruženku v podaní skupiny Normani.

15.00 • Stredoveký rytiersky turnaj

Stredoveký rytiersky turnaj z druhej polovice 14. storočia, kde sú nielen rytieri, ale aj ich kone oblečené do farebných, heraldickými symbolmi ozdobených odevov. Turnajom vo veršoch sprevádza šaško, ktorý komentuje jednotlivé rytierske disciplíny aj záverečné rytierske klanie s drevcami. Atmosféra stredovekých rytierskych zápolení, ktorá nenechá chladným žiadneho diváka! V podaní šermiarskej skupiny TOSTABUR.

16.30 • Stredoveký koncert

Preneste sa hudbou do dávnych čias. Koncert dobovej hudby v podaní kapely Prastrom.

17.10 • Záverečný ceremoniál

Plný šermiarskych súbojov, tanca a vlajúcich zástav. V podaní šermiarskej skupiny TOSTABUR.

18.00 • Ukončenie podujatia a uzavretie areálu

Počas celého víkendu budú pripravené rôzne aktivity, vhodné pre deti: jazda na drevenom koníkovi, chytanie venčekov na meč, detské rytierske zápolenie, hádzanie loptičiek do dračích hláv, katapult s loptičkami, chodúle, hádzanie krúžkov na jednorožca, no a chýbať nebude ani mučiareň.

Návštevníci si môžu vyskúšať svoje zručnosti a presnú mušku na dobovej strelnici pri streľbe z lukov na rôzne terče, pri streľbe z kuše a tiež pri vrhaní nožov a sekier. Okrem toho si deti budú môcť vyskúšať i jazdu na koníkovi. Ak sa vaše ratolesti rozhodnú splniť rôzne rytierske skúšky, čaká na ne rytiersky diplom i symbolické pasovanie za rytiera, ktoré vykoná panovník v podobe herca Braňa Deáka.

Chýbať nebudú remeselné stánky i stánky s občerstvením

Remeselné stánky ponúknu informácie o remeslách, ale i drobnosti na zakúpenie na pamiatku. Dobré jedlo je už tradične súčasťou každého festivalu, preto nemôže chýbať ani v Mengusovciach. Vyberie si určite každý, v ponuke budú jedlá, nápoje i niečo sladké na maškrtenie.


Súvisiaci článok
Pred jedenástimi rokmi nás opustil Jozef Bednárik, velikán, ktorý rozžiaril slovenskú muzikálovú scénu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť